Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

wizytówka - DMX

 DMX rap graffiti breakdance video DMX, dmx1.hip-hop.pl
DMX (Dark Man X) - Earl Simmons (ur. 18 Grudnia 1970 roku) Jedna z największych gwiazd "nowej szkoły" amerykańskiego rapu i zarazem jeden z moich ulubionych wykonawców ze względu na swoje agresywne i dosadne texty. Urodził się w Baltimore w stanie Ma...
FOTO_2 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
DMX (Dark Man X) - Earl Simmons (ur. 18 Grudnia 1970 roku) Jedna z największych gwiazd "nowej szkoły" amerykańskiego rapu i zarazem jeden z moich ulubionych wykonawców ze względu na swoje agresywne i dosadne texty. Urodził się w Baltimore w stanie Maryland. Żył w bardzo dużej rodzinie, gdyż miał aż siedmioro rodzeństwa Miał 5 sióstr rodzonych, jedną przybraną i dwóch przybranych braci.

Gdy był małym chłopcem jego rodzina przeprowadziła się do Nowego Yorku i zamieszkała w dzielnicy o nazwie Yonkers. Nie posiadał nikogo, kogo mógłby bez zająknięcia i bez późniejszych wyrzutów nazwać wdzięcznym mianem swojego przyjaciela. Nikogo... Prócz swojego psa Boomera (pies najlepszym przyjacielem człowieka ). Po pewnym czasie DMX przeżywał głębokie załamanie... Pies i zarazem jego najlepszy przyjaciel, którego darzył tak wielkim uczuciem zginął pod kołami ciężarówki... Earl długo nie mógł się z tego otrząsnąć, ale znalazło się coś co przynosiło mu z czasem ukojenie... To coś zwało się: Rap. Uwielbiał pisać texty i był w tym na prawdę bardzo dobry. Początkowo nie myślał by związać z tym swoje życie jednak przykre wydarzenia skłoniły go do głębokich refleksji...

Postanowił w końcu zmienić swoje życie! Podpisał kontrakt z wytwórnią Columbia Records, gdzie zadebiutował singlem "Born Loser". Mimo iż przez długi pobyt w więzieniu wsłuchiwał sie nieustannie w rymy innych osób i wypracował swój styl, który wciąż i wciąż doskonalił (ciągle do przodu ), to jego singiel nie został przyjęty przez słuchaczy w jakiś szczególnie entuzjastyczny sposób.
Wkrótce pod czujnym okiem bardzo popularnej wytwórni płytowej Def Jam Records nagrał swój album "It's Dark And Hell Is Hot". DMX rozwiązał kontrakt z Columbia Records, który nie wniósł nic prawdziwie wartościowego do jego życia i podpisał umowę z Def Jam Records. Wytwórnia ta dała mu wielkie perspektywy ze względu na gwiazdy jakie miały z nią podpisany kontrakt. Dzięki nim album DMX'a przez bardzo długi czas znajdował się wysoko na listach muzycznych. Właśnie wtedy docenił bardzo siebie i dostrzegł wieeelkie szanse na sławę i pieniądze w tym co robi.

Aby spotęgować swoje sukcesy postanowił skorzystać z kontaktów wytwórni i zagrać parę featuringów z ówczesnymi "bossami" rapowej sceny. Gościnnie wystąpił w utworach LL Cool J'a, Redmana i Method Man'a. Wkrótce nagrał swój pierwszy videoklip pod tytułem "Ruff Ryders Anthem", gdzie wreszcie pokazał jaki jest na prawdę (był taki jakiego lubię). Te stylowe pierwiastki, to agresywne i dosadne kompozycje rymów, psy, siłownia, motory, wypasione ciuchy i kozacki styl z którego jest dobrze znany. Na klipie wystąpili również Onyx i diva amerykańskiej sceny Rapu - Eve.

Następna płyta okazała się totalnym hitem! "Flesh Of My Flesh, Blood Of My Blood" była jeszcze bardziej kozacka i jeszcze bardziej w stylu DMX'a niż można to sobie wyobrazić. Na płycie można usłyszeć między innymi Mery J. Blige, The Lox i Drag - On'a. Początkowo płytka miała być wypuszczona razem z pierwszym albumem "It's Dark And Hell Is Hot", ale prace ugrzęzły w martwym punkcie i ostatecznie nic z tego nie wyszło.

Jako znany DMX wiódł bardzo ryzykowne życie. No i oczywiście nie obyło się od kłopotów z prawem. Lubił szybką jazdę samochodem, kobiety i dobre trunki, a przede wszystkim wydawać pieniądze na prawo i lewo na wszystkie swoje zachcianki. Lubił dobre ciuchy i biżuterię na którą nie żałował pieniędzy.

Do albumu zostało dogranych parę dobrych teledysków z Ruff Ryders'owskimi klimatami, a po pewnym czasie wydał kolejną płytke, a mianowicie: "...And Then There Was X". Płyta okazała się wielkim sukcesem, a wszystkiego dopełniały mocne bassy i ostre texty połączone z wartościowymi featuringami z takimi ludźmi jak: Sisqo, The Lox, czy Drag-On. Nakręcono na potrzeby płyty trzy teledyski przedstawiające naturę X'a. Znajduje się tam jeden z moich ulubionych utworów i klipów - "Party Up" - mocne brzmienia, klasowy klip i ostre rymy (czyli to co lubię w nim ). Oczywiście można się też doszukać u X'a łagodniejszych lub całkiem łagodnych kawałków

Prawdziwym dziełem okazał się kolejny album - "The Great Depression". DMX jako doświadczony gracz pokazał wreszcie na co na prawdę go stać po ciągłym ulepszaniu stylu. Głowa do góry i nie ma że boli. Nie oszczędza tutaj naszych uszu, więc nie ma na co czekać, jak tylko zabrać się za słuchanie Do albumu dograno również trzy klipy. Klipy te były już jednak nieco inne... X zaczął zwracać większą uwagę na klimat - klipy kręcone w nocy, ładne panienki i na prawdę wypasione auta. Oczywiście miał również i wrogów w Rap - Grze Pozostawał wciąż w konflikcie z jakże popularnym Eminemem. Raperzy dyskretnie dissowali się w swoich utworach, ale do niczego większego nie doszło.

Dyskografia:

- "It's Dark and Hell Is Hot" - 1998 rok
- "Flesh of My Flesh, Blood of My Blood" - 1998 rok
- "...And Then There Was X" - 1999 rok
- "The Great Depression" - 2001 rok
- "Grand Champ" - 2003 rok
- "Year of the Dog...Again" - 2006 rok
- "The Definition Of X: The Pick Of The Litter" - 2007 rok
- "Soul Of A Man - The Album" - 2007/2008 rok (jeszcze nie wyszła )

Filmografia:
- "Belly" - 1998 rok
- "Backstage" - 2000 rok
- "Romeo must die" - 2000 rok
- "Boricua's Bond" - 2000 rok
- "Exit Wounds" - 2001 rok (2002 rok - dwukrotna nominacja MTV Movie Award)
- "Angel: One More Road to Cross" - 2001 rok
- "Thug Workout" - 2002 rok
- "Beff" - 2003 rok
- "Cradle 2 the Grave" - 2003 rok
- "Never Die Alone" - 2004 rok
- "Last Hour" - 2006 rok
- "The Hard Corps" - 2006 rok
- "Daddy Cool" - 2007 rok
ziolo552, 30 lat
mężczyzna, Szczecin