Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje

hip-hop.pl »

O.S.T.R. Artystą Dekady WuDoo i Hip-Hop.pl

O.S.T.R. Artystą Dekady WuDoo i Hip-Hop.pl

Autor: Redakcja

Dowiedz się więcej o: O.S.T.R..

Od 2004 roku Magazyn WuDoo i Hip-Hop.pl dokonuje muzycznego podsumowania minionego roku w polskim i zagranicznym Hip-Hopie. Plebiscyt startuje zawsze mniej więcej w połowie stycznia. Tradycyjnie pojawia się sześć kategorii, a do nich sześć sond (polska i zagraniczna: płyta roku, singiel roku, artysta roku). Każda kategoria składa się z 12 nominowanych... płyt, singli, artystów (w pierwszych latach liczba ta była różna). Tych dwanaście nominacji zostaje wybranych przez przedstawicieli redakcji WuDoo i Hip-Hop.pl, natomiast zwycięzcę wybierają czytelnicy portalu i słuchacze audycji.

W tym roku plebiscyt zorganizowany został po raz dziesiąty. Z tej właśnie okazji redakcje Hip-Hop.pl i WuDoo postanowiły wyłonić Artystę Dekady. Bazą do tego wyróżnienia były przeprowadzone do tej pory plebiscyty. Zliczyliśmy ilość nominacji poszczególnych artystów i to ile razy stawali na podium. Pod uwagę braliśmy płyty solowe, płyty nagrane w duecie lub grupie, gościnne zwrotki w przypadku nominowanych singli oraz featuringi i produkcje w kategorii Album Roku.

Zebrane dane pozwoliły nam wybrać artystę, który przez ostatnie dziesięć lat cieszył się największą popularnością i uznaniem wśród słuchaczy i czytelników. Pojawiał się wśród nominowanych rok w rok. Jego płyty, produkcje i szesnastki zachwycały przez ostatnie dziesięć lat i doceniane były najczęściej.

Z wielką przyjemnością informujemy, że Artystą Dekady WuDoo i Hip-Hop.pl został raper, producent, freestylowiec, aktywista hip-hopowy - O.S.T.R..

Tytuł Artysty Dekady przyznajemy za ogromy wkład w rozwój i promocję Hip-Hopu w Polsce oraz polskiej sceny za granicą. Za wpływ jaki wywarł bogaty dorobek artystyczny O.S.T.R.'a na kształt rodzimej sceny. Za nieustające przekraczanie granic nowymi wyzwaniami muzycznymi, za umiejętność połączenia jakości, techniki i przekazu.

Statystyki Plebiscytu: w latach 2004-2013 O.S.T.R. nominowany był w sumie 35 razy. 14 razy stawał na podium - 9 razy pierwszy, dwa razy drugi i trzy razy trzeci.

Polska Płyta Roku (miejsce):
2004 O.S.T.R. "Jazzurekcja" (1)
2005 VA "U ciebie w mieście 2" (18)
2005 VA "Road Hip-Hop 2005" (16)
2006 O.S.T.R. "7" (1)
2007 O.S.T.R. "Hollyłódź" (1)
2008 O.S.T.R. "Ja tu tylko sprzątam" (5)
2009 O.S.T.R. "O.C.B." (8)
2010 O.S.T.R. "Tylko Dla Dorosłych" (7)
2010 POE "Złodzieje Zapalniczek" (14)
2011 O.S.T.R. "Jazz, Dwa, Trzy" (11)
2012 Tabasko "Ostatnia Szansa Tego Rapu" (1)
2013 O.S.T.R. x Hades "HAOS" (5)

Polski Singiel Roku (miejsce):
2004 O.S.T.R. "Odzyskamy hip-hop" (3)
2005 VA "U ciebie w mieście 2" (15)
2006 OSTR "O robieniu bitów" (5)
2007 O.S.T.R "Brother on the run" (5)
2008 Projektanci ft. O.S.T.R. "To słychać" (13)
2009 "Po drodze do nieba" O.S.T.R. (7)
2009 "Daj mi bit" PMM, OSTR (11)
2009 "Obiecana Ziemia" Familia H.P. ft. OSTR (16)
2010 O.S.T.R. "Track 12" (10)
2010 Pyskaty + Goście (O.S.T.R.) "Bez Granic" (2)
2011 SLU, OSTR, Jeru the Damaja "Oddałbym" (1)
2011 PMM, O.S.T.R., GrubSon "Wstawaj" (5)
2012 Tabasko "Wychowani w Polsce" (1)
2013 O.S.T.R. & Hades "Psychologia tłumu" (7)
2013 O.S.T.R. & Marco Polo "Side Effects" (12)

Polski Artysta Roku (miejsce):
2004 (1)
2006 (1)
2007 (1)
2008 (2)
2009 (3)
2010 (4)
2012 (9)
2013 (3)

Pozostałe featuringi i produkcje na nominowanych płytach nie wliczone do głównego zestawienia:
WhiteHouse "Kodex 3 - Wyrok"
Dj Decks "Mixtape vol. IV"
AbradAb "Ostatni Poziom Kontroli"
PMM "Polski Mistrzowski Manewr"
Pyskaty "Pysk w pysk"
PMM "Rap, Stresy, Hulana, Interesy"
Lukatricks "Czarne Złoto"
Abradab "Abradabing"
Slums Attack "Reedukacja"
PMM "Poza horyzont"
Paluch "Niebo"
Pyskaty "Pasja"
W.E.N.A. "Nowa ziemia"
PMM "Zatrzymać Gniew"

Biografia:

O.S.T.R. czyli Adam Ostrowski (ur. 15 maja 1980 w Łodzi) - muzyk, raper, kompozytor, producent, skrzypek. O.S.T.R. pierwsze własne próby z Hip-Hopem rozpoczął w 1993 r. Jest absolwentem Akademii Muzycznej w Łodzi i laureatem kilku renomowanych konkursów. Jego nagrania hip-hopowe zaczęły się w 1995 r. w ramach grupy BDC, która w 1998 r. przeformowała się w LWC, by w następnym roku zawiesić działalność. O.S.T.R. działał dalej solo oraz przez jakiś czas w ramach projektu Obozu TA. W 2001 wydał swój oficjalny solowy debiut "Masz to jak w banku" nakładem Asfalt Records. Jego współpraca z wytwórnią trwa do dzisiaj.

W tym czasie nagrał kilkanaście solowych płyt oraz albumy wspólnie z Emade czy Hadesem. W swojej karierze współpracował także często z artystami zza granicy jak Keith Murray, Evidence, El Da Sensei, Tame One, Craig G, Grand Agent, Main Flow, Cadillac Dale, brytyjska grupa Skill Mega i holenderskie duo producenckie Killing Skills. W 2014 roku wydał wspólną płytę z kanadyjskim producentem Marco Polo. Poza rapowaniem O.S.T.R. to także znakomity producent. Na swoim koncie ma kilka płyt w całości wyprodukowanych dla innych raperów m.in. Abradaba, PMM, Greena, Zoraka, Sensi'ego.

Legendę Ostrego zbudowały głównie jego przekraczające granice koncerty. Nie organiczna się w ich trakcie do klepanego repertuaru, lecz ciągle improwizuje, freestyle'uje i prowadzi żywy dialog z publicznością.

Do tej pory ma na koncie dwa Fryderyki, kilka Złotych Płyt i dwie Platynowe.

Główna dyskografia:
O.S.T.R. "Masz to jak w banku" (2001)
O.S.T.R. "30 minut z życia" (2002)
O.S.T.R. "Tabasko" (2002)
O.S.T.R. "Jazz w wolnych chwilach" (2003)
O.S.T.R. "Jazzurekcja" (2004)
Projekt Ostry Emade "Szum rodzi hałas" (2005)
O.S.T.R. "7" (2006)
O.S.T.R. "HollyŁódź" (2007)
O.S.T.R. "Ja tu tylko sprzątam" (2008)
O.S.T.R. "O.C.B." (2009)
O.S.T.R. "Tylko dla dorosłych" (2010)
Projekt Ostry Emade "Złodzieje zapalniczek" (2010)
O.S.T.R. "Jazz, dwa, trzy" (2011)
Tabasko "Ostatnia Szansa Tego Rapu" (2012)
O.S.T.R. & Hades "HAOS" (2013)
O.S.T.R. & Marco Polo "Kartagina" (2014)

Dowiedz się więcej o: O.S.T.R..


Informacje o artykule
Data dodania:2014-03-07
Dział / Kategoria: muzyka hip-hop / felieton
Średnia ocena:7.00 (3)
Oceń artykuł: Aby ocenić artykuł musisz się zalogować
Autor:
Redakcja, 18 lat
zespół, Szczecin

Ostatnie artykuły tego autora:
Wywiad: Zelo x Hip-Hop.pl
Wywiad: Praktyczna Pani x Hip-Hop.pl
TOP Hip-Hop shows vol 2.
TOP Hip-Hop shows vol. 1
Wywiad: Bronx Hip Hop Festiwal x Hip-hop.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora
anonim
Autor: masz to jak w banku!   Link do posta
15:18:50, 07-03-14
W pełni zasłużenie. OSTR zawsze na propsie!

Zenio07
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:19:28, 07-03-14
Gratulacje! Dobry wybór.

Katedra
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:20:09, 07-03-14
Zajebiście.

szuster
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:21:54, 07-03-14
spoko

Junky Monnky From ZOO.
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:51:37, 07-03-14
PO HUJU ZAJEBIŚCIE LIŻCIE SIĘ DALEJ PO JAJACH NAWZAJEM BEKA.

anonim
Autor: majzer   Link do posta
18:12:39, 07-03-14
Nikt inny nie mógł być zwycięzcą.

anonim
Autor: majewskitonekk   Link do posta
20:32:44, 07-03-14
trafny wybór. props

[WJ]Mefi100'
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
02:39:42, 08-03-14
skrzypek ? beka w chuj

anonim
Autor: mafffia   Link do posta
11:24:12, 08-03-14
No i super, należało mu się.

WARAN
Autor: WARAN   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:09:01, 08-03-14
SKRZYPEK JEBANIUTKI

ENERGY DRINK
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
08:21:02, 11-03-14
spoko

szuster
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:57:46, 19-03-14
no i pięknie

Testament
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:41:01, 22-04-14
Ma umowę womitacyjną z polskim rządem na produkcję coroczną albumu, stąd zbita szklana o kształcie czegoś, czym aż do wymiotów można drążyć w żołądku, to ciekawa, skrycie ironiczna propozycja, zawierająca elementy uderzające w samo podbrzusze wielkiej bestii systemu.
-----------
Ostatnia edycja: 2014-04-22 12:42:03

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 2 + 4 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-52-91-185-49.compute-1.amazonaws.com (52.91.185.49). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.

Hip-Hop.pl © 2000-2018 • kontakt • redakcjareklamamateriały promocyjneFAQ, pomoc i zasadyPolityka Cookies