Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje

hip-hop.pl ť

O.S.T.R. - O.C.B.

 Asfalt Records rap graffiti breakdance video Asfalt Records, asfalt_records.hip-hop.pl

O.S.T.R. - "O.C.B."

(2009, Asfalt Records , Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 O.S.T.R. - O.C.B.,
średnia ocena: 8.96 (70)
Zaloguj się aby ocenić album.
Posłuchaj utworów z O.S.T.R. - O.C.B.
  •  01.Strach (05:10)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  02.Zobacz co mówią (03:01)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  03.Miłości nie ma dziś (03:07)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  04.Dom (03:19)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  05.Flow Virus feat. Torae (08:03)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  06.Karma (03:12)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  07.Dlaczego mamy dać (03:54)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  08.Bez zasięgu (03:09)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  • 09.Po drodze do Nieba (02:58)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  10.Synu (05:52)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  11.Nigdy kiedy piszę feat. Main Flow, Kaze (02:48)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  12.To pozostaje w krwi (03:53)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  13.Real Game feat. Evidence (06:04)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  14.Nie każdy (02:23)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  15.Sam to nazwij (02:40)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  16.O.C.B. (02:21)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  17.Live my Life feat. Beneficence, Cadillac Dale (04:22)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  18.Cultivation feat. Keith Murray, Kochan (04:00)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  19.Dla wszystkich co wierzą (04:19)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  •  20.Bez outra (05:06)Zgłoś moderatorowi do usunięcia

"O.C.B." to już dziesiąta płyta O.S.T.R.-a (po "Masz to jak w banku", "30 minut z zycia", "Tabasko", "Jazz w wolnych chwilach", "Jazzurekcja", "Szum rodzi hałas", "7", "Hollyłódź", "Ja tu tylko sprzątam"), które wydaje corocznie. Poza tym Ostry ma za sobą też wiele gościnnych udziałów, płytę wydaną razem z Obozem TA oraz nielegal "Saturator" z 1999 roku. Można śmiało powiedzieć, ze jest prowodyrem na tej scenie i nie ma mu równych zarówno na płytach, jak i na freestyle'u.

Każdy utwór na płycie jest równie dobry, żaden się nie wyróżnia ponad i tym samym cała płyta ma równy poziom. Cieszy to bardzo ucho słuchacza, gdyż nie trzeba latać po track'ach. Pierwszym utworem na płycie jest "Strach". Ma on bardzo ciekawy podkład: tajemniczy, a zarazem spokojny. Nie muszę chyba tłumaczyć o czym sam utwór jest, bo sam jego tytuł mówi za siebie. W przerwie między zwrotkami słyszymy fragmenty dialogów z filmu "Galerianki". O.S.T.R. pozwolił sobie na takie przygrywki, gdyż współtworzył soundtrack do tego filmu osobiście. W drugiej zwrotce jednak bit ulega lekkiej zmianie i to nadaje tą oryginalność dla tej nuty. Numer "O.C.B.", który jest tytułowym utworem na płycie, jak się domyślam został nagrany na cześć znanej firmy bletek OCB. Sam track opowiada o paleniu marihuany i zamiłowaniu rapera do tego typu używek. Numer nie jest niestety długi i za dużo na ten temat nie usłyszymy, ale to nic, raper nagrał już wiele utworów o podobnej tematyce. Podkład jest spokojny, wyluzowujący, odprężający, więc usypiający. Cały utwór można nazwać kołysanką na tym krążku. Według mnie powinien być ulokowany na samym końcu CD-ka.

Większość jednak twierdzi, ze O.S.T.R. już nie jest w stanie złożyć porządnego tekstu, ani nagrać niczego nowego. Mówią, że jego teksty są powtarzalne, nie wprowadza w nie nic nowego. Muszę z przykrością stwierdzić, iż się grubo mylą. Artysta swą już 10 płytą pokazał, że ma wiele nowych pomysłów oraz to, że jego twórczość nie wygasła i szybko do tego nie dojdzie.

Info
hardkor007, 30 lat
mężczyzna, Białystok
dodano: 2010-01-14

średnia ocena: 1.00 (1)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować

Choć to dziesiąta płyta rapera, trudno doszukać się na "O.C.B" czegoś wyjątkowego, niespotykanego dotychczas u O.S.T.R.'a. Tylko tekst umieszczony na okładce czyni pewne aluzje i puszcza "oczko" do słuchacza.

Tekstowo Ostry nadal jest rozdarty na ogół między wersami przepełnionymi miłością do muzyki, a gorzkimi obserwacjami. Te pierwsze dają słuchaczowi ulgę, uderzają pasją i zajawką, płyną. Są idealnym uzupełnieniem do społecznych komentarzy. Te, choć od jakiegoś czasu nie wydawały się być najmocniejszym punktem rapera, tu są trafne jak nigdy.

Nie wiem czy to narodziny syna tak wpłynęły na ten stan rzeczy, ale gdy Ostry rapuje o domowych awanturach, przemocy w rodzinie i ogólnie moralnym upadku społeczeństwa, po prostu chce się go słuchać. "Miłości nie ma dziś", "Dom", "Karma" czy "Sam to nazwij" to idealne przykłady na to, że jednak można zarapować porządny tekst z techniką na poziomie i flow, które wgniata w ziemie. Całość dopełniają doskonale wpasowane fragmenty "Galerianek", spinające wydawnictwo w pewne klamry i nadające mu konceptualnego smaczku. O.S.T.R. może i popada momentami w populizm, ale jest tak rozbrajająco szczery, autentyczny i charyzmatyczny, że nie sposób go nie słuchać. I tylko szkoda, że czasem trudno mu się pohamować i jego eksperymenty z głosem zahaczają o asłuchalność.

Od strony muzycznej płycie nie można nic zarzucić. To naprawdę sztuka stworzyć podkłady, które przez 80 minut ani razu nie wpędzą cię w nudę, co więcej, będą przez większość czasu bujały twoją głową i wzbudzały podziw. Ostry to perfekcjonista. W jego beatach wszystko jest na swoim miejscu, nie ma żadnego zbędnego dźwięku, całość płynie, brzmi światowo i jest kapitalnie zaaranżowane.

Może i nie ma tu tylu pojedynczych kozaków, co na "Ja tu tylko sprzątam", ale materiał nadrabia za to równym, wysokim poziomem, który, jak widać, docenili także konkretni zawodnicy zza Oceanu. Nic więc dziwnego, że wśród tak kreatywnych produkcji jeden, nieważne jak dobry podkład od The Returners wypadnie i tak dość blado...

Jasne, płyta ma słabsze momenty, a Ostremu trafi się czasem wśród linijek zapychacz, którego mogłoby równie dobrze nie być, ale ogólnie rzecz biorąc to album stylowy, który warto mieć na swojej półce. Czy najlepszy w karierze łodzianina? To pokaże czas, choć ja póki co minimalnie wyżej stawiam "Ja tu tylko sprzątam"...

Info
jesus is my ..., 38 lat
mężczyzna, Białystok
dodano: 2009-11-25

średnia ocena: 1.00 (1)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować

Recenzja:
No i stało się. Już dziesiąty, mamy okazję na własnej skórze przekonać się, jak to się robi w samym środku Polski. A że robi się po mistrzowsku, wiemy już kilka ładnych lat.

Nie bez powodu na jubileuszowym krążku wita nas "Strach". Jak się często mówi: "Tylko głupcy się nie boją", a z wiekiem, wraz z punktami doświadczenia rośnie również liczba powodów do strachu. Adamowi kilka ich ostatnio przybyło, ale przecież nie jest szaleńcem. Strach kontrolowany potrafi dać niezłego kopa. Wszakże podnosi poziom adrenaliny we krwi. Niebezpieczne są jednak "poglądy" ludzi, z zachowania których można wyczytać dziwnie zakodowaną wiadomość: "Zawsze znajdzie się jakiś powód żeby się pomartwić, tudzież bać". A to już graniczy z paranoją. Kiedy zaglądam czasem na tzw. "foruma", widzę że faktycznie wiele osób zarzuca OSTRemu że gada w kółko o tym samym, ale nie przypominam sobie żeby np. na "Tabasko" nawijał o żonie czy synu. Mało tego, nawet kiedy sięga po dość oklepany już temat jakim jest cannabinol, robi to w finezyjny sposób . Legendarny już "Ja i mój lolo", czy też "Ostatni taki sort" który jest historią jak z bajki, chyba pokazują różnicę niedowiarkom. Na O.C.B mamy fajną zabawę słowem której nie powstydziłaby się sama Pani Wisława. Co do Kuklinskiego, to ja też w to nie wierzę. Wierzę w to że ludzie są w gruncie rzeczy dobrzy. I niech tak zostanie. Zarówno "Dom" jak i "Karma" przez kogoś o dość wąskich horyzontach, bez wątpienia zostałyby określone jako stek bzdur wyrażony w wulgarny sposób. No, ale jeżeli 30-sto czy 40-sto letni człowiek nie wiem w jakim kraju żyje, to nawet Hip-Hop nie jest w stanie pomóc. W połowie "Virusa" wchodzi fajny bit, który gdyby nie to że trochę różni się poziomem, wpasowałby się w syntetyczną konwencję "7". Plus ta rozmowa z panem doktorem. Jednym słowem wypas. Znacie Drodzy Czytelnicy takich co są w stanie zrobić komuś laskę za nowego Samsunga? Wiecie takiego co wkłada się do niego 2 karty SIM. Każdy zna. Jeżeli chodzi kawałek nr 7, to czapki z głów. Szczególnie za idealnie brzmiącą i wyważoną perkusję. Singiel "Po drodze do nieba" w połączeniu z kolorowym klipem tworzą całość. Całość która potwierdza to że ten krążek dedykowany jest rodzinie, ale też Bogu o którym pisał nie będę gdyż średnio wierzący jestem.

Ciekawi mnie co zrobi Adam, kiedy za jakieś 15 lat znajdzie "torbę" w pokoju swego pierworodnego. Ogólnie bardzo dobry kawałek dla synka, przy którym można się nawet wzruszyć. A potem znowu fajna historia, pokazująca przede wszystkim umiejętności. Czy można zrobic kawałek o blokach, na poziomie, w którym nie ma zbędnego biadolenia i rzucania skrótami zaczynającymi się na "Ch"?? Widocznie można i OSTRy nam to pokazał. Jak na dłoni. Przyznam szczerze że spekulacje typu "ciekawe ile wziął za koncert" czy "ile dostaje ze sprzedaży płyt" trochę mnie żenują. Bo po pierwsze, zapracował na to, a po drugie i tak dostaję za mało.

"Nie każdy MC to geniusz a jednak...". W kwestii panczy to by było na tyle. Bit w kawałku "Cultivation" to bez kozery jeden z najlepszych bitów OSTRego w historii. Świetny utwór prosto z hip-hop'owego serducha. Kilka dni temu, tak jakoś niespodziewanie, uświadomiłem sobie że ten świat bez Hip-Hop'u faktycznie byłby dziwny. Bo faktem jest że jest to w tej chwili największą subkultura, żeby nie powiedzieć ruch społeczny na świecie. Taka trochę "Solidarność". W ten właśnie sposób spełniają się marzenia. Marzenia zarówno tych którzy to zaczynali, jak i tych którzy dołączyli nieco później, ale czują się z tego dumni. A marzyć trzeba. Tylko mocno. Jednym z najlepszych wersów na płycie jest wg mnie tekst "Proste idee z lektur życiu nie potrafią sprostać, bo ludzie w nie nie wierzą póki nie trafia w totka". A szczęśliwym numerkiem w dzisiejszym losowani jest numer "10". Miejmy nadzieję że nasz łódzki Konserwator Terenów Zielonych" będzie dalej dostarczał nam co jakiś czas porcję ulicznej, ostrej jak chilli muzyki, z delikatną, słodką jak szuwax, jazzową posypka. Bity, a właściwie powinienem powiedzieć muzyka, na najwyższym poziomie plus świetnie dobrani goście dopełniają projekt. Skity z życia wzięte i tłuste skrecze sprawiają że wszystko psuje do siebie tak jak należy. Super płyta, polecam każdemu kto lubi dobry rap.

Info
Mr. SQN, 29 lat
mężczyzna, Leicester
dodano: 2009-03-10

średnia ocena: 3.00 (2)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować

Recenzja:
Adama słuchaczom rap'u przedstawiać chyba nie trzeba. To 10 płyta tego łódzkiego MC. Zdania przed płytą były podzielone, jedni twierdzili, że Ostry już dawno się skończył i nawija o niczym, drudzy z niecierpliwością czekali na jego jubileuszowy album. Jak sam Adam twierdzi płyta jest dla jego rodziny i najbliższych osób. Na płycie pojawiło się wiele zagranicznych sław: Keith Murray, Evidence. Co tym bardziej zaostrzało apetyt.

Jaka jest 10 płyta Ostrego? Jeżeli chodzi o warstwę muzyczna do Ostry zdecydowanie już dawno uplasował się na liście czołowych polskich i europejskich producentów. Podkłady są dopracowane w każdym calu, tym bardziej cieszy fakt, że Ostry wydaje specjalną edycją dwupłytową, na której znajduje się płyta z samymi podkładami. Muzycznie płyta stylizowana jest na połowę lat 90-tych, z jego podkładami kojarzą mi się utwory Evidence'a czy Dilated Peoples. Podkłady są energiczne, pełne samplowych smaczków. Płyta jest mocno scratch'owana, pojawiają się też ciekawe wstawki z różnych filmów do czego już przyzwyczaił nas Adam. Pojawiają się mocno funk'owe podkłady, jednak nie jest ich tak dużo jak np. na "Ja tu tylko sprzątam".

Jeżeli chodzi o teksty Ostrego to wielu obawiało się, że Ostry już nie ma czego przekazać. Początek płyty to utwory, które są mocnymi obserwacjami Adama na temat Polski czy przemocy rodzinnej. Dawno nie słyszałem tak gorzkich i mocnych tekstów, w których widać, że Ostry jest wkurwiony na rzeczywistość która go otacza. W jednym z utworów dokonuje świetnego porównania świata z jego młodości do świata w którym teraz musi żyć. Pokazuje jak zmieniły się zajawki osób, które kiedyś kierowały się zupełnie innymi priorytetami. Nie brakuje tu oczywiście kawałków poświęconych temu czym raper żyje. W jeden z tekstów Ostry zwraca się bezpośrednio do swojego syna, przestrzegając go przed błędami które sam popełnił. Oczywiście na 10-tej płycie nie mogło zabraknąć kawałku poświęconych całej kulturze Hip-Hop. Niektóre utwory to typowy hołd złożony wszystkim elementom tej kultury.

Jak wypadają goście na płycie Adama? Szczególnie przypadł mi do gustu kawałek z Keith'em Murray'em, w który widać pasje obu wykonawców, czuć że rap to całe ich życie. Evidence wprowadza niesamowity klimat do utworu, podoba mi się jego senne flow, które spowalnia cały utwór. Są jednak minusy. Najgorszym utworem na płycie jest kawałek o komórkach, który nie pasuje do całego konceptu płyty.

Fakt, że za poprzednie dwa albumy Ostry otrzymał złote płyty pokazuje, że ludzie nadal chcą słuchać Adama i szanują go jako artystę. Dowodzi tego także ciągła sprzedaż płyt na wysokim poziomie. Ostry ma jeszcze wiele do powiedzenia na polskiej scenie, a swoimi corocznymi albumami udowadnia, że można w niedużym odstępie czasu wydawać płyty z najwyższej półki. Pomimo tego, że wiemy czego możemy spodziewać się od Ostrego on za każdym razem zaskakuje nas tematami lub rozwiązanymi, którymi wzbudza w nas prawdziwy zachwyt.

Info
Wielki Szu, 31 lat
mężczyzna, Piła
dodano: 2009-03-05

średnia ocena: 5.00 (9)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
Miszczyk
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:38:40, 04-03-09
Mało inteligentne, bo np. 10 punktów = 10 zł... 20 kawałków = 20 zł = 20 punktów = taki jest koszt oryginalnej płyty "O.C.B." w Media Markt... Nie dla idiotów.

Nawiasem jestem na nie ! Wypieranie CD :(

YloneK
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:43:53, 04-03-09
Jeśli 1punkt=1zł=1mp3 to nie opłaca się...czyli nie będziecie mieli zysku :)

anonim
Autor: Frie man   Link do posta
16:54:21, 04-03-09
Płyta konkret, zajebiste zróżnicowanie w bitach i w tekstach...Obecność Keitha Murray'a i Evidence'a świadczy samo za siebie..Jest to kawałek naprawde dobrego rapu... To jest przykłąd osoby, która bawi się muzyką kocha ją i ,,NIE SPRZEDAJE SIĘ" Jak dla mnie kolejna płytka odbudowywująca Polską scene, która jest tak często splamiana komercją...A co do słów krytyki: Żeby coś krytykować trzeba się na tym znać to po pierwsze, po drugie opinie "gimbusów"  (i to nie tylko tych młodych, bo wielu zatrzymuje się rowzojem) niczego nowego nie wnoszą, są żałosną próbą zaistnienia, pokazania jaki to nie jest znawca HH w sieci, jak wszystkie płyty ściągnął z Rapida... ani OSTRego ani jakiegokolwiek innego artysty nie obchodzą więc zamiast się pocić nad tekstami, których sami nawet nie rozumiecie, weźcie sobie klawiature i pierdolnijcie sobie nią w łeb...  P.S. ,,Możesz mnie zabić, tylko na tyle stać Cie.."

LordQIK
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:25:23, 04-03-09
Ciekawa opcja, ale lepiej kupić CD i potrzymać sobie je w rękach;]

Gogoski
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:30:29, 04-03-09

"Jak dla mnie kolejna płytka odbudowywująca Polską scene, która jest tak często splamiana komercją."

kto z polskich raperow wg ciebie Fire Man wydaje az tak komercyjne plyty??


Wilk z wilka i zająca
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:34:25, 04-03-09
wez w ogole, nienormalne to je.  juz wole z rapida sciagnac , a nomalnie to  nie sciagam. za mp 3 płacic, hahaha

anonim
Autor: ddarioo   Link do posta
17:40:43, 04-03-09
REDAKCJO:

Pod Linuxem (Mandriva Free 2009) w przeglądarce Firefox (3) nie działa odsłuchiwanie !!!


Naprawcie to, albo poinformujcie, że wasza sprzedaż mp3 jest skierowana tylko do posiadaczy systemu Windows.

anonim
Autor: mariusz12333333333333333333   Link do posta
17:56:05, 04-03-09

Jeśli 1punkt=1zł=1mp3 to nie opłaca się...czyli nie będziecie mieli zysku :)

 

/// otoz nie.

 

W ten sposob zarabia w 100% artysta + po czesci sklep. nie ma kosztow drukowania okladki itp. Nie jest to zly pomysl, aczkolwiek wole CD;)


YloneK
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
18:34:44, 04-03-09
mariusz1233333333333333333333333


Sama akcja jest fajna.Popieram w 100%.Lecz pomyśl logicznie.Jeśli ktoś nie kupuje CD to na 100% nie kupi mp3...Czemu? Bo ma ją za darmo...Ja kupuje płyty bo kolekcjonuje i tyle.

anonim
Autor: daWdasdawdas   Link do posta
19:02:26, 04-03-09
Ja tam wole kupić oryginał (dzisiaj kupiłem OCB :D) bo dostaje ładną książeczkę która sama w sobie jest dziełem sztuki. A przedewszystkim JAKOŚĆ JAKOŚĆ I JESZCZE RAZ JAKOŚĆ jest nie porównywalna.. SPADAĆ Z TYM MP3!
CD STARE ALE JARE :D.

mrx.ns
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:11:12, 04-03-09
Jakby ktos chciał mp3 to sobie ją za darmo ściągnie! A jak ktoś już chce kupić płytę to pójdzie po nią do sklepu aby mieć ją w formie fizycznej!

RAFUS
Autor: RAFUS   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:17:59, 04-03-09
ALE JAKA DO CHUJA JEST JAKOSC TYCH MP3??? 192KB :/ ? CZY JAK CD-AUDIO ?

DA_BLAST_CHLAST
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:22:53, 04-03-09
Właśnie, jaka jakość?

Bo jak 256 albo 320 to Ci koneserzy z góry mogą naskoczyć, bo jeden z drugim i tak nie odróżnią jakości MP3 od CD-Audio

anonim
Autor: EHH!   Link do posta
19:35:52, 04-03-09
Chociaż nie jara mnie ta opcja za kupowane mp3 ,to nowy OSTR to plyta którą żal mi sciagac a z drugiej strony żal kupować, więc jako że mialem na koncie 53 punkty, wydalem te 10 na plytke (pierwszy raz mi sie przydaly : ) ) no i powiem wam że plyta zajmuje 135 MB jakość jest dobra.

anonim
Autor: raperykon   Link do posta
21:49:35, 04-03-09
zróbcie album po 10 to łykne

Gryspo
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:40:43, 04-03-09
VINYLS KILLS THE mp3 INDUSTRY.

Malish
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:23:59, 04-03-09
jeszcze jedno...za skity 20 sekundowe 'placi' sie tyle samo <lol>

anonim
Autor: Harrier   Link do posta
00:46:00, 05-03-09
do 1 osoby ja tez nie popieram wypierania plyt ale zwroc uwage na fakt ze nie kazda plyta na 20 kawalkow np Eldo miala 12 i wtedy 12zl a 12zl a 30 to roznica pozdro a I TAK KUPUJCIE POLSKIE RAP PLYTY!!

Hex
Autor: Hex   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
07:17:54, 05-03-09
Ale jeżeli skorzystacie z opcji "Kup album" to koszt wyniesie tylko 10zł :)

anonim
Autor: huj w twojej dupie   Link do posta
13:46:22, 05-03-09
ale z was idioci, sciagnijcie sobie Internet Download menager i mozna sobie za darmo z tad sciagnac ;]

grd
Autor: grd   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:55:40, 05-03-09
na chuj ją sprzedaje skoro dla rodziny?
tanie pierdolenie
ps dobra płyta

anonim
Autor: kroox   Link do posta
18:30:30, 05-03-09

kozak płyta

 

z recenzją się w dużej mierze zgadzam :P

album jest ogólnie bardziej "agresywny" od poprzednich

niewykluczone, że teksty pisał na wkurwieniu xD

bity jak to zwykle bywa u Adama na trackach - są wyjebiste

najlepszy bit jest na kawałku "Synu", w jego drugiej części

przypomina mi się nadupianie w stare gry arcade na Amidze itd :D


anonim
Autor: the what   Link do posta
18:38:48, 05-03-09
"Na płycie pojawiło się wiele zagranicznych sław: Keith Murray, Evidence."napisane, że wiele sław, a potem wymienione dwie, trochę chujowo to wyszłopozdro

neoreahecse
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
18:47:03, 05-03-09
"Co tym bardziej zaostrzało apetyt." - co to jest za zdanie?

"Jak wypadają goście na płycie Adama? (...) " - co to jest za akapit? Piszesz o gościach czy o kawałku? Dlatego, ze gosci na albumie było osmiu wymieniasz dwóch i przechodzisz do numeru nr 8 na płycie? No i do jakiego konceptu nie pasuje?

Polski język być trudna rzecz.

anonim
Autor: EOSTOZERO   Link do posta
19:27:08, 05-03-09
OSTRY SIE SPRZEDAL NA HIP-HOP.PL

anonim
Autor: fgg   Link do posta
20:06:32, 05-03-09
DAJCIE KURWA SPOKOJ, CO ZA POJEBANY POMYSL, TO NIE LEPIEJ KUPIC PLYTE PO PROSTU?:|

klemzi
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:17:20, 05-03-09
plyta tragedia pozdro

slodzioangel
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:47:59, 05-03-09
heh po co płącic ja ja juz miałam w dniu wydania za darmo ;p 
 ma sie swe sposoby

anonim
Autor: chwdpamięcipendrive   Link do posta
21:08:55, 05-03-09
dla braci to duma, dla frajerów złooo
jestem nosicielem flooooow

anonim
Autor: Eos4aso   Link do posta
21:10:14, 05-03-09
slodzioangel nie szanujesz polskiego rapu dziwko, a twoje sposoby każdy zna...

anonim
Autor: kr.   Link do posta
21:33:36, 05-03-09
żałośnie tutaj jest. Jakaś pizda w pierwszych komentarzach piszę z dumą że miała w dniu premiery za friko i jest to dopuszczone. pizdo każdy dekiel podrafi wstukać w klawiature pare liter i UKRAŚĆ.

Co do recenzji ,średnia ale oddająca zdanie autora o płycie w sposób taki troche bardziej obiektywny. Więc plus. Co do kawałka o telefonach, bardziej chodzi o zamienianie emocji i uczuć tzw gadżetom.

pozdro

anonim
Autor: typtypa   Link do posta
21:41:47, 05-03-09
kupuje plytke na 100 procent nawet bez przesluchiwania tych 20 sekund , plyty oestera kupuje w ciemno, pozdro adam

big up !

pogromcamituf
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:59:41, 05-03-09
"Muzycznie płyta stylizowana jest na połowę lat 90-tych, z jego podkładami kojarzą mi się utwory Evidence'a czy Dilated Peoples" - oto słowa naszego znamienitego recenzenta ;) ZACZYNAMY. Po pierwsze cymbale Dilated zadebiutowało płytą "The Platform" w roku 2000, więc nie wiem co kojarzy Ci się z połową lat 90, skoro z rokiem 1999 lata 90 poszły się jebać. Niewiem też da jakich tracków wyprodukowanych przez Evidenca byś je porównał??? Chuj z tym, że na obu płytach Dilated większością bitów zajął się Alchemist... Jestem Ciekaw czy miałeś ty kiedyś w ręku okładki do tych płyt i starałeś się z nich wyedukować. Niewiem kto kurwa pozwala pisać recenzje durniom, którzy mało co wiedzą o tym, co piszą, niewiem kto umieszcza takie banialuki, nawet nie rzucając na nie okiem. Chcesz jeden z drugim recenzje pisać to zobacz jak pisał je chociażby Flinston w Ślizgu, bo to co wydukałeś klikając w klawiaturę nie jest recenzją tylko jakąś kpiną. Mam nadzieję, że w końcu zmieni się coś w tym pojebanym kraju, inaczej każdy zacznie jarać się Lil Waynem, twierdząc, że to hip hop i że od niego wszystko się zaczęło... Peace!!!

pogromcamituf
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:04:43, 05-03-09
dodaję żę wziąłem pod uwagę dwie pierwsze z płyt DP, the platform i expansion team, bo zaraz jakiś patologiczny natarczywiec zarzuci mi, że przecież Dilated wydało więcej niż dwie płyty. To tak na koniec. Buziaczki. Bueheheheheehehehehehehehehe!!!

anonim
Autor: dasdf gg f   Link do posta
22:40:52, 05-03-09
plyta kozacka ostry najlepszy w pl

anonim
Autor: RE><WEL><KA   Link do posta
22:51:19, 05-03-09
REEE WWEEE  LAAAA CCCJJJJ AAAAAAAAAA     !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anonim
Autor: jnjenrjenr   Link do posta
22:59:26, 05-03-09
Azz  straaahhhh  pomyysslecc   co  bedzie w 2010 @@!!@@   WJ    @@ DZiFFKKii

anonim
Autor: kupilsprwdz   Link do posta
23:05:30, 05-03-09
Kupilem sprawdzilem i jestem pod big  bigg   aapllaazzeemmmmmmmm

anonim
Autor: ooocccceeeeebbeeee   Link do posta
23:22:36, 05-03-09
O.c.b.

anonim
Autor: ooooooooooo   Link do posta
23:25:57, 05-03-09
O KUURWA  \!!!!! /

anonim
Autor: 44zzzll   Link do posta
23:30:22, 05-03-09
dalem za org. 43.99 i  zadowlilem sie

anonim
Autor: wyGibany   Link do posta
23:42:15, 05-03-09

Adaś...rozpierdalasz every motherfuckin' nigga...respect foreve'n'eva...


Nosiadek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
04:44:35, 06-03-09
pogromcamituf całkowicie sie z Tobą zgadzam.Dobrze,że są też kumaci.Jebać tego durnia co napisał recenzje....Adam By kurwa nie chciał żeby taki ciul opisywał jego osobe....

anonim
Autor: ... ZA BARDZO TO KOCHAM.   Link do posta
10:55:17, 06-03-09
TRAGICZNA RECENZJA ! PEŁNO BŁĘDÓW ! POWTÓRZENIA, SKŁADNIA LEŻY, OBSERWACJE 13-STO LATKA ... KOMPROMITACJA CZŁOWIEKU.TAKĄ PŁYTĘ POWINIEN RECENZOWAĆ KTOŚ Z WYŻSZYM IQ NIŻ NR BUTA.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ, GŁĄBIE !

anonim
Autor: ... ZA BARDZO TO KOCHAM.   Link do posta
11:17:28, 06-03-09
TRAGICZNA RECENZJA ! PEŁNO BŁĘDÓW ! POWTÓRZENIA, SKŁADNIA LEŻY, OBSERWACJE 13-STO LATKA ... KOMPROMITACJA CZŁOWIEKU.TAKĄ PŁYTĘ POWINIEN RECENZOWAĆ KTOŚ Z WYŻSZYM IQ NIŻ NR BUTA.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ, GŁĄBIE

anonim
Autor: onaZŁA   Link do posta
14:34:57, 06-03-09
wirtuoz, mistrz, mentor.... i oby jak najdłużej, z każdą płytą dorastam, muzycznie wkurwione cudownie brudne sample które powodują wywrócenie moich wnętrzności na drugą stronę,  brak mi słow aby opisać fenomen tego człowieka, niech Cię Jah Błogosławi Drogi Adamie !! silesia rusza na koncerty BLESS

anonim
Autor: Kuba Opole Rullez   Link do posta
14:37:23, 06-03-09
Płyta Mistrz,po prostu prawdziwe mistrzostwo,nie ma lepszego,mądrzejszego i bardziej  utalentowanego rapera w Polsce niż Adam :)

Młody Steff
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:48:30, 06-03-09
zakupione

DŻEJSON DŻEJSON DŻEJSON
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:07:40, 06-03-09
ZAJEBISTE

anonim
Autor: a wiecie,że   Link do posta
15:25:35, 06-03-09
Prawdziwie reprezentuje w Polsce mniej niż 50 osób. Adam jest wśród nich.

anonim
Autor: Fan HH   Link do posta
15:52:36, 06-03-09

Ja tam wole kupic,płyke CD i sobie przerabiam na mp3 i słucham w mp3 playerze...Posiadam wiele płyt orginalnych polskich hip-hopowców,dla mnie to jest pamiatka...


anonim
Autor: snsusnama   Link do posta
16:06:04, 06-03-09
on nawija jak Okupnik jak byla w Blue Caffe spiewala... Jak żaba jednym slowem...

anonim
Autor: lukss   Link do posta
17:46:02, 06-03-09
ktoś moze kojarzy z jakiego filmu sa cuty w kawałku ''sam to nazwij'' ??????
pozdro.

Novik
Autor: Novik   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:52:09, 06-03-09
Lepiej kupić orginał i miec w kolekcji niz bawic sie w kupowanie tych mp3 :D

anonim
Autor: 2biletydomega   Link do posta
12:03:10, 07-03-09
Posiadam dwa bilety do odsprzedania do Mega w kato na Tedzisza , Pono I Sokoła dnia 07.03.. Cena 40zł choc dzis juz jest 45. W razie czego pisac 1219772. Bilety bylyby do odebrania pod mega. Pozdor

anonim
Autor: hee:)   Link do posta
15:04:15, 07-03-09
O.S.T.R 2 na OLISie jako nowosc!!

brawo Adam:)

5+4= 45 lisy!!

anonim
Autor: Autor słów   Link do posta
11:43:36, 08-03-09
Adam jeśli czytasz te komenty mam nadzieję, że będzie mi dane usłyszeć kolejnych 10 płyt Twojego autorstwa, ta miażdży!

WCS
Autor: WCS   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:18:56, 08-03-09
po raz kolejny Adam udowadnia kto tu gra "pierwsze skrzypce" ;)

O.C.B. - klasyk w dniu premiery !

anonim
Autor: *******   Link do posta
21:55:14, 08-03-09
"wsadź se w dupe ten jebany internet" hehehe panowie z redkacji hh.pl trafiliscie z tym sprzedawaniem mp3 jak łysy grzywą o kant kuli bez kitu. Jestem zbieraczem plyt od 7 lat mam ich prawie 300 i nie dalbym zlamanego grosza za jakąkolwiek mp3-ujke. po prostu jest to żenada przy mozliwosci darmowego sciagniecia mp3 z rapidshare. Nie wiem jaki imbecyl wam płaci ale musi być to skończony idiota.

anonim
Autor: Eloszka!   Link do posta
20:49:03, 09-03-09
Jaki track byście najlepiej poradzili??

kruk18
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:32:46, 11-03-09
Strach, Dom, Dlaczego mamy dać, Synu, Sam to nazwij, Cultivation, Live my life - kawałki obowiązkowe do obczajenia. Płyta wydaje się słabsza od dwóch poprzednich, ale jest dobra, nie powiem. Ogółem jest parę perełek, właśnie wyżej wymienione kawałki, podczas gdy z Hollyłódź i Ja tu tylko sprzątam każdy był genialny. Może z czasem się przekonam.

Nosiadek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:57:34, 15-03-09
hahaha kruk18 rozjebałeś mnie :D

Zobacz Co Mówią
Miłośći Nie Ma Dziś
Bez Outra
TO POZOSTAJE WE KRWI !!


To są też miazga kawałki...moim zdaniem lepsze od tych które wymieniłeś. ale pewnie z Ciebie taki kurwa słuchacz co przesłuchał 5 tracków 1 raz u chce sie napinac na hh.pl





anonim
Autor: Jery   Link do posta
11:02:28, 16-03-09
Żadko się wypowiadam aczkolwiek bardzo sporadycznie ale w tym momencie moge napisać jedno dla każdego kto sobie tam jakos ocenia, nagraj 10 płyt na legalu i utrzymaj się z tego. Co do samego Adama-porządny dobry człowiek na właściwym miejscu, który jest konkretny BIG PROPS jak zwykle.(...)wciąż myślę jako fan(...) pozdro dla prawdziwych

kruk18
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:12:13, 16-03-09
Nosiadek, widzę że z kolei dla Ciebie forum jest okazją na wyładowanie agresji. Gwoli ścisłości słucham sobie ostatnio niemal codziennie całej płyty od początku do końca i podtrzymuję swoje zdanie, że płyta jest słabsza od dwóch poprzednich, ALE jest dobra. Utwory które wymieniłeś również są dobre, nie powiem że nie, aczkolwiek Tobie osobiście radzę wrzucić na luz. Zresztą, mój post był pod kątem wypowiedzi typa wyżej, który pytał które tracki możnaby polecić najbardziej. Jednemu się podoba to, drugiemu co innego i tyle.

anonim
Autor: chwdpamięcipendrive   Link do posta
15:41:10, 26-03-09
"kiedy swój ulubiony winyl w ręce trzymam,
ktoś ma na dysku ulubione 500 giga"

anonim
Autor: jubyadam   Link do posta
19:04:13, 25-04-09

ktos tam sie pytam wyzej o cuty

 

no wiec wszystkie albo 90% z nich sa z filmu "galerianki" mozna spokojnie obejrzec na youtubie, filmik krotki 30 minutowy ale kopie po głowie, jak jasny pieron... xd


Tworzy
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:55:54, 02-05-09
Ostr sie dopiero zaczął!

metr52
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
01:18:34, 28-07-10
Dobra płyta, "Strach" powalił mnie na kolana, choć tak naprawde nie przepadam za Ostrym.

Haer.
Autor: Haer.   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:58:50, 13-09-10
Jednym słowem. Mistrz.

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 5 + 2 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-3-234-210-89.compute-1.amazonaws.com (3.234.210.89). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.

Hip-Hop.pl © 2000-2019 ? kontakt ? redakcja ? reklama ? materiały promocyjne ? FAQ, pomoc i zasady ? Polityka Cookies ?