Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

Eldo - Zapiski z 1001 nocy

 Eldo rap graffiti breakdance video Eldo, Eldo.hip-hop.pl
Eldo, Leszek Kaźmierczak (ur. 27 lipca 1979 roku), warszawski raper, muzyk i aktor, członek zespołu Grammatik. Eldo to skrót od jego psuedonimu artystycznego Eldoka, pseudonim wywodzi się z jego inicjałów L. K. (eL do Ka). Ukończył Liceum Ogólnoks...

Eldo - "Zapiski z 1001 nocy"

(2010, My Music, Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 Eldo - Zapiski z 1001 nocy,
Âśrednia ocena: 8.60 (42)
Zaloguj siĂŞ aby oceniĂŚ album.
PosÂłuchaj utworĂłw z Eldo - Zapiski z 1001 nocy
  • 01.Jam
  • 02.Dlaczego siedzisz do północy?
  • 03.Moje
  • 04.Warszawska jesień
  • 05.Życie
  • 06.Miejski folklor
  • 07.Puszczam z dymem
  • 08.Tańczę z nią
  • 09.Podaj pilota
  • 10.Nigdy, zawsze, na pewno
  • 11.Kieliszki
  • 12.Powinnaś być ze mną
  • 13.Ja
  • 14.Pożycz mi płuca ft Daniel Drumz Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  • 15.Mój pamiętniku
  • 16.Nikt nie zrobi tego za mnie
  • 17.Relacje
  • 18.Na maksa

Reprezentant Warszawskiej sceny jest w formie - to przychodzi mi na myśl, gdy słuchamy "Zapiski z 1001 nocy" - bo taką nosi nazwę  album Eldoki. Bez wątpienia były lider "Grammatika" poczynił mega progres pod względem techniki.

Za warstwę muzyczną odpowiedzialny był duet The Returners, który to włożył ogrom pracy w szósty już album warszawskiego rapera. Klasycznie brzmiące bity rodem z lat 90tych to zdecydowanie wielki plus tego albumu. Z pewnością nie jest to plastikowy chłam, który będzie grany na "bankietach pod kotlety". Znany z bardzo dobrych,przemyślanych tekstów Eldo, tym razem zaskoczył nas czymś innym. Prowadzi słuchacza w świat swoich przemyśleń, spostrzeżeń, marzeń i codziennego życia w Warszawie. Wielkim zaskoczeniem jest imprezowy kawałek "Kieliszki", który to opowiada o hedonistycznym akcencie obecnego życia.

Na płycie znajdziemy 18cie bardzo dobrze przemyślanych tekstowo kawałków. Jednym z nich jest singiel pt. "Pożycz mi płuca", który klimatem blisko spokrewniony jest z poprzednimi solówkami Leszka, chociażby z "Eternią". "Podaj pilota" - to kolejna produkcja, na bardzo dobrym bicie, która może zaciekawić swoim przekazem. "Nie ma kłótni, jeden z najlepszych na majku w kraju" - cytat z numeru pt. "Puszczam z dymem" - styl Braggadacio, rzadko stosowany przez Leszka.

Podsumowując. "Zapiski z 1001 nocy" to najlepsza plyta Eldoki. Na płycie zabrakło gości, co jest wielkim plusem. Do bitów nie można się przyczepic, bo są po prostu genialne. Jedyną wadą jest nie spójnośc tekstowa, ale do tego Leszek zdązył nas przyzwyczaic na porzednich albumach.

Info
The Lush, 30 lat
mężczyzna
dodano: 2010-08-31

średnia ocena: 1.00 (1)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować

Eldo uważany jest za jednego z najlepszych polskich MC. Działa już od 1997 roku. Do tej pory wydał 5 płyt solowych. Był członkiem zespołu Grammatik. Jego ostatni krążek "Nie pytaj o nią" już przeszedł do klasyki polskiego rapu, jako poważne dzieło dojrzałego człowieka. Potem Eldoka zaangażował się w dziecinny beef z Peją. Zostawiam słuchaczom dyskusje, kto wygrał tę wojnę, ale moim zdaniem, takie kłótnie nie wpływają najlepiej na wizerunek Eldo. Bitewnym emce raczej nie jest i powinien robić to, co naprawdę mu wychodzi fantastycznie. Czyli wydawać płyty, bo jego albumy to poezja XXI w.

"Zapiski 1001 nocy" mają w sobie bunt i radość z życia jednocześnie. Leszek zaszczepił nowemu albumowi optymizm, którego tak brakowało na poprzednich płytach. Połączenie inteligentnych refleksji oraz młodzieńczej werwy, daje nam dzieło gotowe wstrząsnąć dotychczasowymi schematami.

Krążek wyszedł nakładem wytwórni EMI Music 29 czerwca 2010 roku. Okładka wygląda ładnie, a zarazem skromnie. Potwierdza to pogląd artysty na temat lansu w dzisiejszych czasach. Raper sądzi, że dobra muzyka wypromuje się sama. Zanim zajmę się opisem poszczególnych kawałków, należy wspomnieć o cechach charakteryzujących album jako całość.

Primo, klimat płyty jest jednolity. Spójność wynika w głównej mierze z podobnych. lecz genialnych bitów, które wszystkie wyszły spod ręki grupy The Returners. Poza tym teksty są ze sobą w pewien sposób powiązane. Każdy utwór to krótka fabuła, polegająca często na storytelling'u. Na jednakowe brzmienie składa się niestety również dosyć monotonne flow Leszka. Osobiście uważam, że głos to największa słabość Eldoki. Mimo wszystko dobra technika pozwala zatuszować jakoś ten mankament, nie przesłaniając geniuszu zawartego w tekstach.

Secundo, na wydawnictwie nie ma gości, co jest już normą, jeżeli chodzi o płyty tego artysty. Jak na wcześniejszych krążkach nie pojawiały się tłumy, tak i teraz tylko w utworze "Pożycz mi płuca" współpracował Daniel Drumz. Ciekawe, że sam Eldo dość często dogrywa się na piosenki innych raperów.

Tertio, w utworach cieszy ucho duża ilość metafor i porównań. Bogate słownictwo pomaga obrazowo i z zadziwiającą lekkością przedstawić sprawy poważne.

Płyta zaczyna się utworem "Jam". Już na samym początku dostrzegamy potężną radość z życia i pewność siebie Eldoki. "Jam"to jedno z lepszych kawałków bragga , jakie słyszałem na naszej rodzimej scenie.

"Dlaczego siedzisz do północy" to zdecydowanie najlepszy kawałek tego albumu. Melancholia i zaduma tworzą niepowtarzalny klimat, pobudzający najgłębsze emocje.

"Moje"; "Warszawska jesień" i "Życie" to znakomite refleksje nad pięknem świata. Raper pokazuje, jak łatwo można cieszyć się z drobiazgów.

Miejski folklor" jest podobny trochę do "Jam". Posiada kapitalny bit i wielką dawkę pozytywnej energii. Artysta wyraża też swą miłość do Warszawy.

"Puszczam z dymem" - nie przypadł mi specjalnie do gustu. Jednak muszę przyznać, że bit powala na kolana. Część słuchaczy próbowała dopatrzyć się powiązania tego utworu z Zeusem. Leszek w wywiadzie wszystko zdementował.

"Tańczę z nią" to pojazd po konsumpcjonizmie i rozrywkowym trybie życia. Spokojna i przyjemna piosenka.
"Podaj pilota" - słuszne pretensje do szefów telewizji. "Uśmiechy i kreacje - dużo fałszu i pozorów, karmią wyobraźnię ludzi z przed telewizorów".

"Nigdy, zawsze, na pewno" - piosenka o wadze słowa. Wielce aktualne przed wyborami, gdy obiecuje się na potęgę.

"Kieliszki" - nie wiem czy nie najgorszy kawałek na płycie. Eldo opowiada o jakimś melanżu, czyli całkowicie nie w jego stylu. Kawałek służy jako urozmaicenie, jednak nie ma ani potencjału imprezowego ani "tego czegoś"

"Powinnaś"-cudowny kawałek o najpiękniejszych uczuciach. Jak dla mnie utwór nr 2 na płycie

"Ja" - obraz ludzkiej świadomości. Świetne

"Pożycz mi płuca" - mam nadzieję, że już każdy zdołał się z tym utworem zapoznać:)

"Pamiętniku" - najdłuższa piosenka na albumie. jak to ktoś zgrabnie napisał: "W "Pamiętniku" mieszają się wspomnienia, marzenia, trzeźwa ocena samego siebie i dużo złości wylanej na to, co w rodzimym rapie się Eldo nie podoba." Nic dodać nic ująć

"Nikt nie zrobi tego za mnie" - dobry kawałek z follow up'em do utworu 2pac'a "Brenda's Got A Baby"

"Relacje"po raz kolejny poruszony jest już dość wyświechtany temat mediów i komercji. Obrywa się L.U.C'owi i Pjusowi. Eldoka subtelnie propsuje Łonę, Molestę i Pyskatego.

"Na maksa" - mistrzowskie zakończenie mistrzowskiej płyty

Grunt "żeby minusy nie przysłoniły nam plusów", a tych jest zdecydowanie więcej. Niesamowity klimat, zajefajne bity i wybitne teksty. To dzieło powinno zagościć w domu każdego fana dobrego Hip-Hop'u. Radzę nie hejtować, zapomnieć o wszystkich podziałach i po prostu delektować się wspaniałą muzyką.

Info
Ścięty Mikołaj, 39 lat
mężczyzna, Suwałki
dodano: 2010-07-06

średnia ocena: 9.31 (16)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
GRIGORI_TCZEW
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
08:36:01, 07-07-10

Oby wiecej takich rzeczowych recenzji.Pozdrawiam i 10 zostawiam.


eldokaa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:22:21, 07-07-10
10 :)

Dembowy
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:57:37, 07-07-10
Świetna recenzja.
Płyta genialna!!!!!!
Nie hejtować tylko posłuchać

Dea/SoDdy
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:26:03, 07-07-10
Bardzo dobra recenzja. Podoba mi się brak cukru, zbędnego propsowania i przeciwnie brak hejtu i obrazy. Najkrócej mówiąc- złoty środek wyciągnięty na powierzchnie. Pozdrawiam

D.Eagle Beats
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:38:20, 07-07-10
a ja sie nie zgodze do końca z tą recenzją... kieliszki to jeden z najlepszych numerów na płycie ;) pozdro

basym
Autor: basym   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:01:09, 08-07-10
ta płyta to przekozak, zaryzykuję stwierdzenie, że z miejsca stała się klasykiem. nie zgodzę się tylko, że Kieliszki są słabym kawałkiem, bo to przemistrz jak dla mnie zarówno jeśli chodzi o bit, jak i tekst. fajnie oddaje klimat męskiego, chamskiego chlania ;) jak dla mnie jest jeden z najlepszych na płycie, nie hierarchizuje, bo nie uważam, że to zawsze konieczne.
Leszek w tym roku w najwyższej formie, dla mnie jeden z nielicznych albumów 10/10

-----------
Ostatnia edycja: 2010-07-08 11:03:09

TDf<3:*
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:12:33, 08-07-10
Uważam że,atmosfera męskiego chlania niezbyt pasuje do Eldo,ale rozumiem że możecie mieć inne zdanie:) To normalne ,że możemy nie zgadzać się co do niektórych niuansów

BARTISEK COME BACK
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:08:37, 09-07-10
ELDO LECI NA FEJMIE RYCHA I DLATEGO PLYTA SIE SPRZEDAJE

dexter0065
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:38:12, 10-07-10
Spoko recenzja. A płyta Eldoki the best! Poezja rapu!

pasqd
Autor: pasqd   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:25:26, 10-07-10
czytam tą recenzję i jest mi strasznie przykro, ze recenzentami są nieogarnięci ludzie ( z resztą tacy są recenzenci)...po pierwsze recenzja nie może być osobistą interpretacją poszczególnych utworów. Drugie...recenzja to krótki, rzeczowy opis produktu, bez wdawania się w zbędne interpretacyjnych szczegółów.
Jest strasznie duzo błędów merytorycznych, a najbardziej rażący w oczy to: 'Obrywa się L.U.C'owi i Pjusowi. Eldoka subtelnie propsuje Łonę, Molestę i Pyskatego.' Jeśłi chodzi o LUC to obrywają głownie media - jak w całym tracku z resztą (chociaż luc tez sie należy)...pjusowi na pewno się nie obrywa!! To jest mega props dla pjusa! (pjus jest w tv szkoda, że w opcji raper ciekawostka, a nie jeden z lepszych  w polsce)
co do płyty to jest poki co najciekawszą propozycją z polski

TDf<3:*
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:37:51, 10-07-10
A mi jest strasznie przykro,że opinie o mojej recenzji wygłaszają niekompetentni ludzie,którzy nie opanowali do końca słuchania i czytania ze zrozumieniem,Recenzja z definicji to osobista interpretacja jakiegoś dzieła,bo tylko wtedy można napisać własne analityczno-krytyczne spostrzeżenia,mające przekonać czytelnika do swoich subiektywnych racji. Po drugie,to szczegóły stanowią o ogólnej ocenie danego wydawnictwa.Po trzecie,Pjus  wielkorotnie w swoich kawałkach bragga podkreślał swoją znaczącą rolę w polskim Hip Hopie i niezbyt by mu przypadło do gustu stwierdzenie,że jest raperem ciekawostką,a nie JEDNYM Z LEPSZYCH W POLSCE.Poza tym gdybyś się wsłuchał to byś zauważył,że zaakcentowanie ,,srebrnych spodni'' LUC ma na celu ukazanie braku przynależności tego rapera do kultury Hip Hop.Po trzecie,wskazałeś tylko 1 błąd merytoryczny.Po czwarte,o twoim poziomie intelektualnym świadczy podstawówkowa pomyłka-,,tę recenzję'';,,nie tą recenzję''.Pozdrawiam

pasqd
Autor: pasqd   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
01:41:36, 11-07-10
Widzę, że średnio inteligentny jesteś, skoro cały czas widzisz jakaś zaczepkę w wersach: 'Pjus jest w tv szkoda, że w opcji raper ciekawostka, a nie jeden z lepszych w polsce'...chyba masz wyraźne podkreślenie, że w tv jest ciekawostką ale jest jednym z najlepszych w polsce (z raperów). Tak, czy nie? Co do recenzji. Recenzja ma być jak najbardziej obiektywna, bez żadnych subiektywnych odczuć. Twoje subiektywne odczucia ludzie mają w dupie totalnie. W recenzji chodzi o surowe opisanie towaru, który się recenzuje. Tak więc moim subiektywnym zdaniem jesteś, za przeproszeniem totalnym ignorantem/idiotą.
Życze czytania i słuchania ze zrozumieniem, bo widze, ze naprawdę są z tym problemy. Z resztą sam twoj nick: 'tdf<3:*' świadczy o tobie.
Jesteś totalnie nie kompetentną osobą to wypisywania jakichkolwiek recenzji - dziękuje, dobranoc.

TDf<3:*
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:33:58, 11-07-10

,,Recenzja jako gatunek realizuje następujące cele:

informowanie o nowych dziełach i prezentowanie ich,OCENIANIE,KSZTAŁCENIE GUSTU ODBIORCÓW,refleksja krytyczna (badanie struktury dzieła, odnoszenie dzieła do prądów i procesów artystycznych, do filozofii, do wcześniejszego dorobku autora, do innych zjawisk – w tym społecznych i politycznych).''-DEFINICJA SŁOWNIKOWA,A ludzie moich odczuć nie mają w dupie,bo to na ich podstawie kształtują sobie opinię na temat danej płyty.Zresztą dotychczasowe opinie(w tym te wyżej)są dość pochlebne i nie odczuwam,że moja recenzja jest zła.Nie widzę nic złego w moim nicku,za to powalają mnie na podłogę(ze śmiechu) twoje dość katastrofalne błędy ortograficzne.POLSKA SIĘ PISZE Z WIELKIEJ LITERY,'NIE' Z CZASOWNIKAMI PISZEMY ŁĄCZNIE,a co do Pjusa i reszty to głupiego i tak się nie przekona.Pozdrawiam wszystkich hejterów:)

OSTRkrk
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:53:20, 11-07-10
Zgadzam sie w 100% z TDf
Świetna recenzja
Płyta znakomita
A pasqd lepiej wyjdz stad

pasqd
Autor: pasqd   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:54:04, 11-07-10
Człowieku błagam cię. Wiki rządzi :) Ludzie na podstawie Twoich odczuc kształtują swoją opinię o produkcie? Widocznie muszą być ludźmi bez własnego zdania. Takie małpiszony powtarzające za kimś. Rozumiem, że ja powiem, ze coś moim subiektywnym zdaniem jest fajne i ludzie maja mówić: Faktycznie, to jest fajne bo fajnie opisał? :) Recenzent jest od poinformowania o produkcie i przedstawieniu jego zawartości w jak najkrótszym streszczeniu - zwykła dziennikarska notka :)...rozumiem, że "nie" z czasownikiem piszesz łącznie ;) tak, ze gratuluje elementarnej znajomości ortografii. Nick jest bardzo komiczny :)
Pozdrawiam człowieka, który kupił słownik i myśli, ze jest dziennikarzem :)

kruk18
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:57:58, 11-07-10
Pozwólcie że się włączę bo normalnie nie mogę :)
"Obrywa się L.U.C'owi i Pjusowi." O Boże, ale żeś głupotę zapodał, i jeszcze jak uparty osioł obstawiasz przy swoim :D Gościu, Eldo z Pjusem są najlepszymi przyjaciółmi, nietrudno o tym wiedzieć chociażby z płyt "Eternia" czy "27", na których Karol udzielił się gościnnie - najprostszy przykład. Otóż wers brzmi: "Pjus jest w tv, szkoda że w opcji: raper ciekawostka, a nie jeden z lepszych z Polski" Zatem wytłumaczę Ci jak krowie na rowie, jeśli tego nie pojmujesz, że chodzi o to, że on ubolewa nad tym, że to media przedstawiają go jako ciekawostkę. To nie jest stwierdzenie Eldoki, że jest 'raperem ciekawostką', a wręcz chciałby, żeby go przedstawiano jako tego najlepszego rapera z Polski.
Ta recenzja sprawiałaby o wiele lepsze wrażenie, gdybyś nie strzelił tej gafy, a jako że wszyscy Cię tu propsują (w sumie nawet słusznie) to postanowiłem Cię lekko oświecić, każdemu w końcu zdarzają się pomyłki :D
Co do LUC to raczej to nie była zaczepka, aczkolwiek można by się nad tym zastanowić.
Co do definicji recenzji to się nie wypowiadam, bo każdy recenzuje tak jak czuje, no i przede wszystkim jedna rzecz: nie da się napisać w 100% obiektywnej recenzji, bo jest to najzwyczajniej niemożliwe.

-----------
Ostatnia edycja: 2010-07-11 16:01:44

HalaMadrid!!!
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:46:59, 15-07-10
właśnie, Pjus jest strasznie propsowany w "relacjach". jak można napisać, że Pjus obrywa?? katastrofa... Po drugie koleś wogóle nie rozumie przesłania "Kieliszków"... Po trzecie to "Pożycz mi płuca" chyba też nie rozumie, ani słowa o tym utworze... gdyby nie to, recenzja byłaby bdb, ale stwierdzenie, że obrywa się Pjusowi (notabene przyjacielowi Leszka) strasznie psuje całośc...

TDf<3:*
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:02:10, 24-07-10
Dobra, może z tym Pjusem nie miałem racji,ale to 1 błąd.Jak takie koksy na tym portalu są ,to piszcie recenzje sami,a niestety większość z was nie ma chociaż 1 newsa.Widać że Kruk znasz się na rzeczy,a ty pasqd jesteś idiotą i się jeszcze pogrążasz:)Reszta hejterów mnie bawi i pierdoli

majtra
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:17:42, 29-07-10
Mocno się uśmiałem czytając tę dyskusję, ale właściwie utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, że scenę dzielą nie raperzy a fani...
Tdf wytykasz rażące błędy językowe, a sam je popełniasz, nie wspominając już o bardzo nieczytelnych postach, którymi nas raczysz - nie jestem purystą, ale oka one bynajmniej nie cieszą.
pasqd jest taka opcja "sprawdzanie pisowni" w większości wyszukiwarek i co najlepsze uruchomienie jej nie boli.
Recenzja na obecne 9,15 subiektywnie nie zasługuje, ale też bywały dużo gorsze wypociny.


-----------
Ostatnia edycja: 2010-07-29 10:19:23

Haer.
Autor: Haer.   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
08:45:18, 02-08-10
Eldoka zawsze trzyma poziom, pozdro dla leszka :)

BojufkaszRadjaMaryja
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:07:42, 02-08-10
Przesłuchałem... Returnersi ratują płytę i tyle.

MOKOTÓW
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
00:19:58, 10-08-10
RETURNERSI URATOWALI PŁYTĘ

Haer.
Autor: Haer.   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
22:59:55, 18-08-10
Dr House ciekawe czy Ty byś tak może ruszył dupsko i coś napisał, potrafisz tylko oceniać innych.
Według mnie ta recenzja jest dobra :)

majtra
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
08:52:19, 02-09-10
>> Bojufkasz, Mokotów - co znaczy uratowali ? Warstwa tekstowa jest na tyle mocna na płycie, że nic jej nie musi ratować. To dobre bity, ale kolana pod nimi się nie uginają.

AG'i
Autor: AG'i   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:14:06, 28-09-10
świetna płyta, warta dokładnego odsłuchu, a już na pewno kupna oryginału. ;) 10!

M.Śmiałek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:38:40, 12-03-11
świetna płyta, warta dokładnego odsłuchu, a już na pewno kupna oryginału. ;) 10!

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 1 + 2 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-3-235-66-217.compute-1.amazonaws.com (3.235.66.217). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.