Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje

hip-hop.pl »

Ascetoholix - Apogeum

 Ascetoholix rap graffiti breakdance video Ascetoholix, ascetoholix.hip-hop.pl
Ascetoholix - znani też jako "Drużyna A" to grupa trzech chłopaków (Kris, Doniu, Liber) z Obornik Wielkopolskich koło Poznania, którzy są świetnym przykładem na to, jak od czystej fascynacji hiphopem przejść do grona najbardziej cenionych wykonawców ...

Ascetoholix - "Apogeum"

(2003, UMC Records, Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 Ascetoholix - Apogeum,
średnia ocena: 7.75 (4)
Zaloguj się aby ocenić album.
Posłuchaj utworów z Ascetoholix - Apogeum


Wielkopolska coraz silniej zaznacza się na mapie polskiej sceny hip-hop'owej i nie świadczą o tym tylko posty na forum dokumentujące lokalny patriotyzm mieszkańców tego regionu (np.: "WLKP rządzi!"). Pierwsza płyta Ascetoholix jakoś szczególnie nie wzmocniła jej pozycji. Druga natomiast, czyli właśnie opisywane "Apogeum", to już produkcja godna uznania. Dobra muzyka autorstwa Donia oraz wyważone, przemyślane teksty to główne zalety tej płyty. Nie zabrakło też wad, ale o tym dalej.

Według mnie Doniu należy do niewielkiej choć stale się powiększającej grupki polskich producentów, którym należy się respekt. Cieszy mnie bardzo to, że po kryzysie jakim niewątpliwie była pierwsza płyta Drużyny A, powrócił do dobrej formy. Przyznam jednak, że po tym co pokazał ostatnio na drugiej solówce Fu i na "Na legalu+" gdzie machnął konkretne remiksy, spodziewałem się czegoś więcej, dlatego pozostaje niewielki niedosyt. Niektóre numery szybko się niestety nudzą - podkłady które z początku jarają, bo kilkukrotnym przesłuchaniu mogą drażnić (w szczególności "Kraj raj", po części "Szczyt", gdzie mimo wszystko dobry human-beatbox robi RDW, nie mogę słuchać "Na spidzie", w zależności od humoru również "Sprzeciw czy za?"). Przyznam jednak, że na "Apogeum" odnajduje perełki, świadczące o potencjale i kreatywności głównego producenta, a na szczęście są one tutaj większością. Moimi faworytami są promowane teledyskiem "Plany" - najlepszy numer na płycie, którego wałkuję ostatnio bez przerwy (i przypuszczam, że tak jeszcze przez jakiś czas pozostanie) oraz wręcz doskonałe "Suczki". W zależności od tematu, Doniu potrafi nas wprowadzić w odpowiedni nastrój. W "Złapać pion", "Niesmak" i "(Ś)wiadomości" dobrze dobranymi samplami wprowadza niepokój wiele dodający tym utworom. Mogę powtórzyć za Fu, że jego muzyka idealnie wpływa również na mój spokój, doskonale relaksuje ("Każdy ma swój oldschool", "O trzech takich") a w "WLKP" miedzy innym za sprawą wejścia saksofonu nawet poprawia humor (swoją drogą skrót ten mi już trochę obrzydł, przesyt spowodowało zbyt agresywne go eksploatowanie i niedługo dołączy do nieszczęsnego HWDP). Potrafi też zrobić podkład dynamiczny, o czym świadczą stworzone prawdopodobnie z myślą o koncertach: "Gra świateł" i wspomniane już wcześniej, aczkolwiek budzące we mnie mieszane uczucia "Szczyt" i "Sprzeciw czy za?". Doniu został wyręczony tylko w jednym numerze, którym jest "Azyl". Zastąpił go Tabb, młody producent, a jakże doskonały podkład, posiadający swój specyficzny klimat, idealnie dostosowany do gości z WWA, czyli Fu i Pono. Widać, że nie stoi w miejscu i cały czas się rozwija - czekam na następne produkcje.

W kwestii merytorycznej "Apogeum" wypada dosyć dobrze. Jak już mówiłem, teksty są przemyślane, poprawne technicznie, choć bez fajerwerków. Nie ma mowy o punchlinach czy porównaniach, czego mi zdecydowanie brakuje. Poruszane są różne tematy, od tych inspirowanych warszawską ulicą (którą mocno się jarają chyba również dj'e, odpowiedzialni na skratche na tej płycie), po numery refleksyjne jak "Plany", o dziewczynach jak "Suczki" czy nawet rozważanie nad istnieniem Boga w "Coś tam jest". Ogólnie nie wnoszą niczego nowego, jak choćby opowieść o pewnej przypałowej transakcji w "O trzech takich...", mimo to robią to solidnie i z wyczuciem. Ich flow, może poza Doniem nie stroniącym od przyśpiewek, nie są jakieś rewelacyjne i wybitnie oryginalne, a głosy przeciętne. Możecie się też jarać śpiewanymi właśnie przez Donia refrenami, ale jak dla mnie jest ich zdecydowanie zbyt dużo. Tak jak w "Planach" czy "Suczkach" idealnie pasują, tak np. w "Prośbie" refren mogłyby zastąpić dobre cuty dj'a Story lub w całości mc powinien oddać inicjatywę śpiewającej Sandrze, a w "Kraj raj" i "Na spidzie" po prostu działa mi na nerwy. Wracając do samych mc, to momentami słuchając ich wydaje mi się, że słyszę ich kolegów. Nie będę wnikał kto tu się kim inspiruje itp. ale nie można zaprzeczyć temu, że Kris momentami swoją nonszalancją przypomina 52, a Liber w refrenie "Gry świateł" brzmi identycznie jak Owal.

Jeżeli chodzi o gości, to tu wyróżnię Meza. Ogromny talent, flow porównywalny do w pewien sposób "imiennika" czyli Mesa. W tym samym numerze, czyli "Suczkach" występuje Szad, niespecjalnie do mnie przemawiający, z kiepskimi rymami jak suczki-wnuczki, czy przekombinowanym stylem, dziwnie podbijającym poszczególne sylaby ("dodo klubu" "zmanierowanana, wytapetowanana"). Natomiast Dębiec z 52 dobrze urozmaica swoim oryginalnym stylem w "(Ś)wiadomości". W "Azyl" są też goście z Warszawy: Pono - bardzo dobrze, technicznie - po prostu w swoim stylu, Fu trochę poniżej możliwości, ale i tak mi się podoba.

Nie wątpię, że na Wielkopolsce tą płytę będą wielbili i ubóstwiali (pewnie do czasu wydania kolejnej płyty z kręgu WLKP Allstars). Dla mnie to jest po prostu kolejna dobra pozycja, na pewno warta uwagi. Myślę, że mogę Wam ją polecić.


Info
V1   rap graffiti breakdanceV1
dodano: 2003-06-15

średnia ocena: 8.00 (1)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
anonim
Autor: DADA   Link do posta
20:42:32, 04-07-04
SPOX PŁYTA ALE TO JUŻ TA STARA NO ALE SPOX

anonim
Autor: SANDRA   Link do posta
18:53:49, 13-07-04
KOCHAM ASCETOW A WSZEGOLNOSCI MOJEGO SLODZIUTKIEGO LIBERKA

anonim
Autor: Rura   Link do posta
22:28:44, 18-07-04
Płyta jest bardzo fajna i dobra. Ja zaś najbardziej lubię Donia! Pozdro!

anonim
Autor: FANKA LIBERA I ASCETOW NA MAXA   Link do posta
12:41:32, 22-07-04
DZIEKI KOLO TA RECENZJA JEST ZAJEBISTA NIE ZGADZAM SIE TYLKO ZE LIBER NIEMA CIEKAWEGO GLUSI I W KAWALKU "GRA SWIATEL "BRZMI JAK OWAL!!!!LIBER JEST MOJ EWENTUALNIE Z JAKOAS FAJNA KOLEZANKLA MOGE SIE NIM PODZIELC.POZDRO DLA WSZYSTKICH FANOW ASCETOHOLIX I LIBERA!!!!!!!!!!!

anonim
Autor: gocha   Link do posta
15:46:47, 23-07-04
ASCECI SA NAPRAWDE SUPER I NIE MA IM NIC DO ZARZUCENIA!!! NAJSŁODSZY JEDNAK JEST DONIU!!!!!!

anonim
Autor: ble   Link do posta
11:34:53, 29-07-04
spotkalem sie z opinia w mediach ze zespol ascetocholiks i ich tworczosc to proba dojrzalosci dla polskiej publiki hip-hopowej. dla mnie sluchanie ich to proba nie dojrzalosci lecz cierpliwosci bo nie moge tego strawic dla mnie sa burakami ktorzy nie przemyslaja tego co pisza dwa razy wpadna na jakis gowniany pomysl i mysla ze jest zajebysty bo na niego wpadli. wiecej pokory i lewatywa gustu oze im pomoze. nie sa nawet sredni w mojim mniemaniu. jezeli to jest test na dojrzalosc to niech polska scena i publika pozostanie infantylna.

Hack
Autor: Hack   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:13:16, 30-07-04
Byli ostatnio u Mopmana i opowiadali o plycie. Fajnie- rok po wydaniu sie Leszczu zainteresowal...

anonim
Autor: eróp   Link do posta
13:17:44, 04-08-04
nie nawidze twórczosći ascetów po kolei Doniu:słaby jako mc i jako producent,Kris:pisze txt. gorsze niż pisze się głębok w podziemiu,Liber: to lider tego składu ale niczym nie zachwyca przeciwnie jego flow jest tak twarde że jak go słysze to czuje ból gardła obojetnie na jaki temat rymuje zawsze mam wrażenie jakby dawał tę samą zwrotke co we wcześniejszych utworach bije od niego wtórność. Reasumując słąby ten skład bardziej popowy niż hh zresztą głónym i jedynym odbircą muzyki Ascetów są nastoletnie dziewczynki.Które uwielbiają "Suczki"(na marginesie słaby kawałęk) chociarz utwó jest wyraźnie obelżywy w stosunku do płci pięknej.W takim wypadku nasuwa mi się jedno spostrzeżenie hh idzię przez takich odbiorców i "artystów" w złym kierunku. (wypowiedz ta nie służy obrażeniu kogoś jest tylko moją oceną)

anonim
Autor: Beata fanka   Link do posta
23:03:21, 24-09-04
Co wy sie tak czepiacie????????????? Płytka jest idealna!!!! Asceci są jeszcze bardzie idealni!!! Sa przykładem na to że mozna robić inteligenty hiphop i nieźle na tym wyjść!!! Płyta jest godna uwagi!!!! POZDRO DLA ASCETÓW !!!!!!!!!!! PAPAPa

anonim
Autor: Qlaudia   Link do posta
21:40:55, 26-09-04
Płyta "Apogeum" jest Spoxik! Asceci są REWELACYJNI !!!Mogłam się o tym przekonać na koncercie w Gliwicach kto był ten wie a kogo nie było niech żałuje:)) Pozdro!!! Dla Wszystkich:)) HIP HOP 4 EVER!!!!!!

anonim
Autor: Mc mucha   Link do posta
16:03:29, 27-09-04
ASCECI 4EVER!!!!!! Kocham Wasze rymy. WLKP. górą!!!!!!!!!

anonim
Autor: Dawid M   Link do posta
11:57:02, 21-10-04
MC mucha coś mi się wydaje że Ty gówno wiesz o Ascetach. heh parodia.

anonim
Autor: Ściema   Link do posta
19:00:06, 02-12-04
Ja tego nie trawie gdy slysze to na zabawie szybko uciekam ja zygam czy tego nie widac dopiero potem zaczelo siwtac ze to gowno jade z nimi rowno plyta jest do bani oni sa porombani Peace

anonim
Autor: OLEKS   Link do posta
18:13:08, 16-12-04
MI JEST WSTYD ŻE TE KURWY MIESZKAJĄ W TYM SAMYM MIESCIE CO JA. KTO JEDYNIE GODNIE PREZENTUJE SCENE WLKP TO SLU TABB GURAL OWAL DĘBIEC KARTEL(GNIEZNO) KADA PDG KARTEL. ...."DRUGI TYDZIEŃ IDZIE ASCETOHOLIXI I ICH DZIWKI OBRZYDLIWE WYRWANE W REMIZIE WIDZE TAKĄ WIARE CO TO SŁUCHA TO MNIE STRZYKA UDAJE ŻE MA FLOW MÓWI ŻE ROBI TO SAMO CO OUTKAST TYLKO PO POLSKU CZYLI KALFAS POPROSTU PO PRZESŁUCHANIU TRZECIEGO WYMIARU MOGE STWIERDZIĆ ŻE NIE MAJA ONI DARU DO WYPOWIADANIA SŁÓW Z PRĘDKOŚCIĄ STRZAŁU" -KONIEC JEBAĆ ASCETÓW MARTWYCH POETÓW. - TO BYŁ CYCAT ZESPŁU Z GNIEZNA MIANOWICIE KRYMINAZZ. POZDRO TCB.

anonim
Autor: EwEliNkA!   Link do posta
15:08:49, 17-12-04
Apel do "ble" i "eróp": Zróbcie coś lepszego, wydajcie płytę, napiszcie teksty, pochwalcie się swoim flow krótko mówiąc jak osiągniecie tyle ile oni to dopiero wtedy możecie wygłaszać swoje idiotyczne opinie na ich temat. Nie rozumiecie ich tekstów, bo jesteście mało inteligentni albo w ogóle. Ich płyty są dla normalnych ludzi i przepraszam, że się powtórzę dla inteligentnych, więc nie dla was. Przez internet to każdy potrafi kogoś zbluzgać, ale jestem ciekawa, czy gdyby któryś z was spotkał jednego z nich to powiedziałby to wszystko im prosto w twarz. Na pewno nie! Interpretuj, jeżeli potrafisz teksty [Szazy] to ci będzie wychodziło idealnie. Powodzenia! A co do "Ściemy": zerżnęłaś "jadę z nimi równo" od Owala. A poza tym, jak z nimi jedziesz równo? Do takich ludzi jak wy to mi słów brakuje, jesteście tacy niedojebani!

anonim
Autor: EwEliNkA!   Link do posta
15:10:48, 17-12-04
Ej ty, OLEKSIE! Wstyd ci? To się wyprowadź!

anonim
Autor: SCGŁ   Link do posta
13:47:18, 20-12-04
NIE MACIE POJĘCIA CO TO HIP-HOP NO ALE HIP-HOP POLO TEZ MUSI KTOS ROBIC BO WIESNIAKI NIE MIELI BY SIE PRZYCZYM BAWIC POZDROWCIE MEZA ... PAŁĘ BITĄ I STRZELCIE MU KOLB ALBO NA ODWROT

anonim
Autor: EwEliNkA!   Link do posta
21:10:45, 28-12-04
Jak masz pojęcie co to hiphop to powinieneś wiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak hiphopolo. Mi też muzyka Meza nie odpowiada ale to też jest rap. Co ty w ogóle masz na myśli pod słowem wymyślonym przez jakiegos downa "hiphopolo"?

anonim
Autor: AIWONKA   Link do posta
11:07:26, 30-12-04
PISZE opinie na kilku stronach hip hopu i stykam sie z słowem ,,hip-hopolo'' LUDZIE CO TO DO HOLERY ZNACZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

anonim
Autor: gora_wsc   Link do posta
22:29:48, 05-01-05
zauważcie ze wszyscy, ktorzy sie wyrazaja pozytywnie na temat tej (gównianej) plytki podbisani są jako niedojzale dziewczynki, albo niedojrzale chlopaczki. "Liber jest słodziutki", "nie ja wole Donia". Ludzie szkoda slow. I nie piszą ze plyta ma takie i takie bity ciekawe flow itp. Tylko jak jush wczesniej powiedzialem kto jak wyglada. buehehehe Porażka a plyta jest slaba i z deka prostacka. Taka moja opinia Pozdro

anonim
Autor: EwEliNkA!   Link do posta
14:45:57, 08-01-05
Wyżej umieszczona wypowieść ma dużo racji jeśli chodzi o niedojrzałe dziewczynki. To jest smutne albo śmieszne, że takie idiotki istnieją. A co do płyty to chyba kwestia gustu. Rozumiem, że temu komuś się nie podoba, ale wejze człowieku "...gównianej płyty..." bez kurwa przesady.

anonim
Autor: Ascetofob   Link do posta
13:09:01, 13-01-05
Asceci to zajebiste suczki ...

anonim
Autor: nikt inny jak ja   Link do posta
14:38:34, 14-01-05
Kurwa sram na taki "hip-hop"

anonim
Autor: <<< Eve! >>>   Link do posta
19:03:16, 14-01-05
Taki hiphop? To znaczy jaki hiphop? wejże to poprzyj jakimiś solidnymi argumentami, chyba ich nie masz skoro tego nie zobiłeś\aś.

anonim
Autor: Hemp Gru   Link do posta
10:10:43, 21-02-05
Wy się kurwa nie znacie na płytach cały zespół ascetoholix to pizdy oprócz Krisa.Kumacie

anonim
Autor: hehe   Link do posta
23:08:58, 18-03-05
recenzja taka sobie..........

anonim
Autor: iza i aneta   Link do posta
10:29:44, 05-05-05
plyta jest zajebista to wy nie macie pojecia o muzyce nie wiecie co jest dobre nara

anonim
Autor: BuRdA d \' ? \' b   Link do posta
14:50:43, 05-05-05
to jest hiphop buahahahahahahaha to jest hiphopolo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anonim
Autor: spn   Link do posta
15:27:00, 13-05-05
powiem tylko tyle ze nie lubie takiego hip hopu dlatego nie słucham!!! tyle!!! niech nagrywają taki hip hop jaki chcą może kiedys to sprawdze he

słuchawka
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:34:28, 18-05-05
przecież ascetoholix to nie hiphop. Cały Poznań to jest wielkie dno prócz peji

anonim
Autor: Mistrz   Link do posta
14:12:35, 23-05-05
Wszyscy fani Donia to są przecież jacyś inwalidzi umysłowi!!! Przecież te jego śpiewane refreny są z dypy wzięte!! Nie dośc że fałszuje to ma jeszcze wade wymowy!!! To samo Mezo i jego kawałek " Nikt nie mówił że będzie łatwo" (czy jakoś tak) Obaj fałszują tak że az sie ich nie da słuchać!!! Nie wspomne już o Verbie... przecież jak dotąd wydali dwa single i oba są identyczne... rozumiem można jeden kawałek zrobić o straconej miłości (co i tak u nich tandetnie wyszło !!! ale to pomine) ale nie wszystkie!!! Z nich sie aż śmiać chce!!!

--Cycu--
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:05:49, 23-06-05
płyta jest zajawkowa jak poprzedniczka "Nazwij to sam..."! jak wy możecie tak klnąć na tych zasłużonych dla wielkopolskiego i polskiego hip-hopu raperów! ja jakoś mogę suchać: -Wlkp - Asceci, Owal, 52 Dębiec, Mezo, Duże Pe, Peja -Warszawa - WWO, Hemp Gru, Pono, Fu -Śląsk - Trzeci Wymiar, WALL-e. innymi słowy: ci wymienieni tutaj rządzą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--Cycu--
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:10:57, 23-06-05
płyta jest zajawkowa jak poprzedniczka "Nazwij to sam..."! jak wy możecie tak klnąć na tych zasłużonych dla wielkopolskiego i polskiego hip-hopu raperów! ja jakoś mogę suchać: -Wlkp - Asceci, Owal, 52 Dębiec, Mezo, Duże Pe, Peja -Warszawa - WWO, Hemp Gru, Pono, Fu -Śląsk - Trzeci Wymiar, WALL-e. innymi słowy: ci wymienieni tutaj rządzą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anonim
Autor: PDG Kartel   Link do posta
19:18:34, 26-10-05
Asceci są cieniutcy, ich wspaniała płytka ,,Apogeum'' jak to mowia te biedne, a zarazem śmieszne dziewczynki jest bardzo słaba. Oni nie wnoszą nic do polskiego hip-hopu, mają chujowe flow ( Doniu pedalskie, podśpiewywujące, Kris nudne i do bólu zawsze takie same, a Liber po prostu nie umie jechać bo beacie, jak go słucham to rzygac mi sie chce), rymy, nie poruszają ciekawych tematów, tylko pieprzą o glupotach, jak już ktos tu pisał są do bólu przewidywalni. Doniu jako producent tez jest slaby. To tyle na ich temat.

anonim
Autor: seWen   Link do posta
17:32:27, 25-03-06
Ja nic nie mama do ascetow ale do ich tworczosci owszem. mam takie pytanie wiecie jaka jest idea Hh uswiadamianie młodiezy o pułapkach systemowych, prezentowanie własnej filozofia, czy spojzenie na swiat z roznych stron, ale przedewszystkim chodzi o to zeby przekaz nie był zbyt prosty a w chociaz jakiś wogole był. I wcale nie mowie ze robią oni kiepską muzyke ale napewno robią kiepski HH. jesli ktoś sie z tym nie zgadza to niech wysunie jakies argumenty ktore mogłyby obronic chłopców z Obornik. pozdro  

ORZEŁ13
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:25:15, 04-04-06
ascetoholix są najlepsi, a jak ktoś ma kiepski gust to jego problem. oni byli są i będą najlepsi

Tęcza
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:46:21, 13-10-08
Zajebista płyta chciałbym ją mieć

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 3 + 2 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-18-232-171-18.compute-1.amazonaws.com (18.232.171.18). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.

Hip-Hop.pl © 2000-2019 • kontakt • redakcjareklamamateriały promocyjneFAQ, pomoc i zasadyPolityka Cookies