Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

wizytówka - Fler

 Fler rap graffiti breakdance video Fler, fler.hip-hop.pl
Fler - razem z B-Tightem i Sido tworzą skład i wytwórnię Aggro Berlin. Jak sama nazwa wskazuje, rapuje po niemiecku. Fler naprawdę nazywa się Patrick Decker i urodził się 8 września 1982 roku. Ten 23 letni raper z zachodniego Berlina solową karier...
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
 Rap graffiti grafiti grafitti breakdance Hip-Hop  
Fler, a właściwie Patrick Losensky urodził się 3. Kwietnia 1982 w Berlinie. Znany jest także pod pseudonimem Frank White.

Patrick dorastał w zachodnim Berlinie nie znając swojego ojca. Jak sam mówi, nie miał problemów w szkole z przedmiotami, tylko ze swoim zachowaniem. W wieku 15 lat trafił do zakładu psychiatrycznego, z powodu strachu. Po opuszczeniu psychiatryka, trafił do zastępczego domu, który po ukończeniu pełnoletniości opuścił. Podczas pobytu w zastępczym domu, zaczął uczyć się zawodu malarz/lakiernik, który jednak przerwał. Swoje pierwsze kroki związane z hip-hopem, postawił jako grafficiarz. Jak sam powiedział, rap był dla niego wyjściem ze świata kryminalnego.

Sławny na scenie rapowej stał się dopiero w 2002 roku. Współpracował wtedy z Bushidem i owocem tej współpracy były dwa kooperacyjne album: „Carlo Cokxxx Nutten” i „VomBordsteim bis zur Skyline”. Rok później podpisał kontrakt w wytwórni Aggro Berlin.  W 2004 roku otrzymał propozycję od Bushida, zmiany wytwórni, którą odrzucił. Konsekwencją tego był utracony kontakt do Bushida, oraz koniec przyjaźni. Pod koniec 2004 roku doszło do beefu pomiędzy Flerem, a Eko Freshem. Diss wydany przez Eka nie był na prawdę kierowany w stronę Patricka, ale ze względu na dwa wersy, w których była wzmianka o nim, konflikt nabrał nurtu. Fler w swojej ripoście zaatakował także Bushida i Royal Bunker. Oczywiście każda strona dodała swoje pięć gorszy.

Po beefach, które według mediów były tylko sposobem na promocję przyszedł czas na pierwszą solową płytę. W 2005 roku było już tak daleko i ukazał się pierwszy solowy album, noszący nazwę „Neue deutsche Welle 2005”. Sama tytuł albumu i singiel promujący go zadbał o to, żeby raper otrzymał miano nazisty. W tym samym roku Fler musiał stanąć przed, gdyż został kolejny raz złapany podczas malowania graffiti. Z gróźb, że trafi do więzienia, wyszła tylko kara pieniężna w wysokości 5.000 euro. W 2006 Fler przygotował dla nas kolejny album pt. „Trendsetter”. W przeciwieństwie do poprzedniego, ten album nie osiągnął dużego sukcesu. Jak sam Fler twierdzi, tkwiło to w tym, że w czasie wydania albumu odbywały się w Niemczech mistrzostwa świata w piłce nożnej.

W 2008 Fler przygotował dla fanów tym razem dwupłytowy solo album pt. „Fremd im eigenen Land”. Jak pierwsza płyta, tak i ta dał powód mediom do robienia szumu wokół teorii, jakoby raper był nazistą. 2009 rok był największym szokiem dla fanów niemieckiego labla Aggro Berlin. Okazało się, że Fler wyda tam swój ostatni album noszący tytuł Fler, po czym opuści go. Tak też się stało. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że Fler pogodził się znowu z Bushidem, a Aggro Berlin ogłosiło swój koniec na rynku muzycznym. Jak teraz wiadomo fler pracuje na trzecią częścia Carlo Cokxxx Nutten, wraz z Bushidem, który ma wyjść nakładem ich wspólnego lable carlocokxxxnutten.

Dyskografia Flera:
Carlo Cokxxx Nutten(Kooperacja z Bushido)-2002
New Kidz on the Block(Kooperacja z Bushido)- 2003
Neue deutsche Welle 2005(Solo)- 2005
F.L.E.R. 90210(Mixtape)- 2006
Trendsetter(Solo)- 2006
Airmax Muzik(Mixtape)- 2007
Fremd im eigenen Land(Solo)- 2008
Südberlin Maskulin(Kooperacja z Godsilla)- 2008
Fler(Solo)- 2009