Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje

hip-hop.pl »

Slums Attack - Reedukacja

 Peja / Slums Attack rap graffiti breakdance video Peja / Slums Attack, peja.hip-hop.pl

Slums Attack - "Reedukacja"

(2011, RPSEnterteyment, Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 Slums Attack - Reedukacja,
średnia ocena: 8.89 (123)
Zaloguj się aby ocenić album.
Posłuchaj utworów z Slums Attack - Reedukacja
  • 01.RE - Intro
  • 02.Dobry rok
  • 03.Reedukacja
  • 04.Dzieci Gorszego Boga
  • 05.RAP dla kobiet
  • 06.Rolling Stone
  • 07.Chcesz? feat Paluch
  • 08.REHAB feat Kali
  • 09.Głos Wielkopolski ft RY 23, Paluch, Śliwa, Kubiszew, Kobra,
  • 10.Kto ma renomę
  • 11.HSMTO
  • 12.Oddalbym feat OSTR & Jeru the Damaja
  • 13.Nietakt feat K8
  • 14.Jeżycka klasyka
  • 15.Dura Sex
  • 16.Życie jest hajem
  • 17.Subliminale (To nie prawda) ft Flakco, Clasho & 3 Credits
  • 18.PS (Phil Spector)
  • Bonus:Pietnastak
  • Bonus:Poznańczyk

Po 4 latach czekania na wspólny album Peji i Decksa jako Slums Attack 5 marca ukazał się album Reedukacja. Wzorem poprzednich płyt ukazała się ona w jednej z największych wytwórni w naszym kraju - Fonografice. Album w całość wyprodukował DJ Decks, zmiksował płytę duet White House - L.A i Magiera.

Warto wspomnieć, że płyta jeszcze przed premierą okryła się złotem, a kilka dni po premierze platyną, co jest chyba ewenementem w polskim rapie, bo chyba jedynym raperem, któremu udała się ta sztuka w tych chudych latach dla sprzedaży płyt był OSTR. Na płycie gościnnie udzielili się Paluch, Kali (Firma), Śliwa, Kubiszew,, Gandi Ganda, Medi Top Glon, Kobra, RY 23, OSTR, Flako, Clasho, 3 credits i prawdziwa legenda, członek Gangstarr Foundation Jeru de Jamaja.

Przyznam szczerze, że czekałem na ten album. Bardziej niż na solowe produkcje RPS, które według mnie były niewypałem, szczególnie "Styl Życia G'N.O.J.A". Poprzednie produkcje Peji z Decksem były klasykami, ten duet nie dał słabej płyty. I tak też jest tym razem. Płyta zawiera mnóstwo pozytywnego przekazu. Widać ogromną metamorfozę, jaka zaszła w życiu i poczynaniach weterana polskiej sceny. Teksty utworów pasują idealnie do tytułu płyty. Peja edukuje słuchaczy. Nie czyni to jednak w sposób zuchwały i nie możemy stwierdzić, że pozjadał wszystkie rozumy. Przyznaje się do błędów choćby w kawałkach "Nietakt, RAP dla kobiet" czy "REHAB". Nie znajdziemy tu kawałków imprezowych czy bragga. Płyta aż kipi pozytywnym przekazem, a płyty jakie ukazały się od kilku lat z takimi treściami można policzyć na palcach jednej ręki. Peja porusza ponadto tematy oddaniu muzyce rap - Oddałbym - bez wątpienia ten kawałek owieje się legendą, bit w nim to mistrzostwo świata, a goście jak i sam gospodarz dali piękne zwrotki. Zdecydowana większość kawałków nie drażni ucha, choć najsłabsze kawałki na płycie to "Jeżycka klasyka" czy "Subliminale (To nieprawda)". Jest jeszcze jedna warta wzmianki rzecz. Szkoda, że artysta odwołuje się jeszcze do beefu z Tede. Osobiście myślałem, że sprawa się skończyła, a tu nie wiem w jakim celu pojawiają się wyraźne aluzje wobec warszawskiego rapera. Może swoim psychofanom to zaimponuje, natomiast u słuchaczy obiektywnych wywoła to niesmak i poczucie żenady.

Co do warstwy muzycznej, to czuję lekkie rozczarowanie. Spodziewał się bardzo dobrej roboty, a tu możemy mówić o solidnej rzemieślniczej pracy. Wierzę, że Decksa stać na więcej i on to udowodnił nie raz. Owszem bity w kawałkach Oddałbym, Dzieci gorszego Boga, Kto ma renomę i  Dura Sex są bardzo dobre, lecz Decks nie przyłożył się zbytnio w takich kawałkach jak Dobry rok, RAP dla kobiet czy Reedukacja. Te niezłe nawet kawałki mogły mieć lepsze podkładu. Mi osobiście z bitów przypadło do gustu Intro, Kto ma renomę i REHAB.

Na płycie nie ma zbyt dużo występów gościnnych, poza kawałkiem Głos Wielkopolski, gdzie pokazało się kilka postaci znanych (Paluch, RY 23, Kobra, Śliwa i Gandi Ganda) i tych mniej znanych Medi Top Glon i Kubiszew. Co do tego kawałka, to tylko Śliwa dał dobrą zwrotkę, reszta nie utkwi w pamięci słuchaczowi, a zwrotka Medi Top Glon'a pokazał tylko, że dobrze uczynił rozstając się z rapem. Podobnie jak Kubiszew dali bardzo słabe zwrotki i popsuli ten kawałek. Poza tym niewypałem pozostali goście OSTR, Jeru de Jamaja oraz śpiewający refren K8 (ta wokalistka ma piękny głos i każdy by ją chętnie słyszał częściej na innych produkcjach) i Kali pokazali się z dobrej strony. Piękna zwrotka OSTR przejdzie do historii, a kawałek będzie relikwią dla fanów oby tych raperów.

Reedukacja to po prostu dość udana produkcja. Choć postawiłbym ją niżej, niż N.O.J.A i Szacunek Ludzi Ulicy, platyna o czymś świadczy, podobnie jak ogrom pozytywnych opinii o tym krążku. Bezkrytyczni fani Peji będą zachwyceni, inni ocenią ją jako pozytywną produkcję, o której można śmiało powiedzieć, że będzie konkurować do miana płyty roku 2011 w polskim rapie.

Info
KOŽANOV, 14 lat
mężczyzna, Long Beach
dodano: 2011-03-14

średnia ocena: 0.00 (0)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować

5 marca 2011 roku to data, która miłośnikom rapu w Polsce miała przynieść album, który wniesie coś, o czym będziemy mówili w przyszłości. Peja chciał w końcu odciąć się od porównań każdego kolejnego albumu do legendarnego "Na Legalu?!", Decks natomiast pokazać, że po kilkuletniej przerwie potrafi zaserwować podkłady, które przysporzą nam ciarek na plecach. Czy duetowi Slums Attack udało się zrealizować założenia? Czy zdobycie statusu Złotej Płyty już przed premierą i obecnie dobijanie do platyny, to zasłużone wyróżnienia? Zapraszam do sprawdzenia recenzji.

Płytę rozpoczyna Re-Intro. Klimatyczny podkład, niosący pozytywną energię i fragmenty wypowiedzi Peji, w których odnosi się do własnych korzeni, fanów, pokazuje jak bardzo zależy zarówno Ryszardowi jak i Darkowi na płycie, która nie będzie tylko powielaniem schematów, która pokaże ludziom, w tzw. "trudnych momentach", alternatywy. Alternatywy, które pozwoliły Peji znaleźć się tu gdzie w tej chwili jest - w absolutnej czołówce polskiego rapu.

Dalej nadchodzi utwór "Dobry Rok". Mocny, bujający beat od Darka został zapełniony dobrym tekstem Peji, który jest w głównej mierze podsumowaniem zielonogórskiej afery. Peja podchodzi z dystansem do całej sprawy i jak sam mówi " ... powracam silniejszy, niż przedtem - Reedukacja!". Ogromną liryczną siłę Peji, pokazuje dalsza część albumu.

Po dość ostrym kawałku, przychodzi czas na mega refleksyjny, jeden z lepszych utworów, tytułowy kawałek na płycie, choć summa summarum "Reedukacja" słabych, a nawet średnich tracków nie posiada. Numer wprowadza w klimat płyty, która jak łatwo można się przekonać, pokazuje słuchaczom Rycha, którzy nierzadko borykają się z problemami podobnym jak on niegdyś, że "łatwe życie" nie jest dobrą drogą w życiu. Samplowany beat Darka plus świetny przekaz Peji to coś co na pewno sprawia, że do dalszej części albumu przechodzimy z wielkim zaciekawieniem.

"Dzieci Gorszego Boga" to również jeden z topowych numerów na "Reedukacji". Możemy doszukać się w nim analogii do klasyku "Mój Rap, Moja Rzeczywistość" oraz przedstawienia tego w jaki sposób Polska zmieniła się na przełomie lat 90, wraz z nowym ustrojem politycznym. Znów nie można pominąć aspektu muzycznego, którym Dj Decks ubarwia całość.

"Rap Dla Kobiet" - to tytuł kolejnej piosenki. Kawałek nie jest niebywale dobry, ale pokazuje to, dlaczego na poprzednich albumach znalazły się takie numery jak "Tak Bardzo Chcę" czy chociażby "Poszukując Ideału". Dla antagonistów, Peja przygotował też krótką ripostę "Powiesz 'Rychu się sprzedał!’ no co Ty? Jesteś pedał? Mam nawijać dla ziomków i nie gadać o kobietach?".

Gdy w jednym z przedpremierowych video, pojawił się temat utworu mówiącego o pieniądzach, obawiałem się jednego - by nie pojawił się kolejny "(Z)Robię Szmal". Nic z tych rzeczy. Rysiu zafundował nam "Rolling Stone", który pokazuje, że Peja potrafi rozmawiać o pieniądzach na wysokim poziomie, nie burząc przy tym koncepcji albumu, który od pierwszego dźwięku, słowa, nabierał charakteru, klasycznego charakteru.

"Chcesz?" nagrany wspólnie z Paluchem to newschoolowa porcja rapu, mająca nieszablonowy przekaz dla ludzi, którzy słuchają Ryszarda od kilkunastu lat, znają jego poprzednie płyty. W sposób charakterystyczny dla siebie, Rychu na podkładzie Decksa przekazał to co sam przez kilka lat odczuł na własnej skórze lub zaobserwował na własnej dzielnicy, we własnym mieście i nie tylko. Paluch dorzucił swoje trzy grosze, dodając smaku całemu utworowi, jednocześnie w nim nie dominując. Idziemy dalej.

"Rehab" wzmacnia pozycję "Reedukacji". Świetny beat Dariusza, świetny tekst Ryszarda, w którym czuć ogromny realizm oraz chwytliwy, świetny refren Kaliego sprawia, że "Rehab" to kolejny bardzo dobry utwór.

Przyszedł czas na jeden z bardziej oczekiwanych utworów na "Reedukacji" - "Głos Wielkopolski". Zainteresowanie tą piosenką było tak duże co najmniej z kilku powodów, m.in. powrót Glona, czy umiejętności Śliwy. Piosenka na pewno nie zawiodła. Decks zaserwował beat, który niewątpliwie ma ogromną moc. Dobrze zaprezentował się Śliwa, powrót Glona nie zachwycił, ale myślę, że też nie zawiódł. "GW" to kolejny atut nowej produkcji Slums Attack.

"Kto ma renomę na blokach? Kto ma renomę na dzielniach?" pyta w kolejnym z tracków Rychu. Piosenka oparta na świetnym patencie, świetnym samplu z świetnym refrenem. Murowany kandydat do wszczynania koncertowych szaleństw na trasie koncertowej "Reedukacji" .

Dalej prezentuje się "HSMTO". Kawałek z bardzo spokojnym beatem Decksa, ułożonym tekstem Rycha i dobrym spokojnym refrenem posiadającym wulgarny pazur. Peja odnosi się w nim do nagonki na jego osobę po feralnym koncercie w Zielonej Górze, ale nie tylko. Utwór stoi na wysokim poziomie i jest kolejnym pewnym punktem tego albumu.

Przyszedł czas na absolutny klasyk. Nie zdarzyło się chyba, żeby w dniu premiery ludzie mający tak różne gusta, praktycznie jednym tchem ogłosili utwór klasykiem. A z "Oddałbym" tak właśnie się stało. Mógłbym zacytować cały utwór, tyle jest w nim wiary w hip-hop, mocy i wspólnej pasji. Peja, O.S.T.R. i wielka legenda, Jeru The Damaja pokazali jak należy robić rap. Cieszy fakt, że Jeru nie podszedł lekceważąco do tej współpracy i przewinął naprawdę świetną zwrotkę. Wszystko od scratchy, przez zwrotki i refren zapiera dech i wywołuje prawdziwe ciarki na plecach. Ogromne brawa, niemalże oklaski na stojąco należą się Decksowi. Tak dobrego beatu polski hip-hop chyba jeszcze nie słyszał. Tak świetnego połączenia polski rap jeszcze nie słyszał. "Oddałbym" to już dziś utwór klasyczny, legendarny i nie boję się tego typu sformułowań. Posłuchajcie sami, bo żadna rekomendacja nie odda tego co trzej MCs pokazali w tym utworze.

Trzynastym utworem na albumie jest "Nietakt" nagrany wspólnie z K8. Jest to opowieść o niejakich "groupies", które stały się niemal nieodzownym elementem mainstreamowego hip-hopu. Nieco egzotyczny beat, dobre, agresywne zwrotki Peji i łagodzący, klimatyczny refren K8 to w skrócie to, co prezentuje ten utwór.

"Jeżycka Klasyka" to chyba trochę niepotrzebny utwór na tej płycie. Co nie znaczy, że jest słaby. Bo, gdyby Peja wrzucił go na jakikolwiek poprzedni album, byłby pewnie jednym z lepszych. Track obrazuje Jeżyce, skąd Ryszard się wywodzi. Rychu przedstawia rodzinny klimat jego okolicy i wspomina o kilku innych tematach.

"Dura Sex" to chyba najbardziej intrygujący numer na płycie. Zanim go włączyłem, patrząc na tytuł pomyślałem, że będzie to coś a’la "Brudne Myśli", słuchając tekstu zmieniłem zdanie, że bardziej przypomina to "Tak Bardzo Chcę", a okazało się, że nie trafiłem ani za pierwszym, ani za drugim razem. "Dura Sex" przedstawia poważny problem dzisiejszych młodych ludzi, szybki sex bez zobowiązań. Peja mówi o tym, do czego takie życie może prowadzić, skupia się wirusie HIV i chorobie AIDS, do której HIV najczęściej prowadzi. Znów spokojny, samplowany beat Darka wprowadza świetny klimat. Utwór zdecydowanie na plus, choć jest nieco krótki.

Następny na liście utwór to "Życie Jest Hajem". Znów świetny mroczny beat Darka, doskonale wypełnił lirycznie Peja. Piosenka jest wyrazem protestu, dla zażywania jakichkolwiek używek, w tym głównie twardych narkotyków. Myślę, że gdyby nie bariera językowa, piosenka mogłaby z powodzeniem trafić na soundtrack do filmu gangsterskiego rodem z Hollywood.

Przedostatni track to "Subliminale" z tajemniczymi gośćmi zza Oceanu, czyli Flakco, Clasho & 3 Credits. Znów samplowany beat Dj Decksa i dobra, spontaniczna nawijka Rycha dają poczucie dobrego rapu. Gości nie zamierzam ocenić w aspekcie lirycznym, natomiast jeśli chodzi o flow, popłynęli całkiem fajnie.

Przyszedł czas na ostatni numer. Jest nim "PS. (Phil Spector)". Decks wykorzystał sampel, który znamy już z numeru Małpy "Właśnie Ty", ale zrobił to ciekawie. Peja wspomina tu o wydarzeniach związanych z drogą, którą doszedł do celu, jest też kilka pstryczków w stronę hejterów jak np. "nikt nie bronił Ci byś doszedł, gdzie ja dziś jestem!". Nie można też pominąć komentarzu do sprawy z Tede, który następuje mniej-więcej w połowie ostatniej zwrotki. I choć personalnie, Peja nie wspomniał o kim mówi, to ludzie będący w temacie doskonale wiedzą "co autor miał na myśli".   

Po dobrym, nawet bardzo albumie "Na Serio" czekałem jak Peja, już przy współpracy z Decksem zaprezentuje się tym razem. Byłem ciekawy, jak wpłynie na niego beef z TDF’em czy ekipą Parias, jak wypadnie po całej zielonogórskiej aferze. I choć wierzyłem, że będzie dobrze to nie spodziewałem się, że aż tak. Album naprawdę już dziś nosi znamiona klasycznego. Recenzja jak każda inna jest subiektywna, choć ja, aby ograniczyć subiektywizm do minimum przeprowadziłem kilka rozmów z ludźmi, którzy Peji słuchają i takich, którzy raczej omijają go szerokim łukiem, a właściwie omijali. Genialne Beaty Decksa, który znajduje się obecnie, chyba w życiowej formie, przez co ma swój ogromny wkład w sukces tej płyty, świetne pomysły Peji, który wciąż pokazuje, że wie o czym mówić oraz mało utworów z gośćmi, sprawiają, że albumu słucha się znakomicie. Myślę, że to co znajdziemy na krążku, rekompensuje różne nieprzyjemne sprawy, za które Peja już odpokutował.

Z pełnym przekonaniem daję płycie notę 9,5/10, gdyby nie kilka tracków dobrych, które średnią zaniżają, byłby to album niemal idealny. Krążek polecam szczególnie tym, którzy w piosenkach Ryszarda nie odnajdywali przekazu, który inni słyszeli od zawsze. Płytę polecam tym wszystkim, według których Peja "się skończył" po "Na Legalu?!". Album polecam, wszystkim antagonistom SLU. Płytę polecam wszystkim, bo myślę, że jest to najlepszy krążek w karierze poznańskiego rapera. Zachęcam do kupna "Reedukacji".

Info
TRAY_SCA, 22 lata
mężczyzna, Pniewy
dodano: 2011-03-08

średnia ocena: 6.04 (27)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
GRENADIER SCHWARZ
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:49:52, 08-03-11

powrót Glona nie zachwycił, ale myślę, że też nie zawiódł

 

CIĘŻKO ŻEBY MÓGŁ ZAWIEŚĆ SKORO PO TYM WACKU KAŻDY SPODZIEWAŁ SIĘ CHUJOWEJ ZWROTKI I TAKĄ TEŻ ZWROTKĘ DAŁ NA PŁYTĘ


vitaN
Autor: vitaN   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:03:39, 08-03-11
bardzo dobry album. bardzo dobra recenzja. oczywiscie Glon takze nie zawiodl. a zwrotka sliwy tlyko potwierdza slowa Rycha, ze kto jeszcze o nim nie slyszal na pewno niedlugo to sie zmieni, bo bedzie o nim glosno !

goalkeeper
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:06:30, 08-03-11
ogolnie nie powiem ze plyta jest slaba bo taka nie jest ale spodziewalem sie czegos lepszego,troszke sie zawiodlem..
pozdro.

s355j2g3
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:49:46, 08-03-11

nie napalełem się,ponieważ fanem rycha nie jestem,ale kocham podkłady klasyczne,a takie decks robił i tym sie jarałem.Płyta pod względem podkładów niestety jest słaba!przykro mi.O rychu sie nie wypowiadam,bo dla mnie wszystkie jego kawałki brzmia tak samo.Podkład do oddalbym jest conajmniej słaby,nie wiem co się z decksem dzieje ale niestety regres chłop zaliczył.

mistrzowską płyta z mistrzowskimi klasycznymi podkładami jest "moja gra" wojtasa.to jest majstersztyk!

recenzja kiepska, nieobiektywna.Chłop sie rozjebał z nią jak ziemniaki po podłodze,a mógł tylko napisać,że sie trzepie do każdego kawałka z tej płyty i wiadomo ,że dla niego płyta jest klasykiem.

to nie jest hejting,tylko wyrażam swoje zdanie.

ps.zaraz ktoś wyskoczy,ze nawet eldo pochwalił kawałek "oddałbym" na fb.Eldo?to ten hipokryta i zawistnik od cop robo?jeszcze do 4.03.2011 wieszaliście na nim psy więc nie wyskakujcie tu z tym pseudo-intelektualistą!


onomatoCWEJA
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:56:22, 08-03-11
REEDUKACJA-ROZCZAROWANIE ROKU

NOSKUL
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:26:17, 08-03-11
3 dni po preierze a tu koles wyjezdza ze to klasyk i przejdize do historii.
ochlon troche bo ta plyte nie jest az taka dobra
jest taka jaka zawsze peja nagrywa solidna i nic wiecej

niekatywneee
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:28:55, 08-03-11
PLYTA ROKU

NIE JESTEM FANEM PEJI


Mara Salwatruha
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:48:06, 08-03-11

REEDUKACJA - najlepsza płyta rapowa w POLSCE. Oczywiście płyta dla ludzi mądrych a nie dla takiego cwela jak onomatoCweja- chuj w dupe wszystkim takim ciulom jak ten cwaniaczek.

 

Pozdrawiam SLU dlla nas 3 litery święte.

AVE SLU

AVE DGE

AVE PDG

AVE BEAT SQAD

AVE WIĘCEJ THC

AVE GRAMMATIK

AVE THS KLIKA

AVE O.S.T.R

AVE AIFAM

 

K     R     A     K   Ó     W


hej hej hejter
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:52:27, 08-03-11
super płyta ma coś w sobie a bezmózgom się nie podoba bo nie rozumieją o co chodzi i tyle w tym temacie.. też myślę że już tej płyty w tym roku nikt nie przebije, ale czas pokaże

Goku.
Autor: Goku.   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:55:08, 08-03-11
BARDZO DOBRA PŁYTA REEDUKACJA ZDECYDOWANIE JEST JUŻ KLASYKIEM W POLSKIM RAPIE. 

JEBAĆ HEJTERÓW , NIECH SAMI COŚ NAGRAJĄ ;]

PEJA KRÓL RAPU.
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:14:56, 08-03-11
PŁYTA ROKU.

Turbokolor
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:41:42, 08-03-11
Na samym wstępie napiszę, że NIE JESTEM FANEM RYŚKA, wychowywałem się również na jego przestarych utworach. Proszę więc o nie wciskanie mi kitu, że nie mam nic do powiedzenia na temat jego twórczości.

Merytorycznie płyta ma na pewno większy poziom niż ten syf zatytułowany 'Styl Życia Gnoja'. O Czarnym Wrześniu nie będę się rozwodzić, bo Peja sam się zjadł, powielając pomysł oponenta. Nie powiem, jest parę porządnych sztosów, które wykręcają banię. Do czego mogę się przyczepić? Do monotonnej nawijki Ryśka, bo jego poziom przerósł chyba jego najśmielsze oczekiwania. Nie jest to płyta do samochodu, na pewno nie. Według mnie, najlepszym numerem jest tytułowa 'Reedukacja' i 'Kto ma renomę na blokach?'. Intro chyba było robione na odpierdol, bo kogo interesują te durne zlepki? Najbardziej rozczarowałem się ostatnim numerem z płyty, a to przez te zaczepki do TDF'a. Na chuj mu to? Na chuj kolejne groźby? Dobry kawał muzyki można spieprzyć właśnie takim podejściem do sprawy.

Podsumowując, zaskoczył mnie pozytywnie, ale płyta wcale nie namawia do powtórnego przesłuchania przez osoby, które na co dzień go nie słuchają.

Kurwa, bym zapomniał. Featuringi ssą fjuta. Nawet gościnny występ O.S.T.R'a nic nie pomógł temu jakże marnemu kawałkowi. Temat zbyt przesadny i czyni z Was to myślicieli niższej kategorii. Do tego dopiszę jeszcze, że Rolling Stones odebrany jak najbardziej pozytywnie.

Żebyś jeszcze przełożył to wszystko na rzeczywistość. Ema!
-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-08 13:44:45
-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-08 13:45:57

savethebeat
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:51:08, 08-03-11
Kozacka płytka, codziennie leci w aucie! Premiera przekozacka, pozdrowienia dla Ryśka!

Asman
Autor: Asman   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:01:19, 08-03-11
Zajebiscie Glon ! Dobry album :)

przypadkowy turysta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:23:56, 08-03-11
Turbokolor piszesz po chuj te zaczepki do TDF-a a potem dodaesz, że Rolling Stone odbrałeś pozytywnie. Przecież w tym utworze też jedzie po TEDE.

Radar|REEDUKACJA
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:43:04, 08-03-11
niezła recenzja, płyta oczywiście świetna. nie rozumiem tych, którzy piszą, że "Oddałbym" to słaby track, bo jest to spore wydarzenie dla polskiego Hip-Hopu. na feacie legenda Jeru the Damaja, dobre zwroty Rycha i OSTRego, świetny beat i mega refren. i nie pierdolcie, że Glon jest słaby, bo może nie rzuca zwrotką w "GW" na kolana, ale jest ok. jeśli chodzi ogólnie o beaty, to trzymają poziom w każdym kawałku.
jak czytam niektóre komentarze, to wydaje mi się, że ludzie, którzy nie lubią Peji, zawsze napiszą, że jest na jego płycie coś słabego, bo po prostu nie potraficie przyznać, że jest dobry. ale jedyny plus, że chyba nikt nie zhejtował, to nowość, jeśli chodzi o Peję.

TenTypTakMa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:16:13, 08-03-11
,,Oddałbym wszystkie skoki za jeden magika... ''

SKUN TY GLUPIA KURWO
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:20:23, 08-03-11
A JA MOWIE ZE TA PLYTA JEST HUJOWA, MOZE 3 TRACKI SA GODNE UWAGI PRZEZ CALA PLYTE NAPIERDALA O TYM JAK RAP ROBI

JAK DLA MNIE

ROZCZAROWANIE ROKU

TenTypTakMa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:26:48, 08-03-11
OCENA PLYTY 6/10 ALE MOGŁO BYĆ LEPIEJ. TEN Jeru the Damaja OGÓLNIE SŁABO, ZROBIŁ TO NA ODPIERDOL.
-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-08 15:29:14

SKUN TY GLUPIA KURWO
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:28:32, 08-03-11
TAK WOGOLE TO JEBANI POPULISCI Z NICH, OSTRY PRZYGLUP ZNOWU PIERDOLI O TYM JAK MAGIK WYPIERDOLIL Z OKNA BO JUSTYNKA MU NIE CHCIALA DAC PIZDY I STWIERDZENIE ODDALBYM WSZYSTKIE WERSY ZA JEDEN MAGIKA I PIERDOLENIE O TYM ZE NIENAWIDZI SIE DRUGIEGO DNIA SWIAT BO JAKIS PEDAL SKOCZYL Z OKNA TO AUTOMATYCZNY STRZAL W DUPE

PRZYKRO MI OSTRY SKONCZYL SIE JUZ DAWNO, PEJKA ZACZYNA SIE WYPALAC.

Nawet gościnny występ O.S.T.R'a nic nie pomógł temu jakże marnemu kawałkowi\

NIE POMOGL A SPIERDOLIL TYLKO BO TEGO SKRZECZACEGO TALIBA (KREWNY WILKA?) NIE DA SIE SLUCHAC POPROSTU

I HUJ MNIE OBCHODZA PSYCHOFANI KALIBRA I PAKTOFONIKI, GDYBY MAGIK NIE WYJEBAL NA PARALOTNI Z OKNA NIE BYLO BY TAKIEGO ZAJOBA NA ICH PUNKCIE.

NO ALE COZ

Magik należał do osób, które bardzo dużo myślą o życiu. To po pierwsze... Po drugie ? nałożyła się na to sprawa dotycząca jego powołań przez Wojskową Komisję Uzupełnień. Miał już wtedy żonę i dziecko, a ponadto był to okres, gdy wreszcie chcieliśmy nagrać krążek. I Magik zaczął tak kombinować, że sobie zszargał psychikę. Obrał taktykę udawania osoby kompletnie niepoczytalnej. Dwa razy go odraczali, ale tylko na rok. To wmawianie sobie, że ma świra, że nic mu nie wychodzi, doprowadziło do tego, iż przemęczył organizm. Gdzieś w podświadomości zakodował sobie, że jest źle i to doprowadziło do osłabienia psychiki. Powiedział mi kiedyś: "Rahim, wiesz co? Przez to WKU pojebało mi się. To, co sobie kiedyś wmawiałem, żeby tylko grać niepoczytalnego przed komisją, teraz mną zawładnęło. Czuję, że kompletnie świruję [15].
Każdy z jego otoczenia chyba jakoś sobie wytłumaczył jego decyzję, lepiej lub gorzej, ale to i tak jest nie do pojęcia. Strasznie boli. Na pewno nas to zmieniło. Spoczywaj w pokoju, Mag! [7]

PIERDOLENIEC CHCIAL SPIERDOLIC PRZED WOJSKIEM I TAK SKPONCZYL.

-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-08 15:33:31

Shakal
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:40:33, 08-03-11
NUDNA JEST TA PŁYTA.

PEJA PRZYZWYCZAIŁ MNIE DO BENGERÓW DO KTÓRYCH DO DZIŚ WRACAM. TAKIE NUMERY JAK SZACUNEK LUDZI ULICY, GŁUCHA NOC, JEST JEDNA RZECZ, KUREWSKIE ŻYCIE CZY DZIŚ W KLUBIE TO ZAJEBISTE NUMERY.

TA PŁYTA REEDUKACJA JEST TAKA NIJAKA, BEZ ŻADNEGO WYRAZU, WIDAĆ ŻE ROBIONA RACZEJ POD PEJĘ, A NIE POD DECKSA.

2/10

ROZCZAROWANIE ROKU 2011 NA PEWNO.

niekatywneee
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:42:08, 08-03-11
KURWY NIE ROZUMIECIE PRZEKAZU PAJACE JEBANE

PLYTA ROKU
PLYTA DZIESIĘCIOLECIA

SKUN TY GLUPIA KURWO
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:58:14, 08-03-11
KURWY NIE ROZUMIECIE PRZEKAZU PAJACE JEBANE

PLYTA ROKU
PLYTA DZIESIĘCIOLECIA

JAKIEGO KURWO PRZEKAZU?

GOWNO TYSIACLECIA

Shakal
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:05:40, 08-03-11
PRZEKAZU TO SŁUCHAJ SOBIE W KOŚCIELE ALBO OD RODZICÓW.

MUZYKA OD ZAWSZE MIAŁA BAWIĆ I BYĆ PRZYJEMNA DO SŁUCHANIA. TYLKO KRETYNI PRZYPISUJĄ JAKIEŚ ZJEBANE IDEOLOGIE, ŻE MUZYKA MA UCZYĆ I MIEĆ JAKIŚ PRZEKAZ CHUJ WIE JAKI I PO CO.

Mgr Plebs
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:08:32, 08-03-11
Płyta dość dobra, recenzja - arcychujowe wypociny jakiegoś gimbusa zajebanego.

klucznikdj
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:08:42, 08-03-11
Juz po Beefie a Peja dalej swoje...nudne to sie juz staje.a Płytka nawet spoko,jest kilka kawałków nie potrzebnych...5/10

zord98
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:16:22, 08-03-11
Zajebista Recenzja, wypas, lepszej nie czytalem nigdy.

pius84
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:18:17, 08-03-11
Mi się tego gówna nawet na rapidshopie szukać nie chce, a jak słyszę że pener jeszcze zaczepia Tedego to wiem, że ten wasz wsza z drzewa jeszcze nie zszedł

Qgiel
Autor: Qgiel   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:45:57, 08-03-11
chujowe nawet nie słuchałem heheh

Beef is Beef
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
18:36:35, 08-03-11
Po co wogule pisać takie komenty jak Qgiel jak nie słuchałeś to po chój tu weszłeś? Płyta jest wyjebana w kosmos szczerze o wiele lepsza od styl życia gnoja a recenzja jest tez zajebista i wszystko co w niej pisze to prawda Oddałbym można powiedzieć że już jest klasykiem a płyta musi być platynowa jak zapytałem kolegi który nie lubi peji i słucha tedego to powiedział mi że płyta jest zjebana tylko Oddałbym jest zajebista tylko że ten koleś nie rozumie co to jest prawdziwy rap/hip-hop bo jest jebanym bananem od urodzenia ma kase niczego mu w życiu nie brakuje i nie będzie brakować takich ludzi jest wielu są też tacy którzy nie są bogaci ale wolą sobie zajarać albo się najebać niż kupić płyte albo niektórym się nie podoba bo jest wolny beat i mało przeklinają bo oni po prostu nie rozumieją co peja ma do przekazania i tyle Pozdro dla kumatych!

Vieri
Autor: Vieri   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:05:23, 08-03-11
Płyta dobra,na pewno będzie jedną z najlepszych w tym roku.
"Oddałbym" to najlepszy napewno utwór 2011 roku i jeden z najlepszych w historii.
Poza tym "Życie jest hajem" i "Głos Wielkopolski" są bardzo dobre.
To tyle z mojej strony.
Peja zrobił kawał dobrej roboty.
Pozdro Rychu!

Krystal
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:13:30, 08-03-11
Płyta jest zajebista!!!
Prawdziwa muzyka powinna mieć dobry przekaz a jak wam się nie podoba to spierdalać, słuchajcie disco polo.
A ci co wogule nie słyszeli i oceniali nie mają honoru- prawdziwi HEJTERZY
Nie potraficie pogodzić się z tym że Peja potrafi jeszcze nagnać coś z klasą.
SLU

Złamasński
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:38:24, 08-03-11
Według mnie album jest swietny i nagrany z wieloma swietnymi raperami takimi jak paluch czy ostr. Polecam

SamWieszKto
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:28:47, 08-03-11

Płyta dobra, fakt. Według mnie Szad ma płyte roku jak na razie .

 

Possij !


MOKOTÓW
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:01:14, 08-03-11

peja ZAPŁACIŁ JERU PIENIĄDZE ŻEBY SIĘ DOGRAŁ


rastaman13
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:11:13, 08-03-11
ten typ tak ma.. pojebany jestes koles. oddalbym wszystkie skoki za jeden magika? zero szacunku dla Piotra Łuszcza.. a nie oszukujmy sie jest on bez watpienia ikona polskiego HH.. A skad mozesz wiedziec ze Jeru odjebal robote na odpierdol ? Podejrzewam ze nawet nie masz pojecia o czym nawijal. kawalek oddalbym zmiazdzyl totalnie nie slyszalem lepszego kawalka od dlugiego czasu.. REEDUKACJA ogolnie najlepsza plyta dorownuje NA LEGALU. I nie miejce pretenski ze Rychu dalej poniza Tedego bo bardzo dobrze ze to robi :D po co sie wpiepszal w ta afere ? Beef przegral, zmazal sie i niech wie ze to bylo mu nie potrzebne bo nie moze sie rownac z andrzejewskim. Pzdr

SKUN TY GLUPIA KURWO
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
00:07:40, 09-03-11
ODDALBYM GOWNO STRASZNE NAGRANE DLA UWIELBIENIA ZA PEDALEM KTORY BY SPIERDOLIC OD WOJSKA ZJEBAL SE MOZG I WYJEBAL Z OKNA

Posel
Autor: Posel   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
00:11:53, 09-03-11
Tę recenzję to chyba Gandzior pisał bez kitu.

mbank
Autor: mbank   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
08:18:14, 09-03-11
Kupiłem tą płytkę z racji na szacunek dla Peji i DJ Decksa - siedzą już tyle lat w tym świadku że wstydem byłoby nie mieć ich produkcji.

Sama recenzja jest naprawdę kawałem dobrej roboty, ale mam wrażenie że pisana pod dyktando/presję otoczenia, może nawet samych twórców. Po tej płycie spodziewałem się wiele, słuchając zapowiedzi i fragmentów nagrywek na YouTube. Po entym przesłuchaniu albumu - stwierdzam że jest przeciętna. Dwa/trzy kawałki są naprawdę na wysokim poziomie tekstowym i podkładu, ale reszta to już lanie wody. Jak już ktoś wcześniej napisał; płyta OSTRego Jazz, dwa, trzy jest zachowana w ten sam deseń. Dwóch raperów z olbrzymim dorobkiem muzycznym wydając swoje najnowsze produkcje potwierdzają tezę że ich czas się powoli kończy. Takie jest moje zdanie.

Moją uwagę w tym roku przykuwają produkcje Joteste z Łodzi, Szops'a, Człowienia, Arbaka, składu Na pół etatu, produkcje Jagła i Pyta, Rovera, Tusz na rękach, Mroku, Shelerinii i wielu innych. Ten rok będzie obfitował w mocne produkcje wspomnianych wcześniej wykonawców. Generalnie underground ma wyższy poziom niż mainstream. Sprawdźcie sami !!! Ave

co_cie_boli?
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
09:53:20, 09-03-11
O ja jebieeeee. Śmieszni jesteście.. Nie sluchająć plyty mówiąc jest zjebana??masakra
Posluchajcie "Slums Attack  - PS (Phil Spector)" będziecie patusy wiedzieli co o was RYszard sądzi.HAHAHAHA
Szczeniaki sie spinaja bo nic im innego nie pozostaje wiedząc że to WYPASIONA płyta a nie lubiąc PEJI..
HEJTUJCIE HEJTUJCIE HEJTJCIE  iii tak kazdy prawdziwy FAn RYSKA ma was w dupsku..nie mówiąc już o NIM SAMYM.
Poza tym o waszej wiedzy i doświadczeniu świadczy Fakt co piszecie o Magiku. Mówiąc o nim źle nie macie pojęcia co to jest HIP-HOP wiec zamknąć szczeniackie niewypalone M..rDY.
Jeru chujowo nawinął??Wiesz  w ogóle co to jest RAP??Bo wydaje mi się że poza słuchaniem polskich raperków nie masz pojęcia o RAPIE.

Nie chcesz nie słuchaj ,,Pochejtuj i WYPIERDA..J


Kamel83wwa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:22:41, 09-03-11
"...prawdziwy hip-hop przy nim ty nie umrzesz z nudów,
Hip-hop nie umarł mimo ciężkich czasów spróbuj.
Ten klimat tkwi w nas nawet jeśli w Nas zwątpił,
Nagrał hip hop is dead - dla mnie nie ma takiej opcji
Tyle lat składam klocki, w logiczną całość, wieże,
że działania mają sens, pod tytułem rap gram szczerze.
Nikt nam nie odbierze naszych marzeń mówię prawdę
by nagrywać dobre krążki ten priorytet jest standardem
zataić faktem, to domeną ignorantów
pragną cie zdyskredytować w ogóle nie znając faktów
Ani tematów, na pohybel tym laikom
którzy chcieli by muzykę na poziomie lecz za friko..."

Ci piszący że ta płyta ich rozczarowała to sa jacyś idioci.
Jak wam się nie podoba to nie słuchajcie Rapu, nie słuchajcie Peji...
Włączcie sobie grubego Tedunia - maminsynka! Jak nie rozumiecie przekazu to po co tu jesteście? Hejterzy !!!! H.. wam w D...!!! x 1000 razy xD
Gdyby nie Ryszard Peja to nie byłoby prawdziwego Hip Hopu w naszym kraju. Wielki szacun dla niego i całej ekipu SLU. :P

-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-09 10:24:08

typu z wawy
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:26:42, 09-03-11
Uwaga, stężenie gimbusów w temacie przekroczyło dopuszczalne normy.

DIILGANGCartel
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:52:59, 09-03-11
kozacka płyta - oto cała recenzja

Mastaff
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:51:19, 09-03-11
Kozak płyta  - 6 piosenek wyjebanych w kosmos , przekaz !  8/10 ,, Głos Wielkopolski --> Śliwa dobra robota !!

jendrek577
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:46:36, 09-03-11
Płyta Zajebista
-----------
Ostatnia edycja: 2011-03-09 15:47:55

JIN001
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:54:40, 09-03-11
Rozpierdalają mnie ludzie co to komentują a nie słuchali :/ idźcie pisać na blogu o tede

Dzienich
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:54:36, 09-03-11
Reedukacja PŁYTĄ ROKU DOBRA ROBOTA PEJA I DJ.DECKS !!

obserwacja ODSZEDLEM Z FORUM
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:06:47, 09-03-11
Dobra płyta,propsy.

darek999777
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:46:03, 09-03-11
Płyta średnia a to dlatego że rysiu abstynent XD , od kiedy szedł na dobrą drogę to jego rap jest hujowy , jeszcze te dissy na tedego mi się podobały . Ale jak wiadomo rysiu robi dobrą muzę choć nie jestem jego wielkim fanem to zawsze odsłuchuję nowe płyty.

Niebrzyd
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:50:31, 09-03-11
Płyta zajebista i tyle.
Wszystkie kawałki dla mnie są konkretne.
Jaram sie ! ;D

nie wierze w smoki
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:06:02, 09-03-11
Grzeje honorowe miejsce na półce i kurwa miazga !

Mburn4
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
01:09:15, 10-03-11
BEKA CO Z NIEKOTRYCH WYPOWIEDZI TUTAJ.

Zielony Pan Owinięty w Biały Szał
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
05:42:16, 10-03-11
z nie dowierzaniem czytalem tą recenzje ^ ^ normalnie rozjebala mnie wypowiedz ze jest obiektywna ^ ^  bo ja tam w polowie nie widze obiektywizmu...a raczej subiektywizm....

Sikora09
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:55:24, 11-03-11
płyta MEGA

Dzerard Podziemie
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
01:08:56, 12-03-11
Płyta nie jest zła ma swój przekaz taka wsumie przemiana na lepsze i przekazanie ze da sie inaczej proste dobre słowa..recenzja taka se ..tak przy okazji  słuchajcie Rabka podziemie na głosnika dzerard.rbk.wrzuta.pl(...)4_700

Babas
Autor: Babas   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:01:36, 12-03-11
Slums Attack się postarał, wypuścili wyrąbaną płytę która naprawde duże okazuje, miejmy nadzieje ze będzie tak dalej. :)

slu2009
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:23:01, 12-03-11
Siema!!!
Dowiedziałem się że w kawałku Subliminale (To nie prawda) Flakco, Clasho & 3 Credits cisną policję oraz... tedego :-)
Co o tym sądzicie??

M.Śmiałek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:01:21, 12-03-11
2 kawalki dobre reszta jak zwykle sredniawka
beka z penera

Rooney'Z'Klanu
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:07:40, 22-04-11
KLASYK

Rooney'Z'Klanu
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:27:26, 26-06-11
KLASYK

MartuChaaa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:08:22, 23-01-12
Pejaaa. Jak zawsze rozpierdolił system. ; D

kleeo
Autor: kleeo   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:27:20, 14-11-12
elegancka płytka

Adeer.
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:38:16, 10-08-13
Bardzo dobra płyta polecam kupno

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 4 + 3 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-54-81-110-114.compute-1.amazonaws.com (54.81.110.114). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.

Hip-Hop.pl © 2000-2017 • kontakt • redakcjareklamamateriały promocyjneFAQ, pomoc i zasadyPolityka Cookies