Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje

hip-hop.pl »

Birdman & Lil Wayne - Like Father, Like Son

 Birdman & Lil Wayne rap graffiti breakdance video Birdman & Lil Wayne, birdman__lil_wayne.hip-hop.pl
Birdman, a właściwie - Bryan Williams urodził się w Nowym Orleanie w 1989 roku. W 1991 roku wraz z jego bratem Ronaldem założył wytwórnie "Cash Money Records".Lil' Wayne a właściwie Dwayne Carter urodził się 27 września 1982 roku. Znany jest również ...

Birdman & Lil Wayne - "Like Father, Like Son"

(2006, Universal Records, Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 Birdman & Lil Wayne - Like Father, Like Son,
średnia ocena: 7.50 (2)
Zaloguj się aby ocenić album.


Ostatnie dwa platynowe albumy Lil Wayne'a ("Tha Carter" oraz "Tha Carter II") są dowodem na to, iż konsekwentnie osłabiana personalnie wytwórnia Cash Money (w ostatnich latach szeregi labelu opuścili m.in. Mannie Fresh, Juvenile i B.G.) nie zamierza rezygnować z walki o zachowanie mocnej pozycji na scenie Dirty South. Popularny Weezy F. Baby wyrósł w ostatnich sezonach na liczącą się indywidualność mainstreamowego rapu. Do wielkiego sukcesu nie doszedłby jednak bez trwałej protekcji ze strony właściciela Cash Money - Briana "Baby" Williamsa, dla którego wciąż młody Carter okazał się spełnioną nadzieją na uratowanie tonącego swego czasu potentata wydawniczego z Nowego Orleanu. Birdman i Wayne są dla siebie nie tylko partnerami w biznesie, ale przede wszystkim przyjaciółmi, którzy po zniszczeniu przez huragan Katrina Nowego Orleanu przenieśli się wspólnie do Miami, aby w normalnych warunkach kontynuować odradzanie częściowo utraconego prestiżu. W ramach oczekiwania na trzecią część sagi "Tha Carter", Baby i jego podopieczny Lil Wayne postanowili stworzyć kolaboracyjny album, który ze względu na łączącą ich więź zatytułowany został "Like Father, Like Son" (Universal).

Styl i wizerunek Cash Money nieprzerwanie znamionuje bling-bling w najszerszym tego wyrażenia znaczeniu. Lil Wayne słynie ze znakomitego flow, błyskotliwych punchlines i niewiarygodnego poczucia rytmu. Birdman to z kolei utalentowany menedżer, który jednak w profesji rapera sprawdza się wyłącznie jako hypeman, pozostając wyraźnie w cieniu swojego młodszego partnera. Różnice w umiejętnościach lirycznych obydwu MC's przekładają się automatycznie na poziom całego wydawnictwa, które przeważnie cierpi na jakości, gdy do głosu dochodzi statyczny i przewidywalny Baby, a triumfuje, gdy za mikrofonem pojawia się nieobliczalny i przebojowy Weezy. Chemia między raperami jest jednak satysfakcjonująca. Najlepszym jej przykładem jest singlowy numer "Stuntin' Like My Daddy" - efektowna i porywająca definicja milionerów z Cash Money, którzy sprawnie operują na zmianę aroganckim braggadocio, eksploatując hitowy potencjał uliczno-klubowego podkładu autorstwa T-Mix. Weteran południowego beatmakingu (z jego usług korzystali m.in. Eightball & MJG, Scarface oraz sam Lil Wayne na albumie "Tha Carter II") odpowiada tutaj za produkcję większości utworów, dostarczając często bardzo urozmaicone i chwytające uwagę brzmienie. Przejawem tej różnorodności jest zestawienie takich pozycji jak "1st Key", "Ain't Worried Bout Shit" czy "High", których instrumentale proponują odpowiednio staroszkolny klimat Dirty South z wysamplowanym wokalem Pimp C na refrenie, współczesny street-banger niesiony przez crunkowe motywy, a także odprężający vibe zbliżony do soulfulowego dźwięku rodem z East-Coast. Nagrywając krążek w Miami, Birdman i Weezy zwrócili się naturalnie o muzyczne wsparcie do tamtejszych gwiazd produkcji. Przeładowany zleceniami Scott Storch nie oferuje jednak niczego świeżego w nagraniu "You Ain't Know", podczas gdy połowa duetu The Unusual Suspects - Jim Jonsin - tworzy gangsterską balladę z przyjemną, akustyczną gitarą w tle ("Leather So Soft"). DJ Nasty oraz LVM z producenckiego teamu Nasty Beatmakers serwują trzy firmowe instrumentale ("Over Here Hustlin'", "Army Gunz" oraz "Cali Dro"), wyposażone w dewastujące głośniki bębny oraz spowolnione przy użyciu techniki Screwed & Chopped wokale na refrenie. Gospodarze projektu dość trafnie dobrali sobie również do współpracy gości. Poza mocno wymuszonym udziałem Fat Joe w numerze "About All That" (rewanż za dwa występy gościnne Wayne'a na nadchodzącym albumie reprezentanta BX - "Me, Myself & I"), solidne zwrotki przynieśli ze sobą Kalifornijczycy z DPG w utworze "Cali Dro", natomiast najbardziej rozrywkowy moment albumu - "Know What I'm Doin'" - nagrany został w asyście tegorocznego objawienia Miami - Ricka Rossa oraz dysponującego przebojowym głosem T-Paina.

Umotywowany sukcesem ostatniego albumu Lil Wayne oraz jego wieloletni mentor Baby przedstawiają materiał, który wprawdzie pod względem formy i treści jest tylko świadomym powtórzeniem sprawdzonych schematów z przeszłości, jednak od strony rozrywkowej, niewątpliwie najważniejszej w dzisiejszych realiach mainstreamu, zapewnia ponad 70 minut bujającej i energicznej muzyki, w której otoczeniu bohaterowie projektu "Like Father, Like Son" odnajdują się wciąż z dużym powodzeniem. Nie jest to naturalnie album, który dorówna popularności, jaką swego czasu osiągnął duet Big Tymers (Baby & Mannie Fresh), chociaż wysokie zainteresowanie singlowym utworem "Stuntin' Like My Daddy" nakazuje wstrzymać się z ostatecznymi prognozami w zakresie masowego odbioru tego wydawnictwa. Bez względu na jakość i wynik sprzedaży albumu "Like Father, Like Son", pozostaje pytanie, dlaczego blisko rok po premierze świetnego krążka, jakim był "Tha Carter II", otrzymujemy mimo wszystko naciąganą koncepcję projektu kolaboracyjnego, zamiast oczekiwanej kontynuacji "Tha Carter III".


Info
k2   rap graffiti breakdancek2
mężczyzna, Słubice
dodano: 2006-11-13

średnia ocena: 10.00 (2)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
aras_wnw
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:52:21, 13-11-06
Zajebista płytka, polecam!!! ;)

anonim
Autor: Biszkopt z hashem   Link do posta
14:47:36, 13-11-06
Birdman i lil' wayne nie sa ''jak ojciec i syn'', Birdman naprawde jest ojcem lil' wayne'a. Ci co nie sa tego pewni powinni posluchac sobie ich tekstow, w ktorych OD LAT potwierdzaja powiazania rodzinne.

ps. Glowne udzialy w Cash Money Records ma brat Birdmana - Slim, a CEO tej wytworni jest lil' wayne, wiec on tam teraz kreci biznes.

anonim
Autor: czekinblanko   Link do posta
15:48:21, 13-11-06
biszkopciu, mówią tak w tekstach w przenośni i baby nie jest jego ojcem i on jest CEO cash money a weezy jest szefem sublabelu young money entertainment. gdzie sciągne album. dajcie link!!!

WiLQu
Autor: WiLQu   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:43:38, 13-11-06
zajebisty kawałeczek Lil Wayne'a z Outkastem a od tego snoop jeszcze i chłopaki miażdżą

dirty south według mnie robi teraz najlepsze gówno w USA

Finrod Felagund
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:45:55, 13-11-06
K2, ty jesteś naprawdę świetnym recenzentem, i bardzo dobrze znasz się na hip-hopie, ale mógłbyś już trochę przystopować z tym mainstreamem- zobacz ile zajebistych albumów wychodzi w podziemiu, People Under The Stairs, Alias/Tarsier, Shinsight Trio.... mógłbyś trochę to ogarnąć???? Taka moja serdeczna propozycja, bo jak po raz setny dostajemy recenzję jakiegoś marnego dirty south, a kiedy na dodatek pisze to tak znakomity dziennikarz jak ty, to naprawdę można się wkurzyć. Przemyśl moją propozycję, pozdro

anonim
Autor: hda   Link do posta
19:50:21, 13-11-06
chyba ciebie pojebalo jak dirty south robi najalepsze gowna ,poludnie to jedno wielkiego gowno jedyne co da sie posluchac to outkast,scarface geto boys,ludacris ,rick ross reszta to gowno

Fresh Beatz
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:21:26, 13-11-06
A ja uwielbiam to całe mainstreamowe gówno i czekam na kolejne recenzje z tej półki, a w kolejce NAS, JAY-Z, SNOOP, THE GAME i jeśli mógłbym mieć prośbę to nowy AZ.

K2 szacunek.


anonim
Autor: ds   Link do posta
21:47:50, 13-11-06
dirty south to gorace gowno wiec nie pierdolcie co jak co ale bity z poludnia wymiataja

Dobry Ziomalek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:53:54, 13-11-06
Finrod wyluzuj trochę... Dirty South teraz króluje w Stanach. Oczywiście nie każda płyta mainstreamowa jest na wysokim poziomie. Co do płyty, to spodziewałem się czegoś ciekawszego. Lil' Wayne szczególnie mnie zawiódł, którego ostatnia solówka była na bardzo wysokim poziomie. Szkoda, że ta okazała się najwyżej średniakiem... PeAcE

*ChInA*
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:12:31, 13-11-06
Ja także podpisuje się pod słowami Finroda. Więcej recenzji ambitnych płyt...

P.S. Moim zdaniem popyt na Dirty South jest tylko w USA. Całkiem inaczej jest w Europie. I pod tym kątem powinien k2 wybierać płyty do publikowania recenzji. Oczywiście to tylko moje zdaniem.

Pozdrawiam.

SAD
Autor: SAD   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:15:03, 14-11-06
a sa jakies kawalki o ich pociagach homoseksualnych badz kazirodczych skoro to ojciec i syn hehe

anonim
Autor: A   Link do posta
16:22:29, 14-11-06
RZECZYWIŚCIE,PŁYTA DOBRA. NIE PRZEPADAM ZA LIL WAYNE'M ALE TEN KOLABORACYJNY ALBUM TO NAPRAWDĘ KAWAŁEK DOBREJ ROBOTY. DLACZEGO NIE LUBIĘ GO? PRZEZ TE MONOTEMATYCZNE TEKSTY I ZASPANY FLOW..LENIWY.MOŻE KOMUŚ SIĘ PODOBA,MI NIE.. POLECAM KAWAŁEK "NOMORE".

anonim
Autor: dressssss   Link do posta
22:30:35, 14-11-06
ale to suchary !!

anonim
Autor: ema   Link do posta
23:42:10, 14-11-06
jakis link?

anonim
Autor: yo yo niggA WAT U KNOW ABOUT THAT   Link do posta
09:06:35, 15-11-06
"chyba ciebie pojebalo jak dirty south robi najalepsze gowna ,poludnie to jedno wielkiego gowno jedyne co da sie posluchac to outkast,scarface geto boys,ludacris ,rick ross reszta to gowno"

To wez sie zagleb troche bardziej w to, obczaj CJ Murder, Chamillonare, Mike Jones, Lil Flip, T.I. Young Buck i whuj mozna by jeszcze wymieniac, To ze Dirty South jest teraz najleprzy to odwazne stwierdzenie ale napewna so na Topie i robia wykurwisty SHIT

anonim
Autor: Pan Szacowny   Link do posta
18:20:03, 15-11-06
Poza pewnymi wyjątkami od reguły to ten cały Dirty South mi nie siada wcale

masteryoda2
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:11:58, 16-11-06
jeśli chodzi o Lil' Wayne'a to jego refren w "i make it rain" z Grubym Joe to najlepszy refren zza oceanu, lepszy nawet od refrenów Chamillionaire'a
DIRRRRRTY SOUTH :D:D

anonim
Autor: Ziam   Link do posta
21:29:40, 16-11-06
Mam takie pytanie a co to znaczy w wolnym tłumaczeniu drop it like is hot? bo to wypromował ten ze ziom

anonim
Autor: ChrisPhrontch   Link do posta
04:13:37, 17-11-06
ma to wiele znaczen. Sprawdź to na www.urbandictionary.com tam jest 13 definicji

anonim
Autor: biszkopt z hashem   Link do posta
13:01:58, 17-11-06
do ziam - obejrzyj sobie film ''Baller blockin'', jest tam zajebista scena, gdzie lil' wayne i turk wpadaja do jubilera, wyciagaja klamy i krzycza DROP IT LIKE IS HOT; kozacki film - polecam

do czekinblanko - zamiast sciagac z neta, kup sobie jakas plytke lil' wayne np. carter II, w podziekowaniach podtwierdza to, ze birdman jest jego prawdziwym ojcem. To ze maja inne nazwiska, nie oznacza, ze birdman nie posuwal jego matki

KingJacob
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:13:34, 17-11-06
Wayne released an album with his mentor Baby: Like Father, Like Son. Many confuse Baby as Wayne's birth father, but this is not true, as evidenced by Wayne's singles "Everything" (from 500 Degreez), and a song on Like Father, Like Son, where Wayne says "My dad died when I was 16."

The existence of the expression "drop it like it's hot" in pop culture predates this song, originating with its use by Lil' Wayne as a guest rapper on Juvenile's 1999 hit single "Back That Azz Up". Lil' Wayne also has a song called Drop It Like It's Hot, which was released in 1999. The expression is basically a call for a female to perform a suggestive dance that involves shaking her lower body until it touches or nearly touches the floor. Since 1999, and especially after the success of Snoop Dogg's single, the expression became a common phrase among adolescents and young adults. Also, the expression "drop it like it's luke-warm" has emerged as a frequent term teens and rappers use alike as a parody.

anonim
Autor: czekinblanko   Link do posta
11:56:55, 18-11-06
carter II mam oryginalne jak i carter I a like father like son nie ma nigdzie. moze ktos na allegro mi wystawi. place grubo...

anonim
Autor: waco54   Link do posta
12:37:46, 18-11-06
birdman i jego brat przygarneli wayna jak byl mlodasem, to nie jest zadna rodzina. mlody wayne bylby sierota gdyby nie birdmany. gosciu wychowal sie w cieplarnianych warunkach bo od dziecka mial w ryj siana, ale mimo to i tak jest kozak wiekszy od fat joe itp workow

anonim
Autor: HG   Link do posta
21:35:52, 19-11-06
Ej ludzie jak można ściągnąć z tej stronki ten album ;P odpiszcie :D

anonim
Autor: aj ty ty , jak ty nic nie wiesz   Link do posta
23:50:27, 24-05-07
musisz wejsc na forum i założyć temat "POPEK NA SIłCE" albo "   FREE JOKA"    albo "TRACKLISTA HęMB GRó" i wtedy dostaniesz hasło, wpisujesz w google i sie sciaga.

pozdro pozdro po

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 5 + 2 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-54-80-87-62.compute-1.amazonaws.com (54.80.87.62). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.

Hip-Hop.pl © 2000-2018 • kontakt • redakcjareklamamateriały promocyjneFAQ, pomoc i zasadyPolityka Cookies