Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

wizytówka - AlkiAlkz

 AlkiAlkz rap graffiti breakdance video AlkiAlkz, 27 lat, AlkiAlkz.hip-hop.pl
Robię bity, zbieram płyty
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
Wszystko zaczęło się pod koniec lat 80-tych w amerykańskim mieście Detroit, kiedy to trójka przyjaciół - Joseph Bruce (Jagged Joe, obecnie Violent J), Joseph Utsler (Kangol Joe, obecnie Shaggy 2 Dope) i jego brat John (Master J) postanowiła stworzyć grupę JJ Boys. W 1989r. grupa wydała swój pierwszy singiel Party At The Top Of The Hill.

W tym samym roku Violent J założył gang Inner City Posse, werbując do niego swoich kolegów z zespołu oraz innych znajomych zamieszkałych w Detroit. Na przełomie 1989/1990 Violent J został skazany na 90 dni więzienia za rozboje i groźby. Podczas pobytu w więzieniu Bruce postanowił spróbować sił w wrestlingu, jednak nie był on zadowolony z tej dyscypliny. Po powrocie z więzienia, postanowił reaktywować swój zespół, tym razem pod nazwą Inner City Posse. Zespół grał głównie w klubach nocnych. W 1991r. została założona wytwórnia Psychopatics Records, w której grupa wydała swoją EP-ę "Dog Beats", która jednak nie przyniosła im zysku. Członkowie zespołu stwierdzili, że przyczyną tak małego zainteresowania płytą jest styl (gangsta rap), więc postanowili go zmienić. Wpływ na tą decyzję miał sen Violenta, w którym ukazała mu się nieznana rzeczywistość, oraz dwie twarze klaunów, więc w związku z tym postanowiono zmienić nazwę na Insane Clown Posse oraz zmienić styl na bardziej mroczny. Zdecydowali się na horrorcore, a konkretnie na jego rodzaj - acid rap, który tworzył już znany w Detroit ciemnoskóry raper - Esham. W 1992r. ukazał się pierwszy longplay zespołu Carnival of Carnage, który wyprodukowali Chuck Miller i Mike E. Clark, a gościnnie pojawili się na nim Esham i Kid Rock. Album ten był odsłoną pierwszej z sześciu kart Jokera - taką ideę wymyślili sobie Violent J i Shaggy. Po wydaniu Carnival of Carnage z grupy odszedł John Utsler, twierdząc, że zespół zabiera mu dużo czasu. Drugi album grupy - The Ringmaster z roku 1994 przyniósł Klaunom złotą płytę. Właśnie z tego albumu pochodzi jeden z największych hitów zespołu - Chicken Huntin'. W 1995r. ukazał się trzeci album The Riddle Box. W 1997r. menadżer zespołu - Alex Abbiss podpisał umowę z wytwórnią Hollywood Records i to właśnie tam ICP nagrali swój trzeci album The Great Milenko, jednak spółce Walt Disney Company, do której należy ta wytwórnia nie spodobał się styl prezentowany przez zespół, po czym firma zdjęła z emisji teledysk do utworu Halls of Illusion, odwołała trasę koncertową i w końcu zerwała kontrakt z menadżerem. ICP postanowiło podpisać umowę z Island/PolyGram Records. W 1998 ukazała się piąta karta Jokera The Amazing Jeckel Brothers, która rozeszła się w liczbie 1 mln. egzemplarzy. Na płycie znaleźli się tacy goście jak Snoop Dogg, Ol' Dirty Bastard czy Ice-T. Pod koniec roku 2000 wydano podwójny album "Bizzar/Bizaar", który odbiegał od idei kart Jokera. Ostatnia karta jokera, The Wraith, została podzielona na dwie części: Shangri-La (2002), symbolizujące niebo, oraz Hell’s Pit (2004), odzwierciedlenie piekła.

Dyskografia:
- Carnival of Carnage (1992)
- Ringmaster (1994)
- Riddle Box (1995)
- The Great Milenko (1997)
- The Amazing Jeckel Brothers (1999)
- Bizzar; Bizaar (2000)
- The Wraith: Shangri-La (2002)
- The Wraith: Hell's Pit (2004)
- The Tempest (2007)
- Bang! Pow! Boom! (2009)

Kompilacje:
- Forgotten Freshness (1995)
- Mutilation Mix (1997)
- Forgotten Freshness Volumes 1 & 2 (1998)
- Forgotten Freshness Volume 3 (2001)
- The Pendulum (2002)
- Forgotten Freshness volume 4 (2005)
- The Wraith: Remix Album (2006)
- Jugganuts: The Best Of Insane Clown Posse (2007)
- ICP: The Old Shit (2010)

EP-ki:
- Dog Beats (1991)
- Beverly Kills 50187 (1993)
- The Terror Wheel (1994)
- A Carnival Christmas (1994)
- Tunnel Of Love (1996)
- The Calm (2005)
- Eye Of The Storm (2007)
Redakcja, 18 lat
zespół, Szczecin
Hip-Hop.pl © 2000-2018 • kontakt • redakcjareklamamateriały promocyjneFAQ, pomoc i zasadyPolityka Cookies