Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

Eldo - Eternia

 Eldo rap graffiti breakdance video Eldo, Eldo.hip-hop.pl
Eldo, Leszek Kaźmierczak (ur. 27 lipca 1979 roku), warszawski raper, muzyk i aktor, członek zespołu Grammatik. Eldo to skrót od jego psuedonimu artystycznego Eldoka, pseudonim wywodzi się z jego inicjałów L. K. (eL do Ka). Ukończył Liceum Ogólnoks...

Eldo - "Eternia"

(2003, wytwórnia nieznana, Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 Eldo - Eternia,
Âśrednia ocena: 8.67 (24)
Zaloguj siĂŞ aby oceniĂŚ album.
PosÂłuchaj utworĂłw z Eldo - Eternia
  • 01.Tylko słowo
  • 02.Chodź ze mną
  • 03.Mędrcy z kosmosu (03:04)Zgłoś moderatorowi do usunięcia
  • 04.Oryginalny pilsner (My!)
  • 05.Odpowiedzialność
  • 06.Zza szyby
  • 07.Absrakt skit
  • 08.Plaza
  • 09.Autobus 522
  • 10.Myśli (Ring Ring)
  • 11.Eternia
  • 12.Połamany ludzik
  • 13.List z ziemi
  • 14.List z ziemi (Beatmix Remix)

Prawdziwy klasyk rapowy powinien być płytą mocną z każdej strony, wielkie dzieło nie może powstać na słabych bitach, wielkie dzieło nie może być kiepsko zarapowane, wielkie dzieło nie może powstać z ust lirycznego kaleki. "Eternia" jest uważana za jedną z ważniejszych płyt dla polskiego Hip-Hopu, za ponadczasowy klasyk, ale czy słusznie?

Flow Eldoki jest niestety kwadratowe i przewidywalne jak niedzielny rosół. Raper nie stara się akcentować, przyśpieszać ani zwalniać, cały czas jedzie na bitach w ten sam sposób przez co rap Leszka jest monotonny i nużący, pod tym względem autor płyty nie ma startu do czołówki sceny, ba nawet krytykowany ze wszystkich stron Wilku radzi sobie lepiej od niego. Kolejną poważną wadą tej płyty jest to, że autor nie ma talentu do pisania technicznych zwrotek. Rzadko kiedy wersy kończą się rymami z drugiej strony nie znajdziemy tu wielu prostych, czasownikowych rymów, więc teksty po uszach nie kują. Jeśli myślałeś, że Eldo jest lirycznym geniuszem operującym potrójnymi rymami to się pomyliłeś. Czy człowiek z tak niskimi skillami jest w stanie nagrać klasyczną płytę? Moim zdaniem nie, ale nie oznacza to, że Eternia jest płytą słabą.

Album na tle innych płyt hip-hopowych wyróżnia się poetycką liryką. Próżno tu szukać imprezowych kawałków o seksie i piciu alkoholu, nie znajdziemy tu też piosenek poświęconych ulicznemu życiu. Eldo porusza inne tematy. Raper walczy z konsumpcjonizmem i negatywnymi wzorcami, trochę tu refleksji i moralizatorstwa. Jest bogactwo językowe, są poetyckie teksty. Tłem dla rapu Eldoki są spokojne bity, które naprawdę bardzo dobrze pasują do liryki Leszka.

Za produkcję płyty w głównej mierze odpowiadają Ajron i Webber. Bity na Eterni nie sprawią, że będziesz kiwał głową, od strony muzycznej płyta jest raczej smutna. Teksty i bity tworzą specyficzny klimat, który mimo wszystko nie potrafił zachęcić mnie do przesłuchania płyty za pierwszym razem. Eldo jest słabym raperem i być może dobrym poetą. Jako osoba, która nie spędza wolnego czasu przy tomikach poezji nie będę porównywał "Plaży" Eldoki do dzieł współczesnych poetów, jeśli nie lubisz czytać wierszy to możesz spokojnie ominąć tę płytę (chyba, że jesteś snobem i myślisz, że przesłuchanie Eterni dodaje 50 pkt do IQ).

Za flow Eldo dostałby szkolną dwójkę, za technikę trójkę a dzięki poetyckim tekstom mógłby zostać laureatem szkolnego konkursu poetyckiego. U mnie Eternia nie dostałaby oceny większej niż 3/6 mimo tego, że w oczach wielu fanów uchodzi za klasyk.

Info
Historyk, 96 lat
El Gouna
dodano: 2009-08-05

średnia ocena: 5.67 (6)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować


Mam obiekcje co do tego, czy ta płyta jest jak dotąd najlepszą pozycją roku 2003, czy nie. Nie ulega jednak wątpliwości, że powrót Eldo jest równocześnie dowodem na to, że należy on do ścisłej czołówki polskiej sceny. "Eternia" to najbardziej przemyślana, spójna, a także jedna z dojrzalszych płyt polskiego Hip-Hop'u. Co więcej, Eldo swoim krążkiem uzyskuje uznanie wielu zaciekłych wrogów jego rapu i poglądów (kilku znam osobiście).

"Eternia" to płyta dla osób, które nie boją się myśleć. Jeżeli słuchanie Eldo nie stanie się modne, to raczej przemówi ona do wąskiego grona odbiorców. To nie jest płyta do zabawy czy bezmyślnej najebki. Nie szukajcie na niej porad jak żyć na ulicy. Nie zachwyci was technika poczwórnych rymów, bo to nie o to chodzi w "Eterni" - każde słowo na tej płycie jest świadomie wypowiedziane, nie ma jednego rymu "na siłę". To nie treść jest dostosowana do formy, a forma do treści. Choć na początku "Myśli (ring ring)" wyliczając swoje wady sam przyznaje, że nie jest dobrym przykładem dla słuchacza, to stara się kontrolować słowa, czując za nie odpowiedzialność. Krytykuje zły wpływ przekazu i teledysków hip-hop'owych na młodego odbiorcę. Prezentuje zdrowe podejście do rapu, traktując słuchacza trochę po macoszemu:

"złote łańcuchy, alkohol, szybkie kobiety / zobacz i patrz co oglądają twoje dzieci / promocja zła, łatwych pieniędzy, seksu / 5 gram pomoże w twojej drodze ku szczęściu",
"postaw się z drugiej strony / może ktoś kiedyś powie dziwko do twojej siostry / a twój syn, mając 13 lat ogłupiony klipami / poleci pierwsze nosy z kolegami"
.

Choć te słowa są niewątpliwie bardzo potrzebne (może pół - mózgie pokolenie młodych hip-hop'owców dla mody wyciągnie jakieś wnioski) takie traktowanie odbiorcy może być czasem męczące i odrobinę nużące, szczególnie dla tych, którzy głowy używają do myślenia. Eldoce zdarza się również socjologizowanie, szczególnie w "Plaży" - moim zdaniem najlepszym utworze na płycie. Jest to numer niezwykle prawdziwy. Aż dziwne wydaje się to, że ktoś zarapował np. o tym, że ludzie nie czytają już książek. Zresztą utwór porusza jeszcze głębsze kwestie, już na samym początku:
"znikneli już idole / bohaterowie zeszłych wojen / odeszli z pamięci ludzi / ich sławę zabrało morze nowych",
"słuchałem krzyku mew / i widziałem w tym ludzi / kto głośniej, kto lepiej / to niekończący się wyścig / w tych czasach cwaniactwo i spryt to podstawy etyki",
"to technopolis mnie męczy"
- praktycznie powinno się zacytować cały utwór. Oczywiście jednym z lepszych utworów jest singlowy kawałek "Mędrcy z kosmosu", ale nie będę się o nim rozpisywał - jest jego obszerna recenzja.

Eldo pokazuje się jako znakomity obserwator w "Autobusie 522", porównując życie do jazdy tym środkiem lokomocji. Swój stosunek do tego co się dzieje w rapie przedstawia w "Zza szyby" (które już znacie z soundtracku do "Nakręconych", a podkład - z promomixu instrumentali, które zwyciężyły w konkursie Noona) i "Tylko słowo". "Połamany ludzik" to opowieść o dwóch postaciach - każda osoba, z którą rozmawiałem o tym kawałku, interpretuje go na swój sposób - jednym słowem, zmusza do myślenia.

Żeby nie było... dostrzegam też wady płyty Eldoki. Ten mc o dosyć kontrowersyjnych poglądach stracił trochę swojej pewności. W jego utworach nie czuć już tej radości tworzenia Hip-Hop'u. Przyznaje, że jest nią zmęczony:
"mój świat to nie tylko te linijki i wersy,
wyczuwalny jest ogromny dystans do tego co się dzieje, co nie zawsze jest korzystne. O "Eterni" się mówi, że jest utrzymana w klimatach Grammatika - Grammatik był odrobinę weselszy moim zdaniem. Sytuację trochę ratuje "Oryginalny Pilsner (My!)" z Indym, Witchem i Pjusem, niestety, głównie dzięki weselszemu od reszty podkładowi DJ'a Witcha (nie znam czeskiego, więc nie wiem jak ocenić zwrotkę Indyego), a sama treść, wbrew pozorom (i tytułowi) nie ma żadnego związku z melanżem. Kolejnym takim kawałkiem, który wprowadza mniej grobowy klimat głównie za sprawą podkładu (tym razem Webbera) są "Myśli (ring ring)", a treść najlepiej ilustruje wers z tego kawałka "nic na siłę / nie chcesz - odłóż w sklepie tą taśmę". "List z ziemi", w innej niż singlowa wersji, ze śpiewem Nuno i zmienionym podkładem, to bardzo odprężający numer, lecz nie koniecznie pomocny w odpłynięciu myślami, a skupiający je na doskonałym tekście. Celowo na koniec zostawiłem tytułową "Eternię", która jest esencją przekazu Eldo i całej jego płyty. Idealna na koncert - może mniej koncertowy tekst, ale Grammatik też nie miał koncertowej płyty, a jakoś odbyli mnóstwo udanych występów, dlatego już wyobrażam sobie jak ludzi dobrze bawią się w rytm dynamicznego podkładu Zjawina.

Muzyka na tej płycie jest jakby tłem, mającym podkreślić słowa, a nie nachalnie zwrócić na siebie uwagę. Nie myślcie jednak, że to jakiejś średniej jakości, nieświeże podkłady. Muzyka jest tak samo niezwykła jak teksty, okładka i w ogóle wszystko związane z tą płytą (łącznie z dosyć nieudanym teledyskiem). Jest to jeden w ważniejszych czynników tworzących klimat. Bitami w większości zajęli się Ajron i Webber. Podkłady tego pierwszego charakteryzują odważne próbki perkusji, oryginalne bity oraz Noonowsko dobrane i pocięte sample (nie na darmo nazywa się go "podopiecznym" Noona). Są to bardzo smutne podkłady, na forum pewnie nazwą je "zamulatorami". Trzeba jednak przyznać, że takie właśnie pasują do niektórych tematów. Duże wrażenie zrobił na mnie instrumentalny skit jego autorstwa. Webber natomiast wnosi do tego albumu bardziej pozytywne, mniej mroczne, cieplejsze brzmienia (oprócz dynamicznych "Mędrców z kosmosu"). Dzięki jego podkładom Eldo nie wypada na tak ponurego typa, jakim mógłby się wydawać, gdyby wszystkie bity zrobił Ajron.

Muzykę reszty producentów już po części opisałem wcześniej, pomijając jedynie Jotera, który zrobił porządny, aczkolwiek odrobinę monotonny podkład do "Odpowiedzialności" i (zdecydowanie lepszy) do "Autobusu 522".

Nowości z reguły nie powinno się nazywać klasykami od razu po ich publikacji. Skoro każdy osobiście wybiera płyty, które tak nazywa, już dziś mówię, że "Eternia" to klasyk polskiego Hip-Hop'u. Myślę, że jeżeli chodzi o treść, sposób podejścia do muzyki, to w głowach wielu dzięki niej może się dokonać pewien przełom. Powtórzę jeszcze raz: to płyta dla tych, którzy nie boją się myśleć przy muzyce.








Info
V1   rap graffiti breakdanceV1
dodano: 2003-11-26

średnia ocena: 7.75 (4)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
san
Autor: san   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:44:27, 16-07-04
a dzis na pewno mozna powiedziec, ze Eternia to klasyk. malo. Eldo to klasyk.

marASS
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:24:02, 06-08-04
szczerze gratuluje ósemak.....mógłbyś chociaż wyjaśnić czemu...huh żal mi takich dzieci :/

Uciex
Autor: Uciex   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:12:56, 12-08-04
Wreszcie usłyszałęm prawdziwy hip hop - o tym co tutaj się dzieje. Zarąbista płyta ! Czekam na następną

kaczor91
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:51:26, 23-08-04
czesc mam 13 lat jestem z ełku słucham bardzo duzo hh z calego swiata farncuski hh niemiecki stanowy rosyjski itd. napisałem 7 textow ktore chcialbym nagrac ale ejst problem nie mam botow jezeli ktos by mogl mi pomoc to prosze o kontakt moj numer gg 3977372

kaczor91
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:52:05, 23-08-04
czesc mam 13 lat jestem z ełku słucham bardzo duzo hh z calego swiata farncuski hh niemiecki stanowy rosyjski itd. napisałem 7 textow ktore chcialbym nagrac ale ejst problem nie mam botow jezeli ktos by mogl mi pomoc to prosze o kontakt moj numer gg 3977372

anonim
Autor: esteka   Link do posta
10:16:39, 04-09-04
Eldoka zdecydowanie podwyzszyl poprzeczke lirycznie nie staniesz kolo niego duze pozdro i total respekt Oby takiej jakosci hip hopu w Polsce nigdy nie zabraklo Mam nadzieje ze o tej plycie bedzie jeszcze dlugo glosno

anonim
Autor: nTc   Link do posta
21:39:37, 18-09-04
MISTRZ ELDO MISTRZ! między innymi to opowieść o tym co tu dzieje się naprawde

anonim
Autor:    Link do posta
18:21:47, 24-09-04
a 1 grudnia powinna w sklepach pojawic sie nowa plytka eldo

anonim
Autor: katarzynka1333@wp.pl   Link do posta
19:01:03, 16-10-04
Dwa slowa ZetAJotEBeIeSTea PLYTA

mlodyraul
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:03:48, 18-10-04
Płyta jest generalnie ekstra, takie utwory jak Tylko słowa, Plaza czy Połamany ludzik to już prawdziwe klasyki polskiego hip-hopu, po tej płycie czuje wielki szacunek do eldoki, wielkie pozdro, 3maj tak dalej stary

anonim
Autor: hw4st(chime0ne)   Link do posta
22:28:11, 22-11-04
Eternia: Według mnie zajmie zasłużone miejsce wśród klasyków. Może nie pierwsze, ale baardzo wysokie. Czy ta płyta jest zbyt smutna? Napewno jest weselsza od szarości dnia codziennego i rzeczywistośći. ELDO - TAK TRZYMAJ! PEACE!

anonim
Autor: Exel   Link do posta
20:03:17, 05-12-04
Ta płytka potwierdzila ze eldo jest jednym z najlepszych mc's w polsce Jednyny minus tej płytki to to że większość piosenek jest krótkich

anonim
Autor: zbyh   Link do posta
17:17:28, 10-12-04
czs na następną z cyklu moich krwiopijczych recenzji dziś "eternia" dziś też krócej niż ostatnio(patrz pezet /noon recenzje płyt "muzyka klasyczna") eięc do rzeczy eternia taaaa miód na moje serce zwłaszcz w epoce:DZIEWCZYNO JAK WINO.......eldo pokazał na eterni to co w nim dardzo cenie mądre teksty właśnie one i jego głos to mega mieszanka jednak nie zawsze jest tak krwiopijczo. Zbyszek z siemiatycz

anonim
Autor: Ara   Link do posta
23:59:20, 17-12-04
Cała płytka jest świetna, teksty trafiają do mnie w 100% :D Dla mnie najlepszy kawałek to PLAŻA " i zamiast plaży znów miasto..." Pozdrawiam Geperd Edyte :D

anonim
Autor: aightttt?   Link do posta
02:56:51, 20-12-04
jedyna w swoim rodzaju ,niecodzienna Eternia . Feel It

anonim
Autor: 100lec   Link do posta
20:46:24, 23-12-04
rozkincie texzt z plyty w kawalku polamany ludzik : od kilku tysiecy lat ciagle mieszkaja obok ja juz wiem pozdro

anonim
Autor: sha   Link do posta
09:04:56, 18-01-05
ta plytke poprostu trzeba miec! wszystkie kawalki sa na wysokim poziomie choc ja najbardziej lubie 'chodz ze mna' 'tylko slowo' 'plaza' i 'autobus 522' :] 'oryginalny pilsner' - no to juz gorzej... :P nie wiem co jest lepsze: rymy czy tematy... polaczenie wszystkich elementow sprawia ze plyte uwazam za jedna z najlepszych hh produkcji (okob koniec zartow i nic dziwnego łony) :]

anonim
Autor: rasta fa   Link do posta
12:13:13, 01-03-05
Po prostu bardzo dobra płyta, amerykańskie produkcje sie chowają. Mnie sie najbardziej podobają kawałki "List z ziemi" i "Chodź ze mną"

ja$u_ziooom
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:15:54, 28-03-05
Nonono, qrde jedna z najlepszych płyt qrcze czeba przyznać! Żaden kawałek nie zawodzi(only Oryginalny pilsner mi nieprzypasił) a reszta, no qrna MISZCZOSTWO! Klasyk POLSKIEGO RAPU! MUSSSSSSS dla każdego hip-hop mana hehe. Pozdrówki

Don_Vito_Corleone
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
18:31:56, 08-04-05
Klasyk jak nic.

piter_mks
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:27:40, 14-05-05
Miała być świetna płyta i taka jest. Polecam tym, którzy nie mają jej w swojej kolekcji...

nemo9293
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:51:46, 08-08-05
jeszcze nie sluchalem ale jak dobra to zaraz przeslucham :D

anonim
Autor: zbyh   Link do posta
21:16:14, 13-08-05
witam ponownie moich czytelników (bo mam już stałych czytelników) recenzja którą się dzisiaj zajmę to wyjątkowo trudna materja dlaczego bo mam zamiar wziąć na warsztat płytę Eldo "Eternia"która jest utrzymana w charakterystycznym dla Eldoki stylu a więc podkłady są fenomenalne a teksty jak zwykle pełne szczerego górnolotnego wręcz filozoficznego przekazu tekstami zajmę się w każdej piosence wyraże też swoje zdanie na temat każdej piosenki z osobna więc do rzeczy "Tylko słowo" już na wstępie mamy świetną piosenkę w której Eldo pisze o tym jak z jego życiowej pasji ludzie robią biznes albo niepoważną szczeniacką Modę która minie a tak nie jest bo on "piszę tylko teksty do bitu"ten utwór bardzo do mnie przemawia a bit do niego jest super drugi klippromujący płytę "Chodź ze mną" utwór z niesamowitym tekstem w którym Eldo nakłania młodego człowieka do tego by szedł swoją własną drogą mówiąc "chodź ze mną" miał na myśli to by jego piosenki były głosem zdrowego buntu "odważ się podnieść ręke i chodź" mógłbym to nawet porównać do Herbertowskiego nawoływania do tego "byś szedł prosto z unieśioną głową" piosenka bardzo mi się podoba "Mędrcy z kosmosu" tekst o ludziach którzy chcą wiedziedź o Eldo więcej niż on sam Eldoka piętnuje w utworze tytułowych Mędrców z kosmosu czyli tych którzy próbują wskazywać mu drogę choć nie widzieli go na oczy bazują na spekulacjach i sami nie do końca potrafią poukładać swoje życie a jednocześnie sam zadaje sobie pytanie o to czy dobrze poznał swoją osobowość "ten wie tamten wie tylko ja nie wiem może coś przeoczyłem a może nie znam sam siebie" pomyślcie sami ilu znacie takich osób piosenka bardzo do mnie przemawia i ma bardzo dobry bit pierwszy klip promujacy krążek "Oryginalny pilsner(My!) tekstu z pierwszej zwrotki nie opiszę gdyż jej nie rozumiem a to dla tego że jest po czesku natomiast Eldo rapuje o tym że są ludzie dla których to co robią jest ważne i ma znaczenie mimo niepoważnego traktowania hip hopu natomiast Pius nawija o tym że życiu ważna jest pasja w której możemy się spełniać i dać coś od siebie utwór według mnie pełen przekazu(ten ostatni raper dziś jest znany z 2 cztery 7) "Odpowiedzialność" w tej piosence Eldo rapuje o tym aby nie zachłystywać się przesadnie rapem bo choć jest pełen przekazu jest też pełen pogoni za forsą show biznesem i łatwymi przyjemnościami przestrzega aby brać odpowiedzialność za to jakiego rapu słucha i kto co wychowa nasze dzieci "Zza szyby" utwór który jest jakby kontynuacją poprzedniego mówiący o tym że rap śię z popowił "hip jest nawet las ketchup" "Plaża" utwór mówiący o tym że dziś odeszły ideały i wartości bardzo głęboki w treść "Autobus 522" Eldo porównuje życie do autobusu w którym każdy ma swój cel podróży "Myśli (ring ring)" utwór o tym że każdy musi mieć coś w czymś się spełnia a jednocześnie mówi że czasem nie wyrabia "Eternia" koleiny kontynuator myśli poprzedniego utworu każdy winien mieć coś co pozwala uciec mu od świata tytuowy track i trzeci klip z płyty "Połamany ludzik" tekst o tym że jesteśmy takim połamanym ludzikiem który jedynie wyglada na śiłacza Eldo jako przyład podaje Boga i lucyfera "List z ziemi" tu Eldo mówi o tym że czasem chcę od wszystkiego odpocząć podsumowujac pełne przekazu teksty bity do których nie mogę się przyczepić i głos Eldo to fantastyczna mieszanka płyta jestskierowana do młodych ludzi ale jestem skłonny stwierdzić że jest dla nich za trudna apsolutna lektura obowiązkowa polecam gorąco i pozdrawiam Zbyszek z Siemiatycz

anonim
Autor: PedoBe   Link do posta
13:03:50, 23-09-05
Najlepsza płyta hiphopowa jaką kiedykolwiek słyszałem

anonim
Autor: Serpente   Link do posta
11:16:54, 08-12-05
ELDO, TAK TRZYMAJ CHŁOPIE!!!!

anonim
Autor: Skubek   Link do posta
00:15:11, 07-02-06
Klasyk który można postawić obok Grammatik'a - Światła miasta

anonim
Autor: ?   Link do posta
22:58:10, 17-02-06
Na tej płycie nie ma lepszych czy gorszych kawałków wszytkie są eleganckie. Polecam!!!

anonim
Autor: ziooooooooooooom   Link do posta
21:10:58, 26-03-06
najlepsza plyta respekt

nick!
Autor: nick!   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:57:10, 01-05-06
"Połamany ludzik" tekst o tym że jesteśmy takim połamanym ludzikiem który jedynie wyglada na śiłacza Eldo jako przyład podaje Boga i lucyfera


Tekst jest o Bogu i czlowieku :)

Szalony Kefir
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:59:35, 16-06-06
Bardzo dobra płyta.Napewno w czołówce klasyków.

anonim
Autor: Pinacolada   Link do posta
10:18:46, 28-06-06
I tak nadal najlepszy album Leszka

anonim
Autor: Castor   Link do posta
19:12:25, 01-09-06
Eldo jest moim zdaniem, jednym z najlepszych raperów w polsce (obok Libera i O.S.T.R'a). Co do płytki, mogę śmiało powiedzieć, że jest jedną z najlepszych w mojej kolekcji... Ulubione kawałki: "chodź ze mną", "mędrcy z kosmosu", "plaża", "autobus 552" i "połamany ludzik".

Autor:    Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:06:04, 21-02-07
Nie znam lepszej plyty, ktora sie ukazala w polskim rapie.

anonim
Autor: b   Link do posta
14:11:24, 21-03-07
b

anonim
Autor: bleblewor   Link do posta
20:12:35, 23-06-07
muzyka powazna i klasyczna jest lepsza pezia i noona sa lepsze

anonim
Autor: bilon18   Link do posta
00:39:11, 29-07-07
dla mnie dobra plyta.Ja mam 13 lat ale troche polskiego hh pszesluchalem
. wydaje mi sie ze na dzis to najlepsza plyta ktura nagral Eldo,lepsza nawet od świateł miasta kture nagral z Jotuze pod nazwom Grammatik

maniex91
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:40:14, 10-02-08
Genialna plyta !! jedna z najlepszych jaka slyszałem  !

anonim
Autor: jhkl   Link do posta
18:05:16, 26-02-08
Eldo kiedyś umrze... ale jego muzyka jest nieśmiertelna! ;)

Autor:    Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
09:02:17, 11-06-08
Eldo jest jednym z czołowych raperów.

UTYLIZATI
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
12:15:48, 31-10-09
cumpower to kurwa

Autor:    Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:44:55, 22-11-09
tyle lat a płyty wciąż sie słucha,

anonim
Autor: MCdos   Link do posta
19:08:00, 17-11-12
Tyle lat, a nie wracam do niczego z dawnego rapu.

Autor:    Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:46:59, 11-09-15
Autor: MCdos   Link do posta
Host: ---.neoplus.adsl.tpnet.pl 19:08:00, 17-11-12 Tyle lat, a nie wracam do niczego z dawnego rapu.

+
Ładnie historyk rozjebał.

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 5 + 2 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-3-80-160-29.compute-1.amazonaws.com (3.80.160.29). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.