Aby zapewnić prawidłowe działanie strony oraz żeby hajs się zgadzał używamy ciasteczek.
Szczegółowe informacje
button_zwin_rozwin

hip-hop.pl »

O.S.T.R. - HollyŁódź

 O.S.T.R. rap graffiti breakdance video

O.S.T.R. - "HollyŁódź"

(2007, Asfalt Records , Album)
Muzyka rap hip-hop mp3 O.S.T.R. - HollyŁódź,
Âśrednia ocena: 9.71 (38)
Zaloguj siĂŞ aby oceniĂŚ album.
PosÂłuchaj utworĂłw z O.S.T.R. - HollyŁódź
  • 01.Intro
  • 02.Brzydki, Zły i Szczery
  • 03.Brother On The Run (feat. Craig G)
  • 04.Daj Mi Pracę
  • 05.Do Tego Bitu
  • 06.Historia Stylu
  • 07.Cokolwiek Ziom
  • 08.Czarna Miłość (feat. Dirty Diggers)
  • 09.Szkoła Latania
  • 10.Czysty Biznes
  • 11.LWC (feat. LWC)
  • 12.Afery Kosztem Nas
  • 13.Reprezentuj (feat. Zeus, Kochan)
  • 14.Chciwość
  • 15.15 Metrów Kwadratowych
  • 16.Haem Bracie To Zabija
  • 17.Ostatni Taki Sort
  • 18.Powrót Do Przeszłości
  • 19.Po Co (feat. Dan Fresh, Modry)
  • 20.Brat, Nikt Mi Nie Zabroni...
  • 21.Chwila Na Refleksję
  • 22.Dzięki...


Ostry od kiedy pamiętam zawsze był dla mnie jednym z najbardziej ambitnych hip-hop'owców. Prezentował zawsze wysoki poziom produkcji i rapu, który ciągle rósł. Dziś mam przyjemność słuchać ósmy z rzędu owoc jego pracy. Jak już wspomniałem O.S.T.R imponuje swoją ambitnością oraz tym, że praktycznie co roku wypuszcza płytę, w dodatku dobrą płytę i inną od poprzednich.

"HollyŁódź" jest chyba albumem o najbardziej pozytywnym klimacie, pełnym funkowych jak i jazzowych sampli i tekstów z ciekawymi przesłaniami. Jak dotąd moim ulubionym albumem Ostrego był "Jazz w wolnych chwilach", lecz ten najnowszy twór zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie. Płyta zaczyna się długim Intrem, z jak zawsze dobrymi schratchami i cutami Haema, potem następuje dwa razy zmiana bitu i wita nas Ostry ze swym flow i produkcją. Dalej Ostry jest Ostrym, nie zmienił się odnośnie klejenia bitów i tekstów, które nabierają śmiesznych przesłań w poszczególnych kawałkach. Podkłady zrobiły także na mnie duże wrażenie."Brother On The Run", czyli kawałek z Craigiem G, który na prawdę dobrze poleciał, a jeśli ktoś będzie miał problemy ze zrozumieniem jego tekstu, niech oglądnie klip, który jest dokładnym odzwierciedleniem tekstu. Jeszcze jedno co mnie zaskoczyło w HollyŁódz to wklejanie wokali, które pięknie się zlewa z bitem. Naprawdę dobry efekt."Daj mi pracę" to także dobry kawałek, który odnosi się do sytuacji w Polsce jaką jest duży licznik wyjeżdżających za pracą ludzi. Jednym z moich faworytów na płycie jest "Do tego bitu", w którym można się trochę pośmiać. "Czarna Miłość" podobnie trafia w gusta, a mówi o miłości do winyli. Gościnnie wystąpili tu Dirty Diggers czyli ziomki Ostrego z Anglii. Bardzo przyjemny bicik z przyjemnym basikiem i przyjemną pętlą oraz wokalem gdzieniegdzie zamieszczonym. Tak więc ogólnie bardzo przyjemny kawałek. Kolejnym trackiem jest "Szkoła latania" czyli bit Oestera z pokazem schratchy Haema. Na płycie znajduje się także kawałek prezentujący skład LWC czyli Ostry i Afront o niepowtarzalnej tematyce LWC (LódWódziaCytryna).

Autor na płycie jest ostry, szybki i dobitny, aczkolwiek mam wrażenie, jakby urozmaicił swoje flow. Kolejnymi gośćmi na HollyŁodzi to Zeus i Kochan w kawałku "Reprezentuj", w którym nie podoba mi się narzucony efekt w refrenie, ale to chyba jedyne co mogę zarzucić tej płycie, dlatego robię to z czystym sercem. Teraz nadszedł czas na moje ulubione kawaliny, czyli "Chciwość" i "15 metrów kwadratowych". Pierwszy z nich to bardzo oryginalny pomysł na realizację kawałka, na prawdę tłusto. "15 metrów" to z kolei krótki opis pokoju Ostrego. Kawałek jest miejscami zabawny, a wszystko uzupełnia syta dawka grrrubego bitu. Następna pozycja na płycie to "Haem bracie to zabija" czyli niespełna dwie minuty kolejnego popisu Haema.

A teraz nikt mi nie zabroni puścić piętnasty raz "HollyŁódź", bo warto. Na koniec dzięki Ostremu za tak konkretny album. Płyta zawiera 22 kawałków plus ukryty track na "Dzięki". Album jest jak dotąd najlepszym w roku 07. Bity, pomysły i flow, które jakby jest bardziej umuzykalnione daje naprawdę przezajebisty efekt. Polecam.


Info
en (de auts..., 31 lat
mężczyzna, Milicz
dodano: 2007-03-12

średnia ocena: 5.00 (4)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować


O.S.T.R. już nas przyzwyczaił, że średnio co rok możemy posłuchać nowej płyty. Tym razem nie jest inaczej, album "HollyŁódź" wyszedł dokładnie rok po krążku "7", czyli 23 lutego 2007. Ostry od początku swojej kariery nagrywa dla Asfalt Records, co w przypadku tej płyty również się nie zmieniło. Kolejnym faktem jest to, że nawet okładka "HollyŁódź" jest podobna do "7", tylko tym razem Adam ma czerwoną bluzę Drużyny Rugby z Walii. Po tych słowach mogłoby się wydawać, że O.S.T.R. Już niczym nas nie zaskoczy, ale jednak nie można tak tego ująć, ponieważ muzyka na płycie jest niezwykle oryginalna. Ostry planował krążek jako utrzymany w konwencji "Powrót do przeszłości", co w tym wypadku niesamowicie dobrze wyszło.

O.S.T.R. przez jednych uważany za najlepszego rapera, przez innych za najlepszego freestylowca, rapera, który najlepiej w Polsce potrafi rozbawić publiczność na koncercie, oraz za utalentowanego beatmakera. Wszystkie te cechy są prawdą, ponieważ chyba nikt w Polsce nie ma takiego warsztatu słowa przy tak dobrych bitach. Ostry przyznaje się, że jest złodziejem i kradnie sample, nawet już w intro jest fragment wycięty ze starej piosenki, która głosi "Okradał niebo z gwiazd, darował słońcu złoto i księżycowi blask". Jest w tym dużo prawdy, bo Adam ma talent w uczynieniu z małego sampla dobry beat. Nie jest to kwestia samego dodania perkusji i już jest kawałek, na jakim to patencie wyszli członkowie ekipy Jeden Osiem L. Album powstawał na motywie "Powrót do przeszłości", i Ostry tak się tego trzymał, że nawet nagrywanie starał się zachować w 'starym systemie'. Nagrywanie płyty było oparte na takim sposobie, którym nagrywano muzykę w latach 70, czyli wszystko w analogach przepuszczone przez universal audio. Technika ta jest trudna, ponieważ najlepszy efekt selektywnego brzmienia uzyskuje się tylko w sytuacji, gdy utwór jest nawinięty cały od razu, bez żadnych cięć wokalu.

Płyty nie można nazwać monotonnej, ponieważ Adam najwyraźniej nie potrafi nudzić swoim flow i niezwykle oryginalnymi patentami. Nigdy nie można być pewnym, co w danej chwili zrobi O.S.T.R., przekonałem się o tym słuchając "HollyŁódź". Patenty na urozmaicone kawałki są wprost oszałamiające, bo Adam używa wielu sposobów, od przyśpieszania tempa na kilka wersów, przez podśpiewywanie aż po udane naśladowanie zwierząt. Ostry rozbawia do łez w kawałku "Brzydki, zły i szczery" udając kaczkę w fragmencie: "Ciągle kwa kwa/ku**a kwa kwa/przestań gmatwać/chu***a ta trwa/a tu kwa kwa kwa kwa kwa kwaa...", oraz osła "Chciałbym być osłem i na wszystko robić ihoo!/Pewnie zrozumiałbym kaczkę co w dziobie ma lichoo!". Adam udowodnił również w kawałku "Do tego bitu", że potrafi pojechać niższym głosem w klimacie zbliżonym do hardcore. Płyty nie można uznać jako dynamiczną, ani też spokojną, rzecz można, że jest na pół, ponieważ jest sporo spokojnych utworów nawiązujących do starszych kawałków, chociażby z płyty "Jazz w wolnych chwilach", jak i sporo dynamicznych. Płyta jest całkiem inna od poprzednie pt "7", ponieważ jest przepełniona funkowymi i jazzowymi samplami, oraz zawiera minimalne ilości elektroniki, której przy Siódemce było sporo.

Szereg gości spełnił swoje zadanie, dodatkowo ubarwiając album, oraz pokazując światowy poziom muzyki. Nowojorczyk Craig G doskonale się spisał w utworze "Brother On The Run", do którego również animowany teledysk, którego twórcami są Michał Poniedzielski i Remik Wojaczak. Kolejni w kolejności goście, i znowu zza granicy, tym razem Dirty Diggers, który wystąpili w utworze "Czarna miłość". Kolejny featuring już jest w polskich klimatach, mianowicie jest to utwór "LWC" z udziałem ekipy o tej samej nazwie, do której należy O.S.T.R. oraz członkowie ekipy Afront, którzy spisali się wyśmienicie. Jeżeli jeszcze nie jest wam mało gościnnych występów, to kolejną propozycją Ostrego jest kawałek "Reprezentuj" opowiadający o Bałutach, przez co nie trudno się domyślić, że gościnnie jest Zeus i Kochan, którzy spisali się dobrze, ale jednak bez rewelacji. Żeby nie było, to jeszcze nie koniec, ponieważ w kawałku "Po Co?" Wystąpili znajomy Adama z Wielkiej Brytanii, czyli Dan Fresh reprezentujący skład Skill Mega. Oprócz niego można usłyszeć Modrego, który ciekawie się spisuje. Przy tworzeniu płyty w znacznej części pomógł DJ Haem, który na całej płycie wykonał skrecze, których nie za dużo, ani nie za mało. DJ ma nawet osobny track na płycie, który jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla jego twórczości, czego efektem jest półtorej minuty tłustych skreczy.

O.S.T.R. powiedział, że to jest jego najlepsza płyta, ale czy najlepsza to nie mogę powiedzieć, przede wszystkim jest inna. Osobiście uważam, że jednak płytka jest najciekawsza z dotychczasowych krążków Adama, ponieważ nie boi się on eksperymentować z głosem. Jeżeli krążek nie osiągnie statusu chociażby złotej płyty, to zaświadczy o tym, że Polscy hip-hop'owcy nie mają gustu, i nie potrafią docenić naprawdę dobrego rapu.


Info
JBL, 29 lat
mężczyzna, Wolsztyn
dodano: 2007-03-01

średnia ocena: 8.00 (6)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować


Od początku swej kariery O.S.T.R. zdążył nas przyzwyczaić do częstego wydawania kolejnych albumów, które ukazują się mniej więcej w rocznych odstępach. Nie inaczej jest tym razem, bowiem niemal dokładnie w pierwszą rocznicę premiery albumu "7" światło dzienne ujrzała już ósma płyta Adama, tym razem pod tytułem "HollyŁódź". Materiał wydano oczywiście nakładem Asfalt Records, w którym ukazały się wszystkie wcześniejsze płyty łódzkiego artysty.

Oczekiwania związane z tym krążkiem były ogromne, a atmosferę podgrzewał nawet sam Ostry, który stwierdził, że jest to jego najlepszy album w karierze. Te słowa zdawał się potwierdzać świetny singiel wypuszczony jakiś czas temu, aż w końcu kilka dni temu gotowy album trafił do sklepów i niemal natychmiast rozgorzała gorąca dyskusja na jego temat, a poniższy artykuł będzie moim prywatnym głosem w tej debacie.

Po kilku przesłuchaniach mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że opinia Ostrego o swoim najnowszym dziele była w pełni uzasadniona. Nie wiem czy "HollyŁódź" to jego najlepszy longplay bo gusta są różne ale pewne jest, że płyta nagrana jest na wysokim poziomie. Klimatem nawiązuje raczej do "Jazzurekcji" czy "Jazzu w wolnych chwilach", jest przepełniona ciepłymi jazzowymi i funkowymi samplami z lat siedemdziesiątych. W przeciwieństwie do poprzedniej płyty elektroniki mamy tu stosunkowo niewiele, chociaż są momenty kiedy staje się ciekawym uzupełnieniem żywych instrumentów. Całość utrzymana jest raczej w spokojnym, nostalgicznym klimacie skłaniającym do refleksji i chill out'u. Z drugiej strony żeby całość nie zamulała zdarzają się dynamiczne akcenty jak choćby singlowe "Brother on the run", które w połączeniu z kapitalnym klipem tworzy świetny i tajemniczy efekt. Oczywistą rzeczą jest, że za produkcję w całości odpowiada sam O.S.T.R., a jedynie za deckami stoi etatowy turntablista Ostrego czyli DJ Haem.

Rap Adama jaki jest każdy wie. Technicznie już od kilku płyt prezentuje wysoką, ustabilizowaną formę i nie inaczej jest na "HollyŁódź". Charakterystyczne, nieco chropowate flow, świetne wyczucie rytmu i wzorowe płynięcie po bicie. Nie ma się do czego przyczepić. Tekstowo również jest dobrze chociaż nie bez skazy. Może podobać się wielość podjętych tematów, poczucie humoru, a kiedy trzeba także bezkompromisowość. W kawałku "Do tego bitu" bez pardonu obchodzi się ze złośliwymi, natrętnymi sąsiadami, którzy ciągle przeszkadza głośne słuchanie muzyki. Ciekawy motyw mamy w "Czarnej miłości" gdzie Ostry bardzo czule, wręcz intymnie opowiada o swojej miłości do ... winyli. Niewtajemniczony słuchacz mógłby wręcz odebrać to jako tekst o kobiecie, a tu taka niespodzianka. Bardzo dobry pomysł ! W kilku numerach pojawia się motyw biedy w Polsce i emigracji zarobkowej, którą kapitalnie kwituje w "Daj mi pracę" stwierdzeniem: "Co jest durnie? Bezrobocie spada głąby/ Bo wszyscy młodzi dawno skumali gdzie jest Londyn". Adam nie byłby sobą gdyby nie powiedział kilku "ciepłych" słów o politykach. I żeby nie było tak słodko to muszę stwierdzić iż mnie to trochę irytuje, bo opinie polityczne wygłaszane przez Ostrego brzmią populistycznie i są oparte na stereotypach. Dużo więcej wniosłaby próba kształtowania postaw obywatelskich niż bezsensowne powtarzanie pustych sloganów. Pomijając to polityczne faux pas należy odnotować kilka ciekawych gościnnych udziałów, z pośród których zdecydowanie najlepiej wypadają obcokrajowcy z Craigiem G na czele, który dał bardzo dobrą zwrotkę do singlowego "Brother on the run". Dobrze wypadają też Dan Fresh i Dirty Diggers z kolei polscy mc's niczym szczególnym się nie wyróżniają.

Chociaż rok 2007 ledwo się zaczął to już teraz wiele wskazuje na to, że będzie kolejnym, w którym O.S.T.R. mocno namiesza na rodzimej scenie hip-hop, tym razem za sprawą najnowszego krążka "HollyŁódź". Czy jest to album roku okaże się za około 10 miesięcy ale już dziś można śmiało stwierdzić, że będzie jednym z faworytów w tym wyścigu. Bo to dobra płyta jest.


Info
DR.SLAFF, 37 lat
dodano: 2007-02-26

średnia ocena: 9.50 (6)
Aby ocenić recenzję musisz się zalogować
anonim
Autor: Tomasss   Link do posta
14:18:05, 26-02-07
niby chwali koles ta plytke ale bez przekonania, kupilem plyte w dzien premiery i powiem szczerze ze mi sie srednio podobala, ale teraz patrzac z perspektywy kilku dni uwazam ja za dobra,ale napewno nie najlepsza w dorobku Ostrego

POPCZASTY
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:49:40, 26-02-07
w pt ide do empiku :)

deszcz
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:18:58, 26-02-07
smierdzi chujem zenada recka

anonim
Autor: -=DaRo=-   Link do posta
13:56:08, 27-02-07
płyta hmm...myślę że trzeba się zaszyć na kilka dni i posłuchać w ciszy płytę moim zdaniem bardzo dobra...dzięki za to że jesteś tym samym typem do końca...brat,nikt mi nie zabroni...to są też syte kawałki na albumie i nie tylko...piona

brdsrc
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:41:05, 27-02-07
Bardzo wyrównana płyta. Mimo, że cała jest świetna, brakuje mi z dwóch "fajerwerków" które można odtwarzać ciągle. Ogólnie 8/10 ponieważ Adaś nam się przejarał.

anonim
Autor: mpsq   Link do posta
15:16:59, 27-02-07
najlepsza płyta ostrego lepszej nie wydał ale licze na to że wyda jeszcze lepszą

SAD
Autor: SAD   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:25:38, 27-02-07
sciagnalem prawilnie ta plyte w dzien premiery przesluchalem zaledwie pare kawalkow i juz od tamtej pory nie wrocilem do tej plyty, wogole nie moge sluchac tych solowych plyt ostrego, wogole chyba zadnej z jego plyt ktore mam nie przesluchalem od 1 do ostatniego numeru, poprostu nie moge

anonim
Autor: ;]   Link do posta
15:45:09, 27-02-07
Autor: SAD
Dodany: 2007-02-27 15:25:38 Host: [ukryty - użytkownik zarejestrowany] sciagnalem prawilnie ta plyte w dzien premiery przesluchalem zaledwie pare kawalkow i juz od tamtej pory nie wrocilem do tej plyty, wogole nie moge sluchac tych solowych plyt ostrego, wogole chyba zadnej z jego plyt ktore mam nie przesluchalem od 1 do ostatniego numeru, poprostu nie moge


wlasnie w tym tkwi blad bo zwykle za ktoryms przesluchaniem zaczynamy jarac sie plyta czy doszukiwac sie roznych "smaczkow" np. podjazd pod lecha walese i jego obecnosc na gg :D

anonim
Autor: todahh   Link do posta
15:46:49, 27-02-07
Adaśa ja kocham to co robisz od 1 minuty Twojej kariery do ostatniej minuty Twojego krążka:)  PiS (jebać heh)

anonim
Autor: 23q3t34t   Link do posta
15:47:44, 27-02-07
www.flow.isu.pl zajebiste ceny i promocje

Bryn
Autor: Bryn   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:55:16, 27-02-07
najlepsze płyty O.S.T.R.ego to TABASCO i MASZ TO JAK W BANKU...  z nowej płyty tylko 3 kawałki spoko... reszta ~~

anonim
Autor: osa co pali lolki   Link do posta
16:00:35, 27-02-07
palcie lolki !

hardcorowa_nuta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:04:34, 27-02-07
Kurde mnie tez sie nie widzi OSTREGO plyta nie jest w moim guscie ale zapewne wiele nie straci na tym ze ja go nie lubie bo wielu sie podoba i to najwazniejsze! troche mnie smiesza teksty jak o jakims hardcorze nawija ;) sorki fani OSTREGO ale hardcorowiec to z niego taki ze jara lole i nagrywa rap a za dzieciaka mama go na skrzypce zapisala ;) moze i zna jakichs wariatow ale z niego to raczej wariat nie jest choc raper dobry mimo ze nie w moim guscie !!

anonim
Autor: alewyzwalyjestescie;/   Link do posta
16:07:28, 27-02-07
po co wy piszecie, ze jestescie pierwsi?;/ i tak nikogo to nie obchodzi, a post przewaznie znika po kilku dniach;/


recka wyraza dokladnie to co mysle o plycie;]

anonim
Autor: Zielony ludek   Link do posta
16:10:00, 27-02-07
"najlepsze płyty O.S.T.R.ego to TABASCO i MASZ TO JAK W BANKU...  z nowej płyty tylko 3 kawałki spoko... reszta ~~"

No tak, bo tam masz wszystko łopatologiczne a tu trzeba ruszyć deklem i jarać się brzmieniem jakie miał hip hop kilkanaście lat temu po tej "dobrej" stronie Atlantyku.

RAFUS
Autor: RAFUS   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:12:25, 27-02-07
ta plyta jest dosc slaba w sumie...
7 bylo lepsze
zawiodlem sie

anonim
Autor: duhh   Link do posta
16:19:03, 27-02-07
zgadzam się z SAD i Brynem - tylko Tabasko i MTJWB dają radę, reszty O.S.T.R. nie da się słuchać z powodu idiotycznych, niespójnych tekstów - co z tego żesą jazzowe sample, skoro płyta nudzi się po 2 kawałkach?
Nie zgadzam się z dr Slaff, jednak uważam, że pisze on znacznie lepiej, niż np. Hubert Musiał - debil z "Dziennika", ten sam, którego Tede z dissował w kawałku "Kilkaset słów prawdy". Oto najbardziej idiotyczne cytaty z Musiała:


"Na Hollyłódź nie ma złych kawałków"

"Łódzki raper nie jest jednak muzycznym kameleonem"

"OSTR bowiem pozostaje jednym z nielicznych (nie tylko polskich) raperów, którzy patrzą na świat rozciągający się dalej niż osiedlową ławkę"

"OSTR mimo swoich 27 lat pozostaje kimś w rodzaju zakochanego złodzieja"


hardcorowa_nuta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:20:35, 27-02-07
OSTR zakochany zlodziej ;) hehe dobree... zlodziej co na skrzypcach przygrywal bo rodzice w niego inwestowali zeby mial dobra przyszlosc taki zlodziejacha z tego OSTREGO!!

kalerowy!
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:24:22, 27-02-07
zajebista płyta. non stop tylko to leci w moim odtwarzaczu

wróbelek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:30:02, 27-02-07
taka sobie , paroma kawałkami się jaram , w szczególnosci ,,czarną miloscia''
płyta jak płyta , dostałem to czego się spodziewałem. wiecej mozna bedzie powiedziec po kilkudziesieciu przesluchaniach.

ChArLeS
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:35:32, 27-02-07
Jest to album na który czekałem już od dawna... I na pewno mogę powiedzieć, że się nie rozczarowałem. Dla mnie album bardzo dobry, wnoszący coś nowego, świeżego do polskiego rapu. Czy jednak jest to najlepszy album O.S.T.R.-a? W moim przekonaniu chyba nie, ale na pewno tą płytę powinien mieć każdy miłośnik solidnego rapu.

P.S. Jasne, O.S.T.R. trochę przesadza ze swoją opinią na temat polityków, chociaż z drugiej strony nie można  się mu dziwić... To co dzieje się w naszej "IV RP" jest po prostu żałosne. A czy tu pachnie populizmem? Mi się zdaje, że to trochę za mocne słowno.

Pozdrawiam.

TRUSKAWA
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
17:37:46, 27-02-07
dobra płytka w całości

anonim
Autor: duhh   Link do posta
18:04:40, 27-02-07
Oto kolejne idiotyczne cytaty z Musiała:

"OSTR podobnie jak Prince jest przypadkiem nadproduktywności" (?!)
"Rewolucyjna płyta mistrza hiphopowej nawijki" (to tytuł całego artykułu)



anonim
Autor: Zio   Link do posta
19:43:32, 27-02-07
To jest 7 a nie 8 płytka Ostrego.

Masz To Jak W Banku 
Tabasco
30 min z zycia
Jazzurekcja
Jazz w wolnych chwilach
Hollyłódz

Chyba, że autor liczył album "Ostatnia szansa tego rapu" ale to nie płyta autorska tylko goscinne kawalki nagrane na innych płytach.

Pozdro

mihas
Autor: mihas   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
19:52:14, 27-02-07
A 7 debilu ZIO

DR.SLAFF
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:07:03, 27-02-07
Dzięx mihas chociaż tego debila nie popieram. Do tego jeszcze POE.



;)

anonim
Autor: j$   Link do posta
20:17:05, 27-02-07
średnia prowokacja z tą siódmą a nie ósmą płytą ostrego:P 1+2=3 ;) a plyte wlasnie sprawdzam i poki co bardzo pozytywnie. pzdr

dejvid
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:39:18, 27-02-07
Płytka kozak, kupiłem już... 25 zł nie poszło w błoto wszystkie tracki wyjebane :D

marcinnn
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:39:41, 27-02-07
Ci ktorzy uwazaja ze tabasko i masz to jak w banku sa najlepszymi plytami ostrego chyba zatrzymali sie w ewolucji. Tak tak Adam sie rozwija a wy stoicie w miejscu. NIe rozumiem jak mozna nazwac tekst ktorego sie nie rozumie idiotycznym...

Nie moge powiedziec
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:01:33, 27-02-07
dobra plyta jest...ona

anonim
Autor: kolaa88   Link do posta
21:08:17, 27-02-07
Bardzo dobra plytka. Moze nawet najlepsza.
Polecam

I zgadzam sie z marcinem, ostry ciagle sie rozwija i ciagle w dobrym kierunku.
1luv

..::MaX::..
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:32:29, 27-02-07
jak uslyszalem "Brother on the run" to zajalem sie na dzien dobry. Jednakze balem sie ze inne numery beda slabsze, a tym samym sie rozczaruje, ale wlaczam plyte, a tu: jeden kozak, drugi kozak, trzeci kozak, numer taki akuratny, nastepny kozak itd. Nie wiem czemu, ale z plyty na plyte tworczosc OSTRego podoba mi sie coraz bardziej. Na tym albumie praktycznie nie ma numeru, ktory bym przeloczayl bo kluje w ucho. Dobry klimat, konkretna nawijka, świetni goscie zza oceanu (z Polakow to jedynie Zeus jak dla mnie dal rade) - czyli wszystko czego mi potrzeba zeby moc sie rozkoszowac brzmieniami albumu :)

Jest jednak jednak rzecz, ktora mi sie nie podoba w tym albumie.... OKLADKA!! Bardziej chujowej to sie nie dalo zrobic??:D

anonim
Autor: smieszny   Link do posta
21:56:09, 27-02-07
śmiesza mnie goscie ktorzy cos tu naplota ze rodzice OSTRego wysylali go na nauke gry na skrzypcach i szyda z tego! Koledzy on skonczyl studia muzyczne i o muzyce wie bardzo bardzo bardzo duzo ! a sensu te opowiesci ze ostry niejest wariatem to z palca wyssales ! wiec serio niepisz takich bzdur bo chu.. wiesz itd ! pozdro dla wszystkich kumatych ! zreszta chciałbym widzieć jak mówisz mu to prosto w oczy a on cie zgniecie paroma wersami :)

ps. Adaś jesteś najlepszy  a o "Holly Łódź" niemożna powiedzieć że jest gorsza od pozostalych albumow a w sumie to nawet jest lepsza

anonim
Autor: asdad   Link do posta
22:07:23, 27-02-07
elo dobra płytka Ostrego choc osobiscie wolałem go za czasów takich kawałków jak echo miasta czy kochna polsko ale materiał i tak jest kozacki i daje do myslenie jest w nim ten przekaz a o to własciwie chodzi pordro

anonim
Autor: ja12344321   Link do posta
22:26:27, 27-02-07
o.s.t.r jest absolutnie królem polskiego rapu. mistrzowski flow, doskonała produkcja i błyskotliwe teksty. holly łódź słucham cały czas od premiery. a hejterzy tutaj niech wracają słuchać dennej monotoni produkcji w rodzaju hardkorowego brzmienia i ściagają płyty z internetu, bo widać nie dorośli do tej płyty

anonim
Autor: ja12344321   Link do posta
22:37:24, 27-02-07
żeby nie było wątpliwości, mam oryginała :) najlepszy sposób na wydanie 25zl. i nie mówcie że was na to nie stać.

hardcorowa_nuta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:05:24, 27-02-07
On mnie zgniecie wersami ;) i do tego daze ze taki z niego jest kozak tylko a nie zaden hardcorowiec! fakt muzyke ma bardzo dojrzala ja nie chce tego kwestionowac jest dobrym raperem mowie tylko co mi sie nie podoba a nie podoba mi sie to ze odwoluje sie do hardcoru a nie ma z tym nic wspolnego!

anonim
Autor: caussseyo   Link do posta
23:05:35, 27-02-07
płyta kozak fhui

anonim
Autor: zapal ze mna   Link do posta
23:14:01, 27-02-07
pierdolone forumowe pokurwy....zapierdolcie na glosniki GUNIT - GAME'a i pojezdzajcie...kurwa ludzie ejstescie tak ograniczeni jak jak liomity w neostradzie....a idzcie do chujA! przesluchaj tyle plyt co ostry...miejac na uwadze to ze umiesz angielski AHAHAAAHHAHAH ! potem posluchaja jak te bity razem z flow sa zlozone...sprobuj zorzumiec chodz ze 4 teksty z plyty i moze mozeszesz sie wypowiedziec ! Dlaz tych co wiedza co ejst Grane  ZAPIERDALAC PO ORYGINALYYYYYYYYYYYY ! niema lepszej plyty na PL rynku...ta kurwa cala molesta... to robi pauke na zakrecie...elO !

hardcorowa_nuta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
23:19:15, 27-02-07
A ty kto jestes taki sam leszcz jak reszta jedziesz tylko i sie spinasz ja tylko mowie swoje zdanie o tej plycie bez takich wjazdow mowie prawde a ty co jakies stereotypy internetowe ze molesty slucha glab a OSTREGO najmadrzejsi taki madrala jestes? wez gosciu sie zastanow zamocz leb w kiblu i spusc wode bo chyba rap ci pranie z mozgu zrobil i myslisz ze jestes juz przekozak bo OSTREGO sluchasz i brendzujesz sie jak nawija o zlodziejach o ktorych pojecia nie masz takie zycie ziomek obserwuje od dawna kto czego slucha i raczej sie nie myle ;) jestes pewnie studentem albo jakims dzieciakiem z dobrego liceum nic do tego nie mam no ale fakt jest faktem ....

anonim
Autor: bekon   Link do posta
00:02:04, 28-02-07
Taka prawda - głąbowi się nie spodoba. Płyta bez kitu najlepsza w dorobku OSTRa. Jak uzbieram hajs to lecę po oryginał!

anonim
Autor: BuNth   Link do posta
00:33:59, 28-02-07
trzeba ja przesluchac pare razy zeby odczuc ze plyta ta OSTRa jest bardzo dobra za pierwszym razem nawet nie spodobala mi sie a wzielem se poznym wieczorem na cluchwki ja zarzucilem to slucham ja codziennie zajebiste texty sa co "co jest durnie bezrobocie spada glaby bo wszyscy mlodzi zakumali gdzie jest Londyn" jest w nich prawda i sens ... ale wolabym zeby ostry napierdalal na bitach jak wczesniej przy tabasco albo mtjwb jeez  ,,eMa

Księciunio
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
00:58:49, 28-02-07
zajebista produkcja...stawiam ją na równi z "Jazzem w wolnych chwilach" i "jezzurekcją"

WOYTAH
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
01:42:01, 28-02-07
Dla mnie ten projekt to jeden z najlepszych w dorobku Adama.Obok TABASCO i JAZZ W WOLNYCH CHWILACH...Bez kitu ta płytka rozpierdala głośniki od początku do końca.Respekt Ostry

anonim
Autor: asdfasd   Link do posta
07:34:11, 28-02-07
a kiedy ostry powiedzial, ze jest koakiem jakims? kazdy kto spedza czas na podworkach widzi co sie dzieje dookola. tak samo on o tym pisze. myslisz, ze takie hardcorowe bc to takie "wariaty"? chyba, ze to juz wyzszy stopien wtajemniczenia, bo taki ero nawija o malowaniu tagow oprocz jarania jointow, a nawija w swojej zwrotce jak poschizowany dzieciak, ktory ma serce na wierzchu idac po ulicy samemu. kazdy ma tak samo jak sie rozglada dookola za psami. nie trzeba byc kozakiem, zeby wiedziec, ze za glupia odzywke mozna pojechac na dolek. kazdy kto wychodzi z chaty wie jak zyje ulica. nie trzeba byc omnibusem, zeby skumac ta dzungle, wiec hardkorowa nuta. odpusc sobie swoje psychologiczno-socjologiczne opserwacje

hardcorowa_nuta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:38:45, 28-02-07
Moze nie mowil ze jest kozakiem ale cos tam nawija o zlodziejach i teraz i na poprzednich plytach robiac z siebie osla bo zlodziejem to on moze i jest ale majtek sasiadki ;) gosciu wjezdzasz jak reszta znowu z jakimis BC hemp gru itp co to za mania kompleksy jakies? ja nie slucham zadnych pseudo hardcorowych ekip z polski! jedyna ekipa w polsce ktora siala prawdziwym hardcorem bylo WSP reszta to lamusy tak jak wiekszosc sluchaczy polskiego rapu dzis a zwlaszcza sluchacze OSTREGO i innych madrali! tyle..

anonim
Autor: chamUF   Link do posta
12:58:43, 28-02-07
hardcorowa_nuta....typku..po co piszez te pierdoly przy kazdym info o Ostrym??to ty masz kurwa jakis kompleks...wogle znasz go ,ze taki jestes objechany w tym co on robi i co widzial??ty masz kompleks i tyle...nie mam zamiaru sie jechac z Toba...ale jestes lamus...pozdro dla 10% normalnych ludzi z tej strony...

anonim
Autor: smieszny   Link do posta
13:28:47, 28-02-07
Hardcorowa nuta.. dobrze ChamUF powiedzial nieinteresuje Cie taki hiphop to niewypowiadaj sie :). Rozmawiaj z ludzmi ktorzy sluchaja tego co Ty bo chyba z innymi niema sensu nie ? bo takie gadanie ze ostry to nie hardcorowiec czy tez tak naprawde jego teksty niemowia o nim  niema wogole krzty sensu . Mysle ze niejestes z Bałut, nieznasz go osobiscie , nieznasz tego miasta jakim jest ŁDZ  to niemozesz sie o tym wypowiadac . a poprzednia twoja wypowiedz ze cos tam Molesta to hardcorowa grupa to wiesz jakos mi sie niewidzi przynajmniej w tym momencie po plycie "nigdy niemow nigdy". zreszta niema co gadac nieznasz go to chuj mozesz o tym powiedziec ! pozdrawiam :)

anonim
Autor: cinek_pfk   Link do posta
13:29:43, 28-02-07
muzyka to jazz ,styl to tabasko,dzielnica bałuty ŁDZ miasto !!!! ostr wymiata ci co jada po nim nie znaja sie na hh lubio tylko prostote i to wszystko ostr chociaz nie odpierdala maniany i nie robi kolejnej takiej samej plyty nie powiela tylko miesza style i jest roznorodny a jak ktos nie czai jego tekstow to odp jest prosta mam w deklu zamiast muzgu sloik i tyle posluchajcie jego nut po pare razy to moze zrozumiecie ostr wymiata tylko jego slucham wraz z ukochaną Paktofoniką, tylko oni dla mnie 3maja poziom

mojaperspektywa
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
15:35:11, 28-02-07
przez tę płytę trzeba się przegryźć. Ja po pierwszym przesłuchaniu ją odłożyłem, ale wystarczyła trzygodzinna podróż pociągiem, żeby ją lepiej poznać, posłuchać, przeanalizować zwrotki, budowę kawałków zeby zrouzmieć o co chodzi... to nie jest glos ostrego to jest glos wiekszosci z nas no i politycy, ktorzy jak dilerzy wciskaja nam syf

dobra plytka dla potrafiacych szerzej popatrzec na kawalki

anonim
Autor: pan pozwoly   Link do posta
16:09:35, 28-02-07
mam orginał
bardzo dobry materiał

anonim
Autor: asdfasd   Link do posta
19:12:33, 28-02-07
hardcorowa_nuta: ok spoko. nie kojarze wsp, widocznie sie nimi nie jaralem. osobiscie do bc nic nie mam, ani do hemp gru, ani do ich plyt.  kiedys piznelem 3 paczki szlugow znad glowy pani sprzedawczyni jak sie schylila hehe. nie mowie o tym na powaznie, bo nie bylo to hardokorowe wynoszenie hajsu, ale a z kolei wiem, ze prawie kazdy kradnie, to nawet zadne kozaczenie, ale skad wiesz co on tam robi. mnie to chuj obchodzi, nie wczuwam sie na tyle. a co do plyty to jak dla mnie chyba jednak najlepsza jego plyta, co nie ujmuje pozostalym

"tak wybral fach nas, bo kiepski ze mnie zlodziej, gram za wczas tylko, ze sie nachodze..."

anonim
Autor: Daniel LOndyn   Link do posta
00:06:39, 01-03-07
płytka jak kazda trzyma poziom i pokazuje swoja klase!!a czy to jest najlepsza płyta to jak ktos juz tu powiedział rzeczy gustu!!dla mnie kazda płytka Ostrego jest zajebista!!Ostry z Dj Heamem zrobili zajebiste bity dzieki podrozy do Londynu :) tekstowo jak zwykle wyjebanie!!pozdro dla całego Tabasko i dla Łodzi!!Adam czekamy na kolejna płytke!!Respect

anonim
Autor: zetwuzet   Link do posta
10:16:26, 01-03-07
"ZLODZIEJE" kurwa, pff... :D. zacznijcie sluchac muzyki, a nie kozaczyc domniemana zlodziejka-hardcore'owcy kurwa :)
p.s. dobry zlodziej nie chwali sie swoim fachem

dorki zbl
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
11:19:15, 01-03-07
Dla Mnie Jak Narazie Spoko

anonim
Autor: THC_Bl@nt   Link do posta
11:59:12, 01-03-07
Kurwa ADAS rzadzi:D:D  wyjebana plytka:D:D:D "ej moze zakupimy towar od Rydzyk":D:D:D On jest najlepszy:D

anonim
Autor: THC_Bl@nt   Link do posta
12:01:27, 01-03-07
od Rydzyka:D a mi sie zgubilo ale dopisze bo pewnie znalazlby sie jakis debil co by sie do tego przyjebal:D nie no wescie posluchajcie i zauwazcie jak Mu przyjemnosc sprawia robienie hip-hopu:D:D to sie czuje:D

anonim
Autor: o KURWA   Link do posta
13:04:51, 01-03-07
OSTRY pokazał wielki kawał chuja a nie dobrego rapu w tym momencie to powiem ze ten typ owal to go niszczy jego nowa płyta z głupa przesłuchałem i mi sie lepiej podoba zwłszcza powrót kawałek hehee wstyd takie cos wydawać

anonim
Autor: Brzydki,ZłyISzczery   Link do posta
13:23:24, 01-03-07
Z tym Owalem to dałeś czadu koleś, weź się nie kompromituj...
Ludzie! Można powiedzieć wiele rzeczy o tej płycie, są różne guściki. Ale nie broń Boże, że jest beznadziejna! Po pierwszym razie jak nie wpadła w ucho, to nie dziwie się, że walicie takie teksty, w to trzeba się wsłuchać. Po pierwszym razie uznałem za średnią, ale za każdym następnym razem stwierdzałem, że jest jeszcze lepsza. teraz mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że jest najlepszą jaką słyszałem O.S.T.Ra, a zaraz najlepszą płytą hip -hop.
Nie dajmy się omamiać, wpadającymi w ucho refrenami i pustymi tekstami. Wejdźcie na wyższy poziom. Nie chcecie? Ostatni ponoć Disco polo wraca do mody...
"Możesz nie lubić muzyki jaka tu jest, lecz zamknij mordę o mnie, bo nie wiesz kim jestem!"

anonim
Autor: fiqus   Link do posta
19:50:59, 01-03-07
Jest dobrze, zreszta po OSTRym nie mozna sie nie spodziewac dobrego materialu. Osma plyta i nadal trzyma wysoki poziom. A 90% polskich skladow sie konczy po pierwszym krazku albo nawijaja o tym samym (psach, skunie i blokach) az sie ziewac chce, do tego z kiepskimi bitami.

Adam przestan wydawac plyty bo mi caly ipod zmonopolizujesz ;D

anonim
Autor: jotus   Link do posta
20:46:02, 01-03-07
przesłuchałem i bardzo nudny chyba najsłabszy do POE sie nie umywa takie jest moje zdanie

anonim
Autor: o KURWA   Link do posta
21:30:33, 01-03-07
ZłyBrzydkiIszczery chcesz posłuchac dobrego rapu i własny styl przesłuchaj wszytskie płyty Górala Albo najnowsza Tedunia onia maja swoj najlpeszy styl z nich wszytskich a teraz sie piekna płyta Killaz Group pojawi także tez zachęcam a nie pierdolone bełkotanie do mikrofonu !

Loczek_One
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:48:46, 01-03-07
szczerze pisząc to nie podoba mi się jego nowa płyta. Clip też jest nijaki Lepsze Produkcje juz miał nasz Łódzki Adam

anonim
Autor: Mitro   Link do posta
22:30:10, 01-03-07
Płyta jest dobra jak na Ostrego, ale czy najlepsza w jego karierze??? Wątpię. Dla mnie mistrzostwem świata jest "Jazz w wolnych chwilach"
 

anonim
Autor: __Emdeem__   Link do posta
22:33:33, 01-03-07
"tedunia" ...???? - nie mam pyta;//////////////// moze jeszcze "tedunio klaszcz"?
Ze tez tacy lduzie chodza po ziemi.
Sam nick swiadczy o wysokim poziomie ;]

Przez to naprawde watpie w sens istnienia tego forum ;/

Przepiekna plyta. Po prostu klasyk!

anonim
Autor: szczuply   Link do posta
00:04:16, 02-03-07
zajebiscie dobra plyta......bedzie najlepsza plyta 2007 roku szacunek z Dabrowy G

anonim
Autor: asuareh   Link do posta
00:33:54, 02-03-07
tylko uszanuj !

anonim
Autor: AJUTO   Link do posta
00:33:59, 02-03-07
syta plytka, oryginal obowiazkowo ;]

oOo eESs Ttee eERr!

anonim
Autor: exe   Link do posta
00:46:46, 02-03-07
Jastrzębie pozdrawia ..!!!!

anonim
Autor: fdfsgdshgf   Link do posta
07:34:48, 02-03-07
Ta płyta jak każda ostrego nie nalezy do "łatwych" dla nie ktorych bo nie pierdoli o dupie maryny i jak ktos napisał to nie jest kolejna płyta o blokach skunie i psach, tej płyty nie powinno sie oceniac po pierwszym wysluchaniu trzeba sie wczuć usiasc samemu na spokojnie i wysluchac płyta jest naprawde oryginalna i bardzo dobra Ostry jak zawsze pokazał mądre teksty i zajebiste bity. / nie porownoujscie ostrego do Gurala i Tedego bo oni robią w ogole co innego to inny hip-hop / nudzą mnie tkesty Hemp gru czy innych takich rap składów hemp gru jest najbardziej znanym przykladem dlatego go podaje i wielu moze mnie za to zjechac ale sram na to bo wielu z was interpretuje sie z Hg bo przeciez jestescie gangsterami macie zatargi z psami jaracie ziolko i w ogole Hemp Gru to prostacki rap i pełno nie świadomych auto dissow co mnie najbardziej smieszy na ich KLUCZU hehe

anonim
Autor: a wiecie,że   Link do posta
11:20:00, 02-03-07
Jeśli sie wam nie podoba ,to świadczy tylko o waszym ograniczeniu,Na pewno nie kumacie o co chodzi w połowie kawałków.Płytka zajebista.

anonim
Autor: jeboł pies   Link do posta
15:12:40, 02-03-07
mam link kurwy do tej płyty i huj wam w dupe
jak macie do mnie jakies wonty
660832871

Nesko123
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:13:39, 02-03-07
kurwa:D:D jedno slowo: klasyk:D wypasiona plyta. juz zamowiona:P

anonim
Autor: ___7___   Link do posta
20:30:50, 02-03-07
KLASYK ? ALE PIERDOLISZ... DOPIERO CO WYSZLA A TY NAZYWASZ JA KLASYKIEM :/ TWORZY SIE MODA NA O.S.T.R. TO JEST TROCHE NIE SMACZNE BO FRAJEZY ZACZYNAJA JEJ SLUCHAC I PEWNIE TEZ NIE KUMAJA OCB ! OSTRY THE BEST FREESTAJLOWIEC,MUZYKOTERAPELTA I WOGOLE !!!! HOLLYLODZ WYMIATA

PS:BC I INNE WAM SIE JUZ PRZESRALO ?

anonim
Autor: wszesssssssssss   Link do posta
21:21:35, 02-03-07
gdyby nie tede to by nie było ostrego on nauczył go fristajlować lamusy

anonim
Autor: wszes   Link do posta
00:23:51, 03-03-07
jaki ty wszystkowiedzacy;] tede ostrego nic nie uczyl. Wiec blagam zadnych takich prosze;/

anonim
Autor: STb   Link do posta
01:06:34, 03-03-07
Zdecydowanie mocna plytka:) ale trzeba sie z nia zaszyc co najmniej na 1 dzien.. o ile ktos uwaza sie za wielkiegoo fana rapu i uwaza ze slucha porzadnej muzy a mimo wszytsko nie spodoba mu sie to odsylam do 1 8 L:)

anonim
Autor: ;]   Link do posta
07:04:45, 03-03-07
"Możesz nie lubic muzyki jaka tu jest ej lecz zamknij morde o mnie bo nie wiesz kim jestem" "Nie pitol poddaj sie bitom" jak ktos kocha muzyke to na bank sie spodoba.

anonim
Autor: Łdz   Link do posta
07:13:14, 03-03-07
"Killaz Group pojawi także tez zachęcam a nie pierdolone bełkotanie do mikrofonu !" to bylo dobre :D "manewry" czy jakos tak. To jest dla debili :) sluchasz i nie myslisz. Bo kurwa po co, co nie?? O jak fajnie byc pierdolnietym! pzdr, szacun

anonim
Autor: kwakwakwa   Link do posta
12:59:49, 03-03-07
Moze kilkanascie komentów tu jest na poziomie, reszta z was to głąby, poprostu wsiowe głaby .Mam dla was kilka rad
1) skończcie 18 lat  i wtedy zacznijcie pisac cos na forum
2) jezeli krytykujecie, bez uzasadnienia robicie z sibie debili, nie róbcie  tego
3) wypowiedz o tym ze ostry grał na skrzypcach i nie moze byc hardcorowcem(tak to odebrałem) sięga poziomu naszych rodzimych hardcorowców z Bc i HG czyli mniej wiecej poziomu gówna w miejskim szalecie4) nie rozumieim co w tej płycie jest zawiłego, ja właczyłem, przesłuchałem i juz wiedziałem ze jest swietna, na pewno trudniejsza była równie swietna POE , a ta jest wg mnie wyjatkowo przejrzysta
5) moda na OSTRego??? głowa boli, ilosc sprzedanych płyt razi w wasze gimnazjalno licealne definicje tego co jest komercja a co nie taa?? .. bo jak cos sie sprzedaje to juz źle??
6)Tede i Gural robią inny rap, nazywajcie to jak chceie, oni robią imprezowa muzyke, z całym szacunkiem dla obydwóch panów których lubie
7)patrzac na cała twórczosc ostrego to jest ona  poziom wyzej niz reszta sceny ,robi cos unikalnego, kiedy nawet w USA rap ulega powolnemu skurwieniu, nie mówiac juz o naszej scenie, to OSTRY powraca do korzeni tej muzyki z kazda płyta coraz bardziej.

anonim
Autor: ajtajtaa   Link do posta
13:26:59, 03-03-07
wielu z was interpretuje sie z Hg bo przeciez jestescie gangsterami


HEHEHEHHEH
chyba UTOŻSAMIA SIE
a nie INTERPRETUJE
heheheheheheheheheehhehehehehe

dobra plyta tak w ogole ;) mam oryginal.

anonim
Autor: Brzydki,ZłyiSzczery   Link do posta
13:37:33, 03-03-07
Don Góralesko? chyba żartujesz:D :D Gość rym robi na jedną tą samą sylabę... to już eliminuje tą płytę

wróbelek
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
14:44:06, 03-03-07
Autor: Brzydki,ZłyiSzczery

Don Góralesko?




wez wypierdalaj z takim czyms

anonim
Autor: uuuuaaaa   Link do posta
14:57:02, 03-03-07
najlepsza plytka jaka w zyciu slyszalem a mam ich wiele ....poprostu koooozak..."bo nie wszystko jest tip top jak hip-hop odlschool ..." ale to jest oldschool w 100% wyjebana w chuj:):)

anonim
Autor: mojpodpis   Link do posta
15:18:33, 03-03-07
płyta zabija !! O.S.T.R. jest MISZCZEM!!! a gdzie jest Chudy?? Wielki obronca chujowego rapu Peji? bueheheh . Tu masz płyte roku kurwa!! a nie pierdolenie ile to ten brzydki Rychu dup wyruchał buehehe.


Szacunek Ludzi Ulicy - najbardziej niespójna płyta jaką słyszałem. Peja sam sobie przeczy beheh zalosny

anonim
Autor: jebać system   Link do posta
02:54:10, 04-03-07
mój podpis jak Ci sie wydaje że niespójna to może odetkaj drugie ucho co?3/4 tych postów to opinia publiczna wogóle.pentor was spętał.każdy kozak-ide na grzyby kurwa już czas najwyższy.''szanuj lub odejdź rapu cała masa chwdp. dziwko ci..'' jak coś niepasi w ''prostackich ''rapach to wypierdalać na lekcje interpretować Norwida(nic nie mam do typa)zamiast przed kompem wkurzać ludzi.tak to kurwa jest gdy droga prosta to tumaneria w lewo lub w prawo.bez komentarza......domownicy hałturnicy do faktu posty piszcie...nadajecie sie....każdy ponad każdym i huj na innych kładzie...Peja hujowy?? żałosny???twoje bzdety są żałosne,jakieś umizgi.a na huj ja tu wogóle ...coś niepasuje do tych internetowych mistrzów.sie przed monitorem niewkurwiajcie bo wam pryszcze eksplodują na monitor.połowa ludzi tu to chyba wirus komputerowy co jest kurwa świete krowy czy inny huj.im lepiej w rapie tym bardziej mulą karpie .pozdro ziomkom kieruje ale tu i tak zagląda 4 dziennie także jeden huj jak groch o ściane.!Ps hwdhajterom!!

anonim
Autor: jebać system   Link do posta
02:58:52, 04-03-07
zeszłem do poziomu kurwa a co do prostactwa to najbardziej proste są tu wypowiedzi(moje tez nie przecze)  w klipie Peji SLU3Litery/Duchowo mocnyremix-zajebisty bit i przejście mistrzowskie pzdr dla Dj.Decksa i Peji!

anonim
Autor: mojpodpis   Link do posta
09:38:52, 04-03-07
'jebacsystem'  nie wiem co Ty wdizisz w tym prostaku? I nie wiem co ludzie w im widzą?? psss. Wez se posluchaj jakiegos porzadnego rapu z przekazem. Powiem tak: po Ski Skladzie Peja sie skonczył!!!!piepszony wiesniak. pewnie widziales co on odpierdalal w KW...ja pierdole ale zenada...przykro mi o tym mowic, ale raper ktorego kiedys szanowałem..teraz jest dla mnie totalnym wsiurem!! a co do OSTRego to wiadomo - konkret, zajebista płyta. elo

anonim
Autor: Dzela   Link do posta
13:41:45, 06-03-07
ghghgh

anonim
Autor: Dzela   Link do posta
13:44:24, 06-03-07
ee sory nie to misie wcislo ;p.. Peja nigdy nie był dla mnie autorytetem, ale miał tam jakiś szacun, za to co robił.. Do czasu.. Teraz się stoczył moim zdaniem.. I jeszcze OSTRego do Tedego porownywc? O nie.. Prosze.. A co do płyty... ogolnie to trzeba się wsłuchać w tekst. płytka jest git.

anonim
Autor: Dzela   Link do posta
13:50:09, 06-03-07
kwakwakwa - wolnosc słowa.. wiekszosc nei ma tutaj 18 lat w tym ja.. I bde sie udzielac :D ! ;pp

Bergkamp
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
16:01:18, 07-03-07
Może nazwanie "HollyŁódź" płytą roką to drobna przesada ale OSTR postawił poprzeczkę niezwykle wysoko, kolejnym produkcjom będzie ciężko go przebić. Album zdecydowanie lepszy od "7", być może to rzeczywiście najlepsze jak dotąd wydawnictwo Ostrego, zależy od gustów.Aha, recenzja numer 1 stoi na żenującym poziomie. Zarówno jeśli chodzi o treść jak i formę. Kurde, człowieku, naucz się pisać zdania zgodnie ze składnią i zasadami gramatyki. pozdro.

anonim
Autor: TCLHH   Link do posta
14:27:19, 09-03-07
Nie no przepraszam ale czy na tym forum są jacyś normalni ludzie? OK ja mam 15 lat i zaraz każdy mnie pewnie zjedzie że dzieciak, głąb, baran... Ale ludzie najpierw popatrzcie na swoje wypowiedzi - wszystkie są na poziomie ośmiolatków!!! Albo się wyzywacie albo piszecie jakieś bezsensowne wypowiedzi a do tego ortografia... analfabeci jednym słowem. Ja rozumiem że każdy ma swoje gusta co do muzyki, że jednemu się podoba "to" drugiemu "tamto", lecz czy to powód do kłótni?
Co do Ostrego: wielu mówi że się wypalił po MTJWB i Tabasko, inni twierdzą że z rapem nie ma nic wspólnego,
następni go ubóstwiają... i tak w kółko. Prawda jest taka że Ostry  jest świetnym raperem i to pokazał na każdej swojej płycie! Zaraz to z argumentuję:
1. Ma swój oryginalny styl i za każdym razem zmienia swoje flow, sposób rapowania na lepszy
2. Jak każdy wie jest świetnym freestyleowcem
3. Jest b. dobrym producentem
4. Na koncertach jest bardzo żywiołowy
5. Każda jego płyta jest inna
6. Nie skomercjalizował się
7. Mówi to co myśli
8. W tekstach mówi o rzeczach wartościowych
9. Nie bierze żadnych popowych gwiazd  do śpiewania refrenów
10. Mógłbym jeszcze wiele pisać ale mi się nie chce:D
Podsumowanie: Ostry robi prawdziwy Hip Hop na poziomie
Ludzie trzymajcie poziom - co jest kurwa z wami? 



anonim
Autor: Teofilow C   Link do posta
16:56:05, 09-03-07
Moim zdaniem płyta konkret od poczatku do konca tworzy jedną całosc oraz bardzo specyficzny klimat. Czytają te wszystkie wasze komenty i negytwne wypowiedzi na temat plytki stwierdzam,ze do niej poprostu trzeba dorosnąc nie kazdemu bedzie sie podobal ten placek wydaje mi sie ze mlodszym fanom ostrego czekajacych na plytke typu "wiesz co sie liczy szacunek ludzi ulicy" napewno.Osobiscie jestem od poczatku z tworczoscia ostrego i od dawna czekalem na taki material ,ktos napisal ,ze na plycie brakuje utworow z powerem ten power jest na plycie tylko trzeba do niego dorosnac takie jest moje zdanie... zdecydowanie jak narazie plytka nr jeden wnaszym kraju.

anonim
Autor: tooooomkx   Link do posta
23:40:16, 09-03-07
Musze przyznac ze jako artysta to jestes Adam dla mnie wielki! Kocham Twój styl i uwielbiam Twoje piosenki i to od dawien dawna:)
Niestety albo i nie niestety musze stwierdzic ze jako zwykly obywatel to Ty chyba nie masz za duzo pojecia o przeszlosci naszego kraju. Patryjotą to Ty tesz za bardzo nie jestes . Czepiasz sie Kaczynskich ? -szkoda- ale cuz.. szkoda ze nie doczepiles sie do tej pory Izaaka Stoltzmana i jego wspanialego synka.. Moze jakbys cos na ten temat wiedzial wiecej to bys nie mial pretensji do tego co robi PiS - a nawet bys ich popieral i w zupelnosci rozumial. Chcialem jeszcze dodac ze jesli ktos opuszcza kraj z powodu jednej partji rzadzacej to ja sadze ze taki ktos jest zerem, idiotą albo ma cos nie tak z glową. Jedna partia polityczna nie zablokuje super extra prężnej gospodarki.. Swoje gorzkie zale skieruj do tych cichych emerytow co teraz mają grubą kase i wolają głośno, ze trzeba cos zrobic dla naszej wspanialej ojczyzny (nie pamietejac jak Ją wiele lat grabili ). Kocham ten kraj tak jak i Ty ale nie rob falszywej propagandy przeciwko tym ktorzy są patryjotami.

anonim
Autor: playboy   Link do posta
18:13:50, 10-03-07
odkąd pamiętam jestem fanem ostrego. jest moim zdaniem najlepszy w dziedzinie zarówno hip-hopu jak i freestyle.Płyty "7" i "Jazzurekcja" to prawdziwa klasyka polskiego hip-hopu.On jest po prostu najlepszy....i tyle

Alan_Krk
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
21:57:57, 10-03-07
Rozkminiłem sobie, że tą płytę muszę mieć oryginalną, nie ma innej opcji. Mam nadzieje, że sie nie zawiodę na Ostrym :D Tylko czekam na koncert....

anonim
Autor: Endrju_WWA   Link do posta
11:49:07, 12-03-07
Jak dla mnie to najlepsza polska produkcja. O.S.T.R. i długo, długo nikt. Oryginalny rap, klasyka

anonim
Autor: DoRotkaa:)   Link do posta
22:12:00, 12-03-07
wyjebista płytka:D prawie wszystkie kawalki sa swietne.. ;) slucham jej non stop.. pozdrerko dla fanów Ostrego;) :*

anonim
Autor: dwoogy   Link do posta
15:05:20, 16-03-07
bez kity najlepsza plytka OSTREGO!!! ZAYEBISTA!!!

anonim
Autor: Bartek NYC   Link do posta
23:24:42, 16-03-07
Wedlug mnie plyta MISTRZOWSKA. Dopiero moglem zakupic orginal po tygodniu ale po przesluchaniu powiem jedno, OSTRY na presydenta kropka.

Evs71
Autor: Evs71   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:55:14, 19-03-07
Autor: SAD
Dodany:
2007-02-27 15:25:38 Host: [ukryty - użytkownik zarejestrowany] sciagnalem prawilnie ta plyte w dzien premiery przesluchalem zaledwie pare kawalkow i juz od tamtej pory nie wrocilem do tej plyty, wogole nie moge sluchac tych solowych plyt ostrego, wogole chyba zadnej z jego plyt ktore mam nie przesluchalem od 1 do ostatniego numeru, poprostu nie moge




Nie sluchasz plyty i potem sie dziwisz ze ci sie nei podoba.... PRzesluchaj se Jazz w wolnych chwilach i nawet nie mow ze slabe

anonim
Autor: Kitikonti   Link do posta
12:19:35, 24-03-07
O ile dobrze wiem macie tutaj zamieszczac komentarze na temat płytki ostrego a nie wykłucać sie o to kto ma 18 lat a kto nie... doprawdy to jest żałosne. A co do płyty... Genialna, unikalna, najlepszy kawałek to ,,Czarna miłość". No ale ja jestem osobnikiem starej daty i uważam że nikt i nic nie pobije PFK i Kalibra! Oni byli zajebiści, reszta jest co najwyżej dobra...

Gangster.
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
20:58:30, 26-03-07
 

anonim
Autor: hejhej joe   Link do posta
11:57:11, 27-03-07
niezłe ale ostatnia płyta verby i w... włodiego były lepsze.

anonim
Autor: emanos   Link do posta
11:36:31, 13-04-07
dla mnie przecietna bardzo przecietna jak wszystkie ostrego no i napierdalanie na polityków to dobry patent ale na rok pozniej nie da sie tego słuchac

anonim
Autor: WST   Link do posta
17:03:49, 26-04-07
Dopiero dzis ja kupilem i przesluchalem. Uwazam ze jest naj lepsza plyta jaka wudal O.S.T.R. daje do myslenia!  

anonim
Autor: Paxi   Link do posta
22:24:32, 27-04-07
polecam plyte ... i to jest chyba naj plyta O.S.T.R osobiscie nie lubilam sluchac jego kawalkow ale ta plyta wszystko zmienila ... Pelen pozytyw i polecam.

anonim
Autor: QAK14   Link do posta
09:27:05, 08-05-07
Nienawiśc do policji tak zostałem wychowany.Ten kto z nimi trzyma na zawsze jest przegrany CHWDP CHWDP MAGDA 787 198 790

anonim
Autor: QAK   Link do posta
09:29:58, 08-05-07
THE BEST IS ''LWC'' I 15 FIRMA JEST DOBRA

Pebee
Autor: Pebee   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:07:18, 08-08-07
Słaba ta płyta, szkoda kasy

anonim
Autor: aurelia   Link do posta
23:46:38, 24-08-07
''możesz nie lubić muzyki jaka tu jest ej lecz zamknij mordę o mnie bo nie wiesz kim jestem''

anonim
Autor: ajfam   Link do posta
22:40:01, 28-11-07
OSTR najlepszy polski raper bo jest orginalny i prawdziwy teksy pomieszane z humorem ma dobre biciwa zna się na samplach nie bierze na żadne futuringi jakiś babeczek tylko refren wykonuje sam i widać że woli zaprosić kolesi z USA na płytę niż jakiegoś Jamala albo inne gówno do refrenu

anonim
Autor: maromaro   Link do posta
10:40:48, 30-11-07
gdzie tam jest muzyka? w mowie czy w rytmie??

anonim
Autor: eezd   Link do posta
15:10:14, 15-12-07
Dziękuję wszystkim nie wiem, który już raz ;) Znowu się uśmiałem czytając komentarze. ;)

Ludzie w stylu:

"Elo, elo, pozdro, pozdro dla chłopaków z pierdla!"
"Czasem łeb mnie napierdala bo w nocy popiję, pobiję, powalę dragi. Przecież po to się żyje."

są zabawni ;) cytaty z "Gupie Gufno" - Perwer & Fokus ;)

A płytka OSTR zajebista. To chyba ostatni taki sort. ;)

anonim
Autor: dg   Link do posta
22:41:56, 20-12-07
yk

anonim
Autor: Magg   Link do posta
16:20:33, 30-01-08
Płyta jest zajebista :D napraawde polecam

F.V.E
Autor: F.V.E   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
10:59:41, 04-03-08
kolejna płytka,hit sezonu 2007.OSTRY wymiata!!

anonim
Autor: ilopl   Link do posta
20:38:33, 12-12-08

sniło mi sie ,ze Ostr znikł i pojawił sie  pedał  Spinache


cynn
Autor: cynn   Link do posta
Wyślij prywatną wiadomoś do użytkownika
13:08:23, 30-07-10
zdecydowanie mój ulubiony album Ostrego.

Dodaj wypowiedź

Autor: Podaj wynik dodawania: 3 + 5 =

Pozostało znaków: 1250

Uwaga:
Twój host to ec2-3-235-62-151.compute-1.amazonaws.com (3.235.62.151). Informacja ta zostanie zapisana wraz z Twoją wypowiedzią. W przypadku naruszenia czyichkolwiek dóbr osobistych informacja ta zostanie ujawniona tak aby ułatwić ściganie autora.