Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

wizytówka - Eldo

 Eldo rap graffiti breakdance video Eldo, Eldo.hip-hop.pl
Eldo, Leszek Kaźmierczak (ur. 27 lipca 1979 roku), warszawski raper, muzyk i aktor, członek zespołu Grammatik. Eldo to skrót od jego psuedonimu artystycznego Eldoka, pseudonim wywodzi się z jego inicjałów L. K. (eL do Ka). Ukończył Liceum Ogólnoks...
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
Eldo, Leszek Kaźmierczak (ur. 27 lipca 1979 roku), warszawski raper, muzyk i aktor, członek zespołu Grammatik. Eldo to skrót od jego psuedonimu artystycznego Eldoka, pseudonim wywodzi się z jego inicjałów L. K. (eL do Ka). Ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Górskiego na Warszawskiej Hucie.

Warszawskie Bemowo jest miejscem, w którym Eldo spędził swoją młodość, stamtąd również wywodzi się Grammatik, zespół uważany za najlepszy skład w tej dzielnicy, nieliczni mogą nawet stwierdzić, że jest to jeden z najlepszych składów w Polsce. Eldo nie jest zwykłym raperem, jest również zdolnym aktorem, dlatego też zagrał w dokumencie Sylwestra Latkowskiego pt "Blokersi", niestety nie spodobało się to niektórym kolegom z branży i doprowadziło do wojny między z Tedzikiem, której finał miał miejsce w klubie "Crazy" 26 sierpnia 2001 roku, gdzie "Obrońcy Tytułu" (Dena, Praktik, Noon, Dj Romek, Edldoka, As, Parker, Pudel, Kret i Pezet) zmierzyli się z "Gib-Gibonem"(Tede, Wujek Samo Zło i Człowiek Nowej Ery). Zostało to uwiecznione na antenie VIVY Polska. Eldo, wg większości, przegrał tę wojnę. Eldo nie jest zwykłym ziomem z podwórka, jest to człowiek, który w Hip-Hop'ie poszukuje czegoś więcej niż tylko ulicznego stylu i wulgarnych rymów. Jego przekaz jest głębszy i refleksyjny. Zabawa w zmienianie podmiotu lirycznego jest jego charakterystyczną cechą. Zaprezentował tą sztukę miedzy innymi w utworach "Inny niż wy", "Diabeł na oknie" Zamiłowanie do sztuki okazuje również poprzez malowanie pociągów, czyli w graffity. Wspominał o tym przy okazji kręcenia "Blokersów". Współpracował z Fokusem, Rahimem, Pezetem, Noonem, Deną, Praktikiem, Dj Romkiem, ASem, Parkerem, Pudlem i Kretem.

Obecnie razem z Włodim i Pelsonem pracuje nad projektem Parias.

Dyskografia:

Solo:
"Opowieść o tym, co tu dzieje się naprawdę"(2001),
"Eternia"(2003)
"Człowiek, który chciał ukraść alfabet"(2006)
"27" (2007)
"Nie pytaj o nią" (2008)
"Zapiski z 1001 nocy" (2010)
"Chi" (2014)

Grammatik:
"Ep+"(1999)
"Światła Miasta"(2000)
"Reaktywacja"(2004), 
"3"(2005)
"Podróże"(2007)

Parias:
"Parias" (2011)